- Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται πιο έντονη κινητικότητα στην αναζήτηση σπιτιών για τους πρωτοετείς φοιτητές
- Πολλά σπίτια αναμένεται να μείνουν άδεια, καθώς η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αριθμό εκείνων που θα νοικιαστούν
Εξαιρετικά χαμηλή έως μηδαμινή είναι προς το παρόν η ζήτηση φοιτητικής κατοικίας στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές και φοιτήτριες γνωρίζουν σε ποια Σχολή θα σπουδάσουν. Επαγγελματίες της αγοράς κάνουν λόγο για κακή χρονική συγκυρία, εκφράζοντας την εκτίμηση πως γονείς και σπουδαστές θα ξεκινήσουν αργότερα να ψάχνουν σπίτι, αλλά και τον προβληματισμό τους για την εικόνα που θα διαμορφωθεί λόγω του χαμηλού αριθμού επιτυχόντων.
«Μπορεί να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά η συγκυρία δεν είναι καθόλου καλή για την αναζήτηση κατοικίας. Ο Αύγουστος είναι μια περίοδος, που παραλύουν τα πάντα, κανείς δεν έχει διάθεση να μπει σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ετοιμάζεται έστω για ολιγοήμερες διακοπές και ενώ έχει φύγει και το μεγάλο βάρος της αγωνίας για τα αποτελέσματα», σχολιάζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο μεσίτης Κώστας Αγιασωτέλλης, που όπως σημειώνει προς το παρόν το ενδιαφέρον περιορίζεται σε ελάχιστες βολιδοσκοπήσεις και όχι σε ταξίδια γονέων και φοιτητών στη Μυτιλήνη για να δουν σπίτια.
Όπως αναφέρει, η προσφορά κατοικιών που μπορούν να ενοικιαστούν από φοιτητές και φοιτήτριες, που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εδώ είναι αρκετά μεγάλη και διασφαλίζει το ότι ακόμα και λίγο αργότερα να ξεκινήσουν θα βρουν σπίτι, επομένως δεν υπάρχει και ανάγκη να βιαστούν τη δεδομένη στιγμή.
«Μόνο ως εκτίμηση, που μένει να φανεί αν θα επαληθευτεί ή όχι, μπορώ να πω ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, θα δούμε πιο έντονη κίνηση από πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας» υποστηρίζει, σχολιάζοντας πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις οικογένειες των φετινών επιτυχόντων από τη Λέσβο, που δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει τόσο δυναμικά την αναζήτηση σπιτιών.
Δύσκολος χειμώνας
Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Αγιασωτέλλης δεν παραλείπει να εκφράσει τους προβληματισμούς του για την γενικότερη εικόνα της αγοράς ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη φοιτητική κατοικία, αλλά και όχι μόνο. Θυμίζει τη δραματική μείωση του αριθμού επιτυχόντων φοιτητών φέτος – την οποία είχαμε αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ σε προηγούμενο φύλλο – και επισημαίνει πως απ’ όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές στη Μυτιλήνη, θα είναι λιγότεροι αυτοί που εν τέλει θα εγγραφούν και βέβαια ένα μέρος αυτών θα επιλέξει να μείνει στις φοιτητικές εστίες και όχι σε κάποιο διαμέρισμα ή σπίτι στην πόλη.
«Γενικά περιμένουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, η ζήτηση που θα υπάρξει για φοιτητικές κατοικίες δεν αρκεί για να καλύψει τη διάθεση σπιτιών, που έχουν αυτό το προφίλ, και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά σπίτια, που θα μείνουν άδεια» εκτιμά ο κ. Αγιασωτέλλης, τονίζοντας πως παράλληλα το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό επηρεάζει αναπόφευκτα και την αγορά των ακινήτων. «Οι μετανάστες που μένουν σε σπίτια λιγοστεύουν, αντίστοιχα είναι λιγότερες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο, άρα και λιγότερα άτομα που μπορεί να εργάζονται και να νοικιάζουν σπίτι στη Μυτιλήνη. Όποια άποψη και να έχει κανείς για το μεταναστευτικό, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι επηρέασε τον χώρο των ακινήτων όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προβληματική κατάσταση που θα διαμορφωνόταν τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και γενικότερα στην οικονομία της Λέσβου από τη δραματική πτώση του αριθμού των φοιτητών, που σπουδάζουν εδώ, είχε διαφανεί ήδη από πέρυσι, όταν αφενός με την πανδημία αρκετοί αποχώρησαν από το νησί, αφετέρου με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώθηκε ο αριθμός επιτυχόντων. Γεγονός, που το επεσήμαναν και οι επαγγελματίες του χώρου, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια πρωτοβουλία που θα ανέτρεπε αυτή την κατάσταση.