- Αργεί η αναστροφή του αρνητικού κλίματος στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων που έφυγαν για άλλους προορισμούς από το 2015
“Με αεροπλάνα… αλλά χωρίς βαπόρια” θα κινηθεί το φετινό καλοκαίρι στη Λέσβο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως δείχνουν τα στοιχεία των προσεγγίσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2024 στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Μέχρι χθες ο πίνακας περιελάμβανε μόλις επτά αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, για όλη τη χρονιά, όταν σε άλλα νησιά φθάνουν καθημερινά επτά πλοία για την αποβίβαση τουριστών.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το νησί μας πληρώνει ακόμη το τίμημα του προσφυγικού ζητήματος, που ήταν η αιτία για να βγει από τον χάρτη κρουαζιέρας το 2015, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους τουριστικούς φορείς για το κλείσιμο νέων συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες.
Η πρώτη προσέγγιση έχει κλειστεί για τις 24 Απριλίου, οπότε θα δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το κρουαζιερόπλοιο “Hamburg”, από τη Γερμανία, μεταφέροντας 350 περίπου τουρίστες. Μία ακόμη άφιξη αναμένεται τον Μάιο, μία τον Ιούνιο, τρεις μέσα στον Αύγουστο και μία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι τα πλοία που θα προσεγγίσουν φέτος το νησί μας θα έρθουν για πρώτη φορά, δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για αύξηση της κίνησης τα επόμενα χρόνια.
Οι προσεγγίσεις
Πιο αναλυτικά, το πλάνο αφίξεων κρουαζιερόπλοιων για το 2024 έχει ως εξής:
- 24/4 – “Hamburg” – Γερμανία – 350 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
- 29/5 – “Seven Seas Grande” – Αμερική – 900 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
- 12/6 – “Seven Seas Grande” – Αμερική – 900 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
- 4/8 – “Vista” – Αγγλία – 500 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
- 19/8 – “L’ Austal” – Γαλλία – 300 επιβάτες – από Μύκονο
- 25/8 – “L’ Austal” – Γαλλία – 300 επιβάτες – από Κουσάντασι
- 14/9 – “Diana” – Αγγλία – 400 επιβάτες – από Χίο.
Ο Ηλ. Πίκουλος
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, «δυστυχώς, ούτε η φετινή θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό κρουαζιέρας, αν και δεν περιμέναμε θαύματα από την μια χρονιά στην άλλη. Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την προσφυγική κρίση, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν βγεις από τον χάρτη των προορισμών, είναι δύσκολο να επανέλθεις από μηδενική βάση», σημείωσε ο ίδιος.
Οι παράγοντες του τουρισμού έχουν εναποθέσει εν πολλοίς τις ελπίδες τους για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην μελέτη που ανατέθηκε από την Περιφέρεια και συντάχθηκε από την εταιρεία “Five Senses Consulting and Development”, η οποία παραδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο με συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με αυτή, η Λέσβος πρέπει να συστηθεί από την αρχή ως προορισμός στην αγορά της κρουαζιέρας λόγω των επιπτώσεων που είχε η μεταναστευτική κρίση στην τουριστική κίνηση γενικότερα, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές για να επανέλθει στα επίπεδα του 2009 που προσέγγιζαν το λιμάνι πάνω από 100 κρουαζιερόπλοια.
Ήδη η Περιφέρεια επεξεργάζεται τις προτάσεις για την προβολή της Λέσβου μέσω των νέων τεχνολογιών, ειδικών εφαρμογών και με applications που θα δημιουργηθούν ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό και θα επικεντρώνονται στις περιηγήσεις, τα αξιοθέατα, τα μνημεία, τις παραλίες, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Η εταιρεία έχει στείλει τον φάκελο με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας σε 28 μεγάλες εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες και τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν από την επόμενη χρονιά.
Επίσης, οργανώθηκε ένα report με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Λέσβου που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιβάτες κρουαζιέρας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τουριστικούς πράκτορες όταν έρχονται σε επαφή με εταιρείες και επιβάτες κρουαζιέρας. Τέλος, δημιουργήθηκε το βιβλίο εκδρομών του προορισμού Λέσβος για τους επιβάτες πλοίων κρουαζιέρας, το οποίο ήδη έχει σταλεί σε όλες τις εταιρείες οργάνωσης κρουαζιέρας και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του νησιού και τις εκδρομές που μπορούν να πραγματοποιούνται.