Οι συνταγές των μικρών σεφ δύο Δημοτικών σχολείων της Λέσβου θα φθάσουν μέχρι την κουζίνα της γαλλικής πρεσβείας, όπως δήλωσε η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λέσβο, Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, στο περιθώριο της εκπαιδευτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Προξενείο Μυτιλήνης διοργάνωσε ένα δημιουργικό MasterClass για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης και του Δημοτικού σχολείου Μιστεγνών με θέμα τη σοκολάτα και το λάδι, σε μια προσπάθεια να “παντρέψουν” την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα, στο πλαίσιο της γαστρονομικής εβδομάδας “Merci Chef” που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν τις συνταγές που ετοίμασαν με τις δασκάλες τους, μπροστά στον σεφ από τη Λέσβο, Ιγνάτιο Χαλκιώτη και εξήγησαν ποια ήταν η έμπνευσή τους για να δημιουργήσουν τα συγκεκριμένα γλυκά, τι υλικά χρησιμοποίησαν, αλλά και τον τρόπο που έφτιαξαν τις δημιουργίες αυτές. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μιστεγνών έφτιαξαν δύο κέικ (το ένα νηστίσιμο), ενώ οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έφτιαξαν τρουφάκια, “σοκολαδένιες κορμοτρουφομπουκίτσες” όπως τις ονόμασαν, με κύρια συστατικά τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο.


Ο κ. Χαλκιώτης δοκιμάζοντας τις γαστρονομικές δημιουργίες των μαθητών τα συνεχάρη για την προσπάθειά τους και είπε πως οι συνταγές των παιδιών ήταν πάρα πολύ νόστιμες και ελαφριές: «Μπράβο στα παιδιά που ενώ έφτιαξαν μια γλυκιά συνταγή ήταν παράλληλα ελαφριά και υγιεινή. Χαίρομαι πάρα πολύ να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις και τέτοιες προσπάθειες από όλους μας».
Επίσης, η κ. Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη ανέφερε ότι θα μεταφέρει στο σεφ της γαλλικής πρεσβείας τις δημιουργίες των παιδιών, γιατί η έμπνευση είναι πάντα έμπνευση και τι το καλύτερο όταν έρχεται από μικρούς: «Φαίνεται και στο πρόσωπο η ικανοποίηση διότι θέλω να μοιράζομαι με τους μικρούς, και ως γιαγιά και ως εκπαιδευτικός, διάφορες δημιουργικές δράσεις που δίνουν ικανοποίηση, στοιχεία μόρφωσης, παιδαγωγικά στοιχεία, εκπαίδευσης, διαμόρφωσης χαρακτήρα, συνεργασίες. Όλες αυτές είναι χαρακτηριστικές ιδιότητες που πρέπει να αποκτούν τα παιδιά για να έρχονται αντιμέτωπα με τις καταστάσεις στη ζωή». Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να αφήσουν ελεύθερη τη σκέψη και τη φαντασία τους, καθώς και να ενημερωθούν για τα θρεπτικά στοιχεία της σοκολάτας και του ελαιόλαδου.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη δήλωσε την ικανοποίησή της και την ευχαρίστησή της με το θέαμα που παρακολούθησε από μικρά παιδιά που είχαν όρεξη να δημιουργήσουν με χιούμορ, κάνοντας ένα διασκεδαστικό σκετσάκι οι μαθητές του 4ου Δημοτικού, για να προβάλουν τον τρόπο έμπνευσης των γλυκών τους. «Πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση σε συνεργασία με το γαλλικό προξενείο της Ελλάδας και την εκπρόσωπό κ. Μπαρουτσάκη στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε κάνει. Πραγματικά ήταν πάρα πολύ ωραία γιατί τα παιδιά δημιούργησαν με τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο κάποιες συνταγές για να δούμε τι μπορούν να φτιάξουν οι παραδόσεις της Γαλλίας και της Ελλάδας. Δημιούργησαν τρουφάκια, κέικ με βασικά υλικά τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο, καθώς και ένα σκετσάκι, με το οποίο μας είπαν πώς τα δημιούργησαν, και στο τέλος καταλήξαμε να τα απολαύσουμε. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι να προχωρήσουμε και σε άλλες συνεργασίες», συμπλήρωσε η κ. Στρατάκη.
Η θεατρική παρουσίαση (σκετσάκι) των μαθητών του 4ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης μιλούσε για την ελληνογαλλική φιλία και τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στον “κορμό της φιλίας” και τα οποία πρέπει να βάζουμε στη ζωή μας όπως είναι γραμμάρια από αγάπη, εμπιστοσύνη, καλοσύνη, χιούμορ, χαμόγελο, καλή διάθεση, αγκαλιές, ειλικρίνεια και μηδέν γραμμάριο κακίας.