- Το Επιμελητήριο ουδέποτε αποδέχθηκε την δωρεάν παραχώρηση του παραδοσιακού καφενείου από την Τράπεζα Πειραιώς
- Νέα σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων προγραμματίζει ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης
Το Μάρτιο του 2017 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχε ανακοινώσει την συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς – στην οποία ανήκει το κτίριο – για την δωρεάν παραχώρηση του παραδοσιακού καφενείου «Κρυστάλ» στο Επιμελητήριο Λέσβου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και προβολής τοπικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί σειρά συσκέψεων και επαφών για τη «διάσωση» του παραδοσιακού καφενείου που βρίσκεται δίπλα στο «Πανελλήνιον» στην προκυμαία Μυτιλήνης και εδώ και πάνω από μια δεκαετία παραμένει παραδομένο στη φθορά του χρόνου. Το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα, αφού τίποτα από αυτά που ανακοινώθηκαν δεν υλοποιήθηκε στην πράξη…
Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινωθεί το Μάρτιο του 2017, το παραδοσιακό καφενείο «Κρυστάλ» θα λειτουργούσε ξανά ως χώρος έκθεσης λεσβιακών προϊόντων, φιλοξενίας επιμορφωτικών εκδηλώσεων κλπ., έπειτα από πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη. Αυτό ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα με τη συμμετοχή του Στ. Ηλιάδη, επικεφαλής του Δικτύου Νήσων Αιγαίου, Στ. Ελλάδας και Πελοποννήσου της Τράπεζας Πειραιώς, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποτοποιών-Αποσταγματοποιών Λέσβου.
Όπως είχε ανακοινωθεί τότε «… υπήρξε απόλυτη σύμπτωση απόψεων, για την χρήση του ως καφενείου, χώρου έκθεσης όλων των παραγωγικών κλάδων της Λέσβου και ιδιαίτερα του ούζου σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία, εκθεσιακού και πολιτιστικού χώρου κ.λ.π.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας την οποία θα οργανώσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου να μελετηθεί η πρόταση του Συνδέσμου Ποτοποιών-Αποσταγματοποιών Λέσβου για την μελλοντική λειτουργία του καφενείου. Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια αυτή».
Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, το παραδοσιακό καφενείο «Κρυστάλ» συνεχίζει να ρημάζει στην καρδιά της προκυμαίας αφού τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε.
Οι ενέργειες Γιαννέλλη
Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει «πάρει πάνω του» την αξιοποίηση του «Κρυστάλ» καθώς είχε παρέμβει και είχε «μπλοκάρει» την ενοικίασή του από την Τράπεζα Πειραιώς σε ιδιώτη και τη λειτουργία του ως κατάστημα ρούχων. Συγκεκριμένα το 2016 όταν ήδη είχε δρομολογηθεί η λειτουργία του καταστήματος, μετά από κύμα διαμαρτυριών για την προστασία της «παραδοσιακής φυσιογνωμίας του», παρενέβη και ζήτησε από το Τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας την επανεξέταση και τον περιορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων του «Κρυστάλ» αποκλειστικά ως καφενείου, όπως είχε θεσμοθετηθεί με την απόφαση του Υπουργού Αιγαίου (ΦΕΚ 625 Δ / 1990). Κάπως έτσι ματαιώθηκε η επισκευή και επαναλειτουργία του κτιρίου, ως καταστήματος εμπορίας ρούχων, όμως όπως αποδείχθηκε η παρέμβαση αυτή δεν ήταν αρκετή, για να «σώσει» το κτίριο που παραμένει κλειστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Με σκοπό την επαναλειτουργία του ως παραδοσιακού καφενείου ο κ. Γιαννέλλης πρωτοστάτησε στις επαφές με την Τράπεζα Πειραιώς και μεσολάβησε, ούτως ώστε να κλειστεί η συμφωνία με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους ποτοποιούς, το 2017. Ούτε αυτό όμως αποδείχθηκε αρκετό, αφού παρά τα όσα ανακοινώθηκαν δεν υπήρξε βούληση για την επαναλειτουργία του «Κρυστάλ».
Ο κ. Γιαννέλλης συνέχισε στο διάστημα που μεσολάβησε να επικοινωνεί με το Επιμελητήριο και να ρωτάει για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Από τη μια οι εκλογές στο Επιμελητήριο, από την άλλη… ο ΦΠΑ, το θέμα οδηγήθηκε στις καλένδες. Τα λειτουργικά έξοδα αλλά και οι διαφωνίες στη διοίκηση του Επιμελητηρίου φαίνεται να οδηγούν σε ματαίωση τη συμφωνία που έγινε.
«Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να πάρει απόφαση η διοίκηση του Επιμελητηρίου για να αποδεχθεί την παραχώρηση του χώρου και να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς για την αξιοποίησή του. Δεν έχει γίνει όμως και απ’ ό,τι γνωρίζω το Επιμελητήριο δεν μπορεί ν’ αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιαννέλλης.
Βέβαια το ζήτημα των λειτουργικών εξόδων και τα όποια άλλα πρακτικά ζητήματα θα έπρεπε να είχαν τεθεί στη σύσκεψη που έγινε το 2017 ή να τα θέσει το Επιμελητήριο στη συνέχεια στη Γενική Γραμματεία και στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Αντί γι’ αυτό δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου απουσίαζε χθες στο εξωτερικό, όμως, στελέχη της διοίκησης μας έλεγαν ότι το «Κρυστάλ» δεν έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο και δεν μπορεί ν’ αναλάβει καμιά πρωτοβουλία από τη στιγμή που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία.
«Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω να συζητήσουμε να βρούμε λύσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Όπως και να έχει σκοπεύω να οργανώσω άμεσα μια νέα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πρέπει να αξιοποιηθεί το παραδοσιακό αυτό κτίριο και στην κατεύθυνση αυτή σαν Γενική Γραμματεία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Γιαννέλλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική ανταπόκριση είχε η πρόταση που καταθέσαμε σε σχετικό σχόλιό μας να παραχωρηθεί το κτίριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να το λειτουργεί σαν εκθεσιακό χώρο και χώρο εκδηλώσεων. Μάλιστα ο κ. Γιαννέλλης μας είπε ότι στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί θα προσκαλέσει και τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησής του.