Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σπίτια υπάρχουν, φοιτητές όχι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προσιτό το ύψος των ενοικίων σε υπερπληθώρα διαθέσιμων διαμερισμάτων, χωρίς ζήτηση όμως
  • Στο Airbnb στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες, «καλοβλέποντας» την αύξηση των επισκεπτών, ενώ μειώνονται συνεχώς οι σπουδαστές

Δραματική είναι η κατάσταση, που περιγράφουν οι επαγγελματίες των κτηματομεσιτικών όσον αφορά τη φοιτητική κατοικία. Και αυτό, καθώς λίγες εβδομάδες πριν το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, υπάρχει υπερπληθώρα σπιτιών, που διατίθενται – και μάλιστα σε καλές τιμές – για φοιτητές και φοιτήτριες, που θα σπουδάσουν στη Μυτιλήνη, αλλά το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο έως μηδαμινό, χωρίς να υπάρχει κάτι, που να προμηνύει αλλαγή αυτής της κατάστασης. 

«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Είμαστε στο απόλυτο μηδέν και αν δεν αλλάξει κάτι προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα μιλάμε για μια δραματική χαμένη χρονιά για τους ιδιοκτήτες» δηλώνει ο μεσίτης Κώστας Αγιασωτέλης, που ήδη από την ανακοίνωση των βάσεων, που φέτος έγινε νωρίτερα από ποτέ, επεσήμανε πως αφενός δεν θα ξεκινούσε τόσο νωρίς η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, αφετέρου διατηρούσε επιφυλάξεις και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού επιτυχόντων. «Στον ήδη μειωμένο αριθμό των φοιτητών και φοιτητριών που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές της Μυτιλήνης, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το πόσοι τελικά θα έρθουν εδώ και θα εγγραφούν και το πόσοι θα επιδιώξουν τη διαμονή τους στις φοιτητικές εστίες. Είναι δεδομένο το ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά άδεια διαμερίσματα, το θέμα είναι πόσα…» σχολιάζει.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια σχετική κίνηση στη ζήτηση των διαμερισμάτων από τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, που ξεπέρασαν τους εκατό για τη Μυτιλήνη, η οποία ωστόσο εξυπηρετήθηκε ως επί το πλείστον από ενημέρωση από στόμα σε στόμα, ή απευθείας προσέγγιση ιδιοκτητών, χωρίς μεσολάβηση μεσιτικών γραφείων. Ως προς τα σπίτια για φοιτητές, όμως, το ενδιαφέρον βρίσκεται στα τάρταρα και περιορίζεται σε ελάχιστα διερευνητικά τηλεφωνήματα και όχι σε αναζήτηση σπιτιού με φυσική παρουσία στη Μυτιλήνη. «Ελπίζουμε απλά  να οφείλεται στο ότι οι οικογένειες θα ψάξουν σπίτι την τελευταία στιγμή, καθώς δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με διπλό ταξίδι λόγω του αυξημένου κόστους» εκτιμά ο κ. Αγιασωτέλης.

Το κόστος

Πέραν της υπερπληθώρας κατοικιών, που διατίθενται για φοιτητές, το κόστος τους δεν φαίνεται να είναι απαγορευτικό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει ο κ. Αγιασωτέλης, αν εξαιρέσουμε σπίτια τα οποία παλαιότερα προσφέρονταν για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb κλπ) είναι λουξ κλπ, η μάζα των προς διάθεση κατοικιών έχουν ενοίκια από 180 έως 270 ευρώ, και τα περισσότερα από αυτά κινούνται στο εύρος των 240 έως 260 ευρώ το μήνα. «Αναφερόμαστε σε καλά σπίτια, σε καλές περιοχές, με εξοπλισμό, κάποια από τα οποία είναι 16ετίας. Δηλαδή, μιλάμε για πολύ καλές επιλογές για όσους φοιτητές ψάχνουν σπίτι αυτό το διάστημα» αναφέρει.

Αλλαγή πλεύσης

Το κλίμα, που δημιουργείται, με τη συνεχή μείωση του αριθμού των φοιτητών στη Μυτιλήνη αλλά και τα παράπονα αναγνωστών μας ιδιοκτητών κατοικιών, για ζημιές και… «φέσια» σε σπίτια που δίνονταν σε φοιτητές και φοιτήτριες, οδηγεί μεταξύ άλλων και σε αλλαγές ως προς την προσέγγιση των ιδιοκτητών για τη διάθεση των σπιτιών. Τα παράπονα αυτά επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου. «Μιλάμε για χρέη και ζημιές χιλιάδων ευρών σε κάποιες περιπτώσεις, που ιδιοκτήτες σκέφτονται να διαθέσουν τα διαμερίσματά τους σε επισκέπτες της Μυτιλήνης μέσω Airbnb και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών» υποστηρίζει, περιγράφοντας ένα περιβάλλον που φαίνεται πως εν μέρει επηρεάζεται και από την επιστροφή των τουριστών στη Λέσβο, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν, έπειτα από δύο χρόνια «παγώματος» της επισκεψιμότητας στο νησί μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πλαφόν στο κόστος φοιτητικής στέγης

Ερώτηση για το κόστος της φοιτητικής στέγης απευθύνουν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μπουρνούς), μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη.

«Την τρέχουσα περίοδο η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας είναι ακόμα δυσκολότερη, εξαιτίας των πολύ αυξημένων μισθωμάτων που ζητούνται, ιδίως στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας ή της Λάρισας, και των χωρίς προηγούμενο αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και καυσίμων που συμπαρασύρουν τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως τη στιγμή που είναι δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης της οικογενειακής στέγης και η διαθεσιμότητα φοιτητικών εστιών περιορισμένη, η στήριξη μιας δεύτερης, φοιτητικής στέγης γίνεται ακατόρθωτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μετάθεση, αναστολή ή εγκατάλειψη της φοίτησης, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

«Ζητείται συνεπώς από τους αρμόδιους υπουργούς η παρέμβασή τους για την επιβολή πλαφόν-ορίου ως προς το ποσοστό αυξήσεως στις οικιστικές μισθώσεις για φοιτητές, ώστε αυτές να διατηρηθούν σε ανεκτά επίπεδα. Ζητείται επίσης η λήψη άλλων πρόσθετων μέτρων στήριξης, για την ειδική κοινωνική προστασία των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους» αναφέρει στο κλείσιμό της η ανακοίνωση του κόμματος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img