SOS από την Ευρειακή της Γέρας!

Ο παραλιακός δρόμος της Γέρας που “λούζεται” από τη θάλασσα όποτε φυσάει βοριάς
Spread the love

  • Οι κάτοικοι ζητούν την προστασία του παραλιακού δρόμου, την κατασκευή δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και την ανάπλαση της πλατείας στο λιμάνι 

Λύσεις στα προβλήματα βασικών υποδομών που αντιμετωπίζουν με συνέπεια να υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής τους αλλά και να μην μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχής της Γέρας, ζητούν οι κάτοικοι. Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής σεζόν και την προτίμηση που δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι (και όχι μόνο) τουρίστες για διακοπές γύρω από τον κόλπο, θέτουν το Δήμο Μυτιλήνης, τη ΔΕΥΑΛ, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο προ των ευθυνών τους για την αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου και του πεζόδρομου, για την εξασφάλιση επάρκειας νερού και για τη συγκοινωνία με λεωφορεία που αποτελεί διαχρονικά πρόβλημα για την περιοχή.

Οι πρώτοι τουρίστες έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στους παραλιακούς οικισμούς και ιδιαίτερα στην Ευρειακή και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα με τη θάλασσα που βγαίνει στη στεριά και “λούζει” πεζούς και οχήματα. Οι κυματισμοί από τους ισχυρούς βοριάδες φθάνουν μέχρι την απέναντι πλευρά του δρόμου, στα σπίτια και τα ξενοδοχεία, αναγκάζοντας τους οδηγούς να μπαίνουν, ακόμη, και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να τους αποφύγουν!

Οι κυματισμοί έχουν καταστρέψει και τον πλακόστρωτο πεζόδρομο κατά μήκος της Ευρειακής

Θα βρεθεί το 1 εκατ.;

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η οποία παραδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος του έργου φθάνει το 1 εκατ. ευρώ, αφού προβλέπεται να τοποθετηθούν ογκόλιθοι για να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστες, να κατασκευαστούν πεζοδρόμια και να εκτελεστούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Ωστόσο, εκκρεμεί η περιβαλλοντική μελέτη και οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να προχωρήσει το έργο. 

Παράλληλα, συνέπεια αυτού του προβλήματος είναι οι σοβαρές φθορές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον πεζόδρομο που κατασκευάστηκε δίπλα από τη θάλασσα επί δημαρχίας του αείμνηστου, Σωτήρη Ζαμτράκη. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι πλάκες έχουν μαδήσει από τον καιρό σε πολλά σημεία και οι πεζοί περπατούν με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Εξάλλου, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου δεν υπάρχει καμία διάβαση πεζών, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που έχουν υποβάλει πολίτες.

Χωρίς δίκτυα

Ένα άλλο, εξίσου σοβαρό θέμα που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων είναι η έλλειψη δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι ανάγκες των Γεραγωτών και των επισκεπτών καλύπτονται με ιδιωτικές γεωτρήσεις και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν μελέτη για την κατασκευή του αναγκαίου αυτού έργου.

Πριν από μερικούς μήνες η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ ενέταξε στον προϋπολογισμό της μια μικρή πίστωση για την ανάθεση προμελέτης για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Παναγιώτης Βάλεσης. «Θα συνταχθεί αυτή η προμελέτη γιατί ο οικισμός της Ευρειακής έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και φυσικά θα έπρεπε να διαθέτει δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο έργο απαιτεί κάποια εκατ. ευρώ που δεν μπορεί να διαθέσει από ιδίους πόρους η ΔΕΥΑΛ. Θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα για να μπορέσει να υλοποιηθεί», σημείωσε ο ίδιος.

Η ανάπλαση στην πλατεία

Ένα ακόμη έργο που καθυστερεί επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει “κολλήσει” στις απαραίτητες εγκρίσεις, είναι η ανάπλαση στην μικρή πλατεία του λιμανιού της Ευρειακής. Μετά από την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου, το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το συνολικό εξωραϊσμό του χώρου, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες εργασίες.

Η πλατεία στο λιμανάκι όπου θα γίνει το έργο της ανάπλασης

Τέλος, κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν από τώρα να διασφαλίσει ο Δήμος ότι δεν θα αποκοπεί η περιοχή από τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως είχε συμβεί επί σειρά ετών, αλλά βρέθηκε λύση πέρυσι μετά από τις διαμαρτυρίες τους. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παναγιώτης Σεκερτζής, «δυστυχώς, όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και σίγουρα πρέπει ένα – ένα να επιλυθούν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με καθημερινές παρεμβάσεις μας, αλλά απαιτούνται και γενναία κονδύλια. Η προμελέτη για τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης θα γίνει και στη συνέχεια πρέπει να εξευρεθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια, έχουμε ήδη κάνει επαφή με την Διοίκηση του ΚΤΕΛ και θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και πέρυσι».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση