Με τον πρόεδρο της ΕΨΥΠΑΛ, Μιλτιάδη Ρεντετάκο, να προσπαθεί μόνος του για την επανασύνδεση της Επιχείρησης με το δίκτυο ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ ζητά την ένταξη σε ρύθμιση με την καταβολή δόσεων ύψους 14.600 ευρώ και ενώ ο πρόεδρος έχει διαθέσιμα άμεσα να καταβάλλει 7.000 ευρώ (ζητά δηλαδή την ανοχή της ΔΕΗ για μία δόση), μέχρι τώρα το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση και η ΕΨΥΠΑΛ χωρίς ρεύμα.
Σημειώνουμε ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες η ΕΨΥΠΑΛ κατέβαλε το ποσό των 45.000 ευρώ έναντι ποσού οφειλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Υπ’ αυτήν την έννοια και η ΔΕΗ δεν έχει άδικο, επιδιώκοντας να πάρει τα χρήματά της ιδιαίτερα όταν οι οφειλές έχουν φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, τα οποία τροφοδοτήθηκαν σε αυτά τα επίπεδα και από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς παρά την πληρωμή των 45.000 ευρώ το υπόλοιπο, που απομένει προς ρύθμιση, υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. Ωστόσο η διακοπή του ηλεκτρικού στην ΕΨΥΠΑΛ δεν συμφέρει ούτε τη ΔΕΗ, γιατί αν η ΕΨΥΠΑΛ καταρρεύσει, τότε η ΔΕΗ δεν θα πάρει τα χρήματά της.
Η ΕΨΥΠΑΛ έχει συμφωνήσει ήδη με ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να μεταπηδήσει σε αυτήν από τη ΔΕΗ. Ωστόσο προκειμένου να γίνει αυτό αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της σε ρύθμιση. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία είναι κατεστραμμένη οικονομικά έχοντας το 65% των μετοχών της ΕΨΥΠΑΛ, δεν μπορεί να βοηθήσει, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης που έχει το 35% και θα μπορούσε «να βάλει πλάτη» δεν δίνει άλλα χρήματα. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη έχει ζητηθεί η παρέμβαση των πολιτικών φορέων του τόπου και κυρίως από το κυβερνών κόμμα, χωρίς μέχρι χθες να έχουμε κάποια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση.
Όσο η ΕΨΥΠΑΛ παραμένει χωρίς ρεύμα άλλο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κατάρρευσής της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική επιχειρηματικότητα. Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης «η ΕΨΥΠΑΛ επιτελεί ένα σημαντικό έργο καθώς έρχεται να καλύψει συμπληρωματικά επιχειρηματικές ανάγκες για αποθήκευση προϊόντων σε ψυκτικούς θαλάμους, είτε πρόκειται για συντήρηση, είτε για κατάψυξη και καταλαβαίνετε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς συναδέλφους επαγγελματίες των τροφίμων και δημιουργεί και προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά.
Κατά την άποψή μου θα πρέπει οι τοπικοί πολιτικοί φορείς να συμβάλουν με τις παρεμβάσεις τους ώστε να πάρει μία ανάσα η Επιχείρηση, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόθεση να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές της προς τη ΔΕΗ. Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι της ΕΨΥΠΑΛ είναι αναγκαίοι για τους ντόπιους επιχειρηματίες και τώρα που δεν λειτουργούν, κάποιοι συνάδελφοι έχουν βρεθεί εκτός προγραμματισμού για τις επιχειρήσεις τους. Με το ξεπέρασμα αυτού του σκοπέλου πιστεύω ότι θα πρέπει οι εταίροι να σκεφτούν πολύ σοβαρά την προοπτική εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, η οποία μπορεί να είναι βιώσιμη διευρύνοντας το πελατολόγιό της, καθώς όπως και εσείς γράψατε σε προηγούμενο δημοσίευμά σας έχει προτάσεις από μεγάλους πελάτες για συνεργασία, αλλά καθώς δεν έχει άδεια λειτουργίας επικαιροποιημένη υπάρχει πρόβλημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρωτίστως η Περιφέρεια οφείλει να σκύψει υποβοηθώντας την ΕΨΥΠΑΛ, καθώς ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι να την εξοντώσουν αλλά να την βάλουν σε μία τροχιά μέσα από την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», είπε ο κύριος Αθανάσης δηλώνοντας διατεθειμένος ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών στο Επιμελητήριο να συμβάλει προς όποια κατεύθυνση κριθεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμος για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η δημοσυνεταιριστική επιχείρηση.