“Στα κάγκελα” οι οικοπεδούχοι της Βαρειάς!

Spread the love


  • Την έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας περιμένει ο Δήμος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης του τελευταίου σταδίου της δόμησης της ευρύτερης περιοχής
  • Επιμένει στις ενστάσεις που είχε εκφράσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, Στρ. Μανωλακέλλης

Ιώβεια υπομονή κάνουν οι οικοπεδούχοι της ευρύτερης περιοχής της Βαρειάς, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, για την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης που θα επιτρέψει την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η Πράξη Εφαρμογής, που είναι η τελευταία μελέτη η οποία απαιτείται για να εφαρμοστεί στην πράξη το πολεοδομικό σχέδιο. Αν και ο Δήμος ενέκρινε από τον Μάιο την αύξηση του προϋπολογισμού της μελέτης στις 387.000 ευρώ, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνέπεια να μην μπορεί να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Αλλά ακόμη κι αν αύριο διεξαγόταν η δημοπράτηση, η Πράξη Εφαρμογής χρειάζεται 2 χρόνια να παραδοθεί και οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν (τουλάχιστον) μέχρι το 2026 για να χτίσουν στα οικόπεδά τους.

Η πολύχρονη αυτή καθυστέρηση είναι ο λόγος που πολλοί οικοπεδούχοι σκέφτονται πλέον να αποταθούν στον Εισαγγελέα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, πιέζοντας παράλληλα τον Δήμο για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και προειδοποιώντας ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

 

Η παρέμβαση του ΤΕΕ

Την ίδια ώρα, τις ενστάσεις του επί της πολεοδομικής μελέτης εξέφρασε πρόσφατα το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνοντας ότι φαίνονται ως εκτός σχεδίου περίπου 30 κατοικίες που έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια, καθώς και οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί για τον ίδιο σκοπό. Για τον σοβαρό αυτό λόγο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ιδιοκτήτες και πριν προχωρήσει η Πράξη Εφαρμογής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Στρατής Μανωλακέλλης έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, ενώ έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ζητώντας την παρέμβασή του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, εντός των επόμενων ημερών αναμένονται εξελίξεις.

 

Το σχέδιο

Η πολυσυζητημένη μελέτη δόμησης που αφορά στη Βαρειά, το Ακρωτήρι, τη Βίγλα και τους Ταξιάρχες βγήκε από τα συρτάρια επί της θητείας του Γιάννη Βατού ως Αντιδημάρχου Δόμησης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2023, μετά από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά. Με την έγκριση της μελέτης ολοκληρώθηκε το πολεοδομικό σχέδιο των παραπάνω τμημάτων με τον καθορισμό των οικοδομήσιμων χώρων, των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων στάθμευσης, πρασίνου, πάρκου αναψυχής, παιδικής χαράς, πλατείας, κοινωφελών χώρων άθλησης, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων – δραστηριοτήτων, Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού σχολείου, χώρου εκκλησίας και πεζοδρόμων, ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων που βρίσκονται στα τμήματα των πολεοδομικών ενοτήτων Βαρειά – Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες. 

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης διαμορφώθηκε σε περιοχή α’ κατοικίας ως προάστιο της Μυτιλήνης και εξειδικεύεται στον Πολεοδομικό Κανονισμό ως προς το είδος των χρήσεων που επιτρέπονται. Βάσει της μελέτης, στις όχθες των ρεμάτων δημιουργούνται ζώνες πρασίνου σε επαφή με τις οριογραμμές. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει διαχωρισμός και προστασία αφενός του φυσικού περιβάλλοντος του ρέματος και αφετέρου του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κλάδος του τουρισμού και της αναψυχής μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της περιοχής, αρκεί να μην αφορά οχλούσες δραστηριότητες, Σε κεντρικό σημείο στην περιοχή, δημιουργείται κόμβος με χρήσεις Εκπαίδευσης – Πρόνοιας – Αθλητισμού σε έκταση που προκύπτει από την υποχρέωση των παρακείμενων ιδιοκτησιών εισφοράς σε γη.

Ο Κανονισμός Δόμησης συντάχθηκε με βάση τους κανόνες εξασφάλισης του χαρακτήρα του οικισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με περιορισμό στον όγκο των οικοδομών, τον καθορισμό των χρήσεων γης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του οικισμού, χωρίς να δημιουργείται όχληση των κατοίκων και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ο Σ. Μαρινάτος

Σε δήλωσή του στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Σωτήρης Μαρινάτος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο στην υλοποίηση κάθε έργου. «Όταν αναλάβαμε εμείς καθήκοντα η μελέτη είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ αλλά δεν είχε προχωρήσει η Πράξη Εφαρμογής και το ποσό που είχε προϋπολογιστεί δεν επαρκούσε. Προχωρήσαμε στην αύξηση αυτού του ποσού και είμαστε έτοιμοι για την διεξαγωγή του διαγωνισμού μόλις λάβουμε την έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας. Η μελέτη θα παραδοθεί σε 22 μήνες και θα ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους οι οικοπεδούχοι», σημείωσε ο ίδιος.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση