Στάση αναμονής για τον τουρισμό

Spread the love


  • Μεγαλύτερες οι έμμεσες επιπτώσεις από τις άμεσες, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού

«Μποϊκοτάζ» στους ελληνικούς προορισμούς έχει κηρύξει, όπως φαίνεται, η Ρωσία, καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της χώρας (Rostourism) συνιστά στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χώρα. Την ίδια ώρα προκρίνονται άλλες «ανταγωνιστικές» αγορές, όπως αυτή της Τουρκίας, με το πλήγμα που αναμένεται να δεχθεί συνολικά ο ελληνικός τουρισμός να είναι μεγάλο, αλλά η άμεση επίδραση στον τουρισμό της Λέσβου να μην είναι μεγάλη. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στον τουρισμό του νησιού μας, με τους τοπικούς φορείς να κρατούν στάση αναμονής ευελπιστώντας σε μια ανατροπή του σκηνικού τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

«Οι Ρώσοι τουρίστες προτιμούν κυρίως ξενοδοχειακά συγκροτήματα πέντε αστέρων, που όμως δεν έχουμε πολλά στη Λέσβο. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν επομένως περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Σαντορίνη… ακόμη και αν οι Ρώσοι καθοδηγούνται προς τα μεγάλα προσκυνήματα και πάλι δεν έρχονται στο νησί μας, ακριβώς λόγω της προτίμησής τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες», εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Αβαγιανός, σχολιάζοντας πως άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αγγίζει τη Λέσβο ως προορισμό. 

Σε αυτό συνηγορεί και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, που επισημαίνει πως υπάρχουν περιοχές που ακόμη και σε ποσοστό κοντά στο 100% στηρίζονται σε τουρίστες από τη Ρωσία. «Αν δεν ανοιχτούν σε άλλες αγορές θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», σχολιάζει.

Οι έμμεσες επιπτώσεις

Ακόμη και αν η Λέσβος δεν αποτελεί έναν προορισμό που βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών, ούτως ώστε να επηρεαστεί άμεσα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μας «αγγίζουν» οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Η ακρίβεια επηρεάζει σημαντικά το εισόδημα και των Ευρωπαίων και των Ελλήνων, οπότε το ζήτημα των διακοπών πέφτει πιο χαμηλά στις προτεραιότητές τους. Πρώτα θα φροντίσει κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς του και μετά να κανονίσει διακοπές. Μειώνονται, επομένως, και οι μέρες διακοπών, αν δεν ακυρωθούν εντελώς για φέτος» δηλώνει ο κ. Αβαγιανός, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών περίπου, ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, να επιστρέψει η ειρήνη στην περιοχή και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πέρα από το εισόδημα των πολιτών η ακρίβεια αυξάνει κατακόρυφα και το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων. «Οι έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό της Λέσβου είναι μεγαλύτερες από τις άμεσες», σχολιάζει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Το ζήτημα της ψυχολογίας των εν δυνάμει επισκεπτών αλλά και της βιομηχανίας του τουρισμού προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Χατζηκυριάκος, επισημαίνοντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταλύτης για μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. «Υπάρχει μια κακή ψυχολογική κατάσταση και επιφυλακτικότητα. Γενικότερα τηρείται μια στάση αναμονής και αυτό φαίνεται και στις κρατήσεις, όπου είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να γίνονται, αλλά έχουν παγώσει από το ξεκίνημα του πολέμου» αναφέρει, προσθέτοντας πως είναι μεγάλες οι αναταράξεις που έφεραν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

«Υπάρχει και μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους στις μεταφορές. Για παράδειγμα τα καραβάκια που πρόκειται να ξεκινήσουν για τη σύνδεση με την Τουρκία θα έχουν μεγαλύτερο κόστος σε καύσιμα», ανέφερε και πρόσθεσε ειδικά γι’ αυτό το θέμα ότι δεν αποκλείεται η προγραμματισμένη για τα μέσα του μήνα έναρξη της γραμμής να πάει πιο πίσω, στις αρχές Απριλίου.

Καλύτερα φέτος

Όλες αυτές οι εξελίξεις έρχονται, βέβαια, σε μια περίοδο που τα σημάδια για τη φετινή τουριστική χρονιά ήταν ευοίωνα και όλα έδειχναν πως η τουριστική κίνηση θα ήταν αυξημένη σε σχέση με τη σεζόν του 2021. Ειδικότερα, από τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά οι αφίξεις τουλάχιστον 15-16 τσάρτερ την εβδομάδα, τη στιγμή που πέρυσι στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης έφταναν εβδομαδιαίως 11-12 αεροπλάνα, με τη Λέσβο να έχει απευθείας σύνδεση με Αγγλία (4 τσάρτερ), Ολλανδία (5-6 τσάρτερ), Βέλγιο (2 τσάρτερ), Σκανδιναβία (3 τσάρτερ) και ενδεχομένως Πολωνία (1 τσάρτερ). Την ίδια στιγμή είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό το άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας, ενώ εκτιμάται μια καλή χρονιά και στον εγχώριο τουρισμό, με αρκετούς Έλληνες επισκέπτες, όπως συνέβη πέρυσι.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξήσουμε τις συνδέσεις και να ανοίξουμε νέες γραμμές προς τη Λέσβο» επισημαίνει ο κ. Χατζηκυριάκος, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και επιπλέον να προστεθούν οι συνδέσεις με Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λαύριο. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αναπτυχθούμε. Ανάπτυξη με συνδέσεις με Πειραιά και Καβάλα μόνο δεν γίνεται…», καταλήγει.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση