Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Στα δικαστήρια οι συμβασιούχοι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στις θέσεις τους παραμένουν οι 29 από τους 112 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί στο Δήμο Μυτιλήνης μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν και έγιναν δεκτά στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, όπως έχει συμβεί σε πολλές ακόμη περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες επρόκειτο να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, αλλά το δικαστήριο πήρε αναβολή για την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα εξεταστεί η αγωγή που έχουν υποβάλει για τον ίδιο λόγο. 

Ανάλογη είναι η έκβαση και της υπόθεσης των 30 υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγή η οποία θα εκδικαστεί στις 8 Μαρτίου του 2024, ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα εξεταστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Στο πλευρό των εργαζομένων και στις δύο υποθέσεις βρίσκεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στα παραπάνω προγράμματα και επομένως η μισθοδοσία των συμβασιούχων βαρύνει πλέον αποκλειστικά τον Δήμο. Την ίδια ώρα, αποδείχθηκαν “κούφιες” οι υποσχέσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, στην συνάντηση που είχε με τον Στρατή Κύτελη, μέσα στο καλοκαίρι, για την επιχορήγηση του Δήμου προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις έκτακτες δαπάνες, αφού το Υπουργείο δεν έχει εγκρίνει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.

Όπως είναι γνωστό, οι 303 συνολικά εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στη Λέσβο τον Ιούνιο του 2022 μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, απασχολήθηκαν αρχικά για 8 μήνες και τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβαν παράταση 4 ακόμη μηνών. Όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου συνολικά, λάμβαναν τους μισθούς τους από την ΔΥΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση των Δήμων.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Δημαρχείο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης γι’ αυτό το ζήτημα και όλοι συμφώνησαν ότι ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Ωστόσο, κοινή διαπίστωση είναι ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τους πόρους για να καλύψει την μισθοδοσία και ήδη έχει επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται για τον Δήμο είναι πολύ σοβαρό, αφού δεν προβλέπεται να τηρηθεί η υπόσχεση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών προς τον Δήμαρχο και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει πιστώσεις από διάφορους κωδικούς για να μην μείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι. «Από την μία πλευρά χρειαζόμαστε αυτό το προσωπικό και μας βοηθά σημαντικά σε διάφορες Υπηρεσίες, από την άλλη όμως δεν προβλέφθηκε ποτέ και από πουθενά ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Ήδη έχουμε αναγκαστεί να πληρώσουμε μισθούς 3 μηνών και δεν γνωρίζουμε για πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Φυσικά και θέλουμε κι εμείς να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους γιατί ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος αλλά θα πρέπει το κράτος να αναλάβει την μισθοδοσία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουντουρέλλης.

Μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμειβόμενοι από τον Δήμο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img