- Το αυτοκίνητο που επέβαινε κάτω από άγνωστες συνθήκες κατέληξε στη θάλασσα το μεσημέρι της Κυριακής
- Οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης
- Άγνωστες πτυχές της ζωής του επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων
Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες για τον 83χρονο τουριστικό πράκτορα που παρά τα χρόνια του, παρέμενε στις επάλξεις, ακούραστος, δημιουργικός, δυναμικός δίπλα στο γιο του – που έχει αναλάβει τα ηνία του γραφείου – με εκείνον όμως, πάντα στο πλευρό του. Εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής, ετοιμάσθηκε για να κατεβεί όπως έκανε κάθε μέρα στο λιμάνι, για να πάει στο καράβι. Τον περίμενε ο γιος του στο πρακτορείο. Το λιμάνι που αγάπησε και υπηρέτησε επί τόσες δεκαετίες, έμελλε μέσα σε λίγα λεπτά, να τον πάρει για πάντα κοντά του. Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι ο Αντώνης Πίκουλος είχε φθάσει με το αυτοκίνητό του ακριβώς απέναντι από το πρακτορείο του. Καθώς πάρκαρε, κάτω από άγνωστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας και κατέληξε στη θάλασσα. Τι μεσολάβησε αυτά τα ελάχιστα λεπτά μέχρι την τραγωδία αναμένεται να «φωτίσει» η νεκροψία που έγινε χθες καθώς και η έρευνα που διεξάγει το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Παρά το ότι τρία άτομα έπεσαν στο νερό αμέσως μετά την πτώση του αυτοκινήτου, δεν κατέφεραν να σώσουν τον άτυχο 83χρονο τουριστικό πράκτορα ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στη θέση του οδηγού με τη ζώνη δεμένη – όπως λένε οι πληροφορίες.
«Μου είπαν ότι είναι ο πατέρας μου…»
Τραγική φιγούρα ο γιος του Ηλίας Πίκουλος ο οποίος βρισκόταν στο πρακτορείο τη στιγμή της τραγωδίας, που ουσιαστικά συνέβη μπροστά στα μάτια του. «Άκουσα κάποιον να φωνάζει ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε μέσα στη θάλασσα. Έτρεξα να δω τι έγινε και τότε μου είπαν ότι είναι ο πατέρας μου. Έπεσαν δυο άτομα, ετοιμάσθηκα να βγάλω τα ρούχα μου να πέσω, μου είπαν ότι είναι μάταιο γιατί δεν ανοίγει η πόρτα. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου» λέει ο ίδιος με βουρκωμένα μάτια. Χθες μια μέρα μετά την τραγωδία, ο Ηλίας Πίκουλος βρισκόταν στη θέση του στο πρακτορείο όπως και όλο το προσωπικό, όπως θα ήθελε να τους δει ο κυρ Αντώνης.
Προσπάθειες διασωστών
Ένας λιμενικός, ένας νεαρός διασώστης του ΕΚΑΒ που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και ένας αλλοδαπός, πιθανόν στέλεχος της Frontex, ήταν τα τρία άτομα που έπεσαν στο νερό. Μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, η πυροσβεστική, ενώ σκάφη του λιμενικού και της frontex έσπευσαν στο σημείο.
Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού του συνεχίσθηκαν με τη βοήθεια αυτοδύτη – στελέχους Πλοίου Ανοιχτής Θάλασσας (ΠΑΘ) του λιμενικού και αυτοδυτών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.
Το αυτοκίνητο – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό σώμα – είχε βυθιστεί σε βάθος περίπου εφτά μέτρων (7m) και σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων (10m) από τον κρηπιδότοιχο, ενώ βρισκόταν αναποδογυρισμένο με τον ουρανό στη βάση του λασπώδους βυθού. Ο τραγικός επίλογος γράφθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα, στις 6.30 το απόγευμα, όταν ανελκύστηκε το μοιραίο αυτοκίνητο από γερανοφόρο όχημα. Ο 83χρονος οδηγός αφού απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια στελεχών της Πυροσβεστικής, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προσφορά στον τουρισμό και τον πολιτισμό
Αυτοδημιούργητος, ακούραστος, παθιασμένος, υπηρέτησε επί δεκαετίες στο χώρο του τουρισμού. Παιδί φτωχής οικογένειας, κατάφερε να σταθεί μόνος στα πόδια του και δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Ήταν από τους πιο παλιούς τουριστικούς πράκτορες στη Μυτιλήνη – ίσως ο παλιότερος. Είχε ιδρύσει μάλιστα την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, της οποίας ήταν Επίτιμος Πρόεδρος. Αγωνιούσε συνεχώς για τον τουρισμό στο νησί και δε δίσταζε να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα στον τοπικό τύπο. Ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές εκπομπές του στην Τηλεόραση Μυτιλήνης. Ο Αντώνης Πίκουλος είχε όμως προσφέρει πολλά και στον πολιτισμό στο νησί. Από τα ιδρυτικά μέλη της Χορωδίας Μυτιλήνης, ένα σωματείο που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως Πρόεδρος, αλλά και ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Ήταν επίσης επί πολλά χρόνια ιεροψάλτης στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ένας άνθρωπος αγαπητός, ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία, χάρις την πολύπλευρη δράση του, μια μεγάλη απώλεια για το νησί, που θρηνεί από την Κυριακή τον αναπάντεχο θάνατό του.
Ο Δημήτρης Κίνδερλης γράφει για τον Αντώνη Πίκουλο:
«Θρηνεί, όχι μόνο η Μυτιληναϊκή κοινωνία, αλλά ολόκληρη η Λέσβος, από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής – 4,30 μ.μ. – τον ξαφνικό και άδικο χαμό ενός πολίτη πρότυπου ηθικής, εντιμότητας, εργατικότητας, φιλοτιμίας, άριστου οικογενειάρχη, παθιασμένου πατριώτη Μυτιληνιού, αγωνιστή της ζωής, του Αντώνη Πίκουλου του Ηλία.
Γεννήθηκε το 1935 από πάμπτωχους γονείς και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, όχι κάτω από το «όριο της φτώχειας» αλλά κάτω από το «όριο της επιβίωσης».
Παιδί και έφηβος ρίχτηκε στον αγώνα της ζωής. Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια -Κατοχή και μετά δυστυχώς έντονες εσωτερικές της Χώρας διαμάχες. Τότε, με τον πατέρα άρρωστο και τη μάνα να ξενοδουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, ρίχτηκε στον αγώνα. Πούλησε με κασελάκι ξηρούς καρπούς, έβαψε παπούτσια ως λουστράκι, μάθαινε το ψάλσιμο, όντας κάθε Κυριακή και γιορτή στον Άγιο Συμεών και στο σχολείο πάντα παρών.
Τα πρώτα καινούρια ρούχα που έβαλε και το πρώτο ικανοποιητικό φαγητό, τα βρήκε στην αεροπορία όταν 18 χρόνων κατετάγη εθελοντής.
Μετά την απόλυσή του από το Στρατό, έπιασε δουλειά – ως το παιδί των γενικών καθηκόντων – στο ιστορικό Ναυτιλιακό πρακτορείο του Αθαν. Μητρέλια. Εκεί, χωρίς ωράριο εργασίας και χωρίς να έχει ιδιαίτερες αξιώσεις βάλθηκε να μάθει τη δουλειά του Ναυτιλιακού πράκτορα και την έμαθε τέλεια, έμαθε πρακτικά όλο το Ναυτικό δίκαιο αλλά έμαθε ακόμα να είναι στο μουράγιο πριν ακόμα δέσει το πλοίο και να φεύγει τελευταίος στην αναχώρησή του.
Μετά την πλήρη γνώση του επαγγέλματος και πέρα από τα Ναυτιλιακά, στον Τουρισμό, στ’ αεροπορικά μέσα, στις εκδρομές, άνοιξε δικό του Πρακτορείο Ναυτιλιακών και Τουριστικών εργασιών. Η βασική του αρχή ήταν: «Ποτέ δεν κρατά το γραφείο ξένα χρήματα! Εμβάζουμε στις Εταιρείες αυτά που εισπράξαμε για λογαριασμό τους και κρατούμε τη νόμιμη συμβατική προμήθεια.» Να γιατί δεν είχε ποτέ μια, έστω μικρή διαφορά δικαστική με κανένα και δε δέχτηκε ποτέ ούτε εξώδικο. Να γιατί όλοι οι εφοπλιστές και όλες οι Εταιρείες εκτιμούσαν πάρα πολύ τον ΑΝΤΩΝΗ και του ανέθεταν εκπροσώπηση χωρίς καμιά εγγύηση.
Παντρεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 την Πιπίτσα Κίνδερλη! Έζησαν μια ζωή ευτυχισμένα, αρμονικά κι έκαναν τρία παιδιά, την Ελένη, την Ευαγγελία και τον Ηλία.
Τα παιδιά σπούδασαν, παντρεύτηκαν κι έδωσαν στον παππού και στη γιαγιά 4 εγγόνια, αγόρια, που κι αυτά με τη σειρά τους σπουδάζουν. Ο Ηλίας διαδέχτηκε τον πατέρα του στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ και προήγαγε την επιχείρηση σε μεγάλο βαθμό.
Πέρα από την απόλυτη επαγγελματική του επιτυχία ο Αντώνης Πίκουλος προσέφερε στο νησί μας ογκώδες πολιτιστικό έργο.
Αφού μετείχε στην αρχή ως μέλος του ιστορικού σωματείου «ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ», σύντομα ανέλαβε ως Πρόεδρος και υπηρέτησε από τη θέση αυτή τον πολιτισμό με σειρά συναυλιών, με σειρά θεατρικών παραστάσεων, με την ίδρυση Μουσικής Σχολής και Βυζαντινής Χορωδίας. Ως τενόρος και ερασιτέχνης ηθοποιός μετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του Σωματείου. Ως ιεροψάλτης, υπηρέτησε την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πάνω από 20 χρόνια!
Το χαρακτηριστικό του Αντώνη Πίκουλου ήταν το απέραντο φιλότιμό του και η ΑΓΑΠΗ για τον άνθρωπο αλλά και για τούτο το νησί που το υπεραγαπούσε!
Πώς έγινε και χάσαμε έναν τέτοιο πολίτη, υπόδειγμα ηθικής και πλήθους αρετών;
Μια πολύ κακή στιγμή με άγνωστο το ακριβές αίτιο.
Απόγευμα Κυριακής. Θα ερχόταν πλοίο! Να πρακτορεύει το γραφείο, πλοίο και να μείνει στο σπίτι; Αδύνατο!
Πήρε το αυτοκίνητό του από την οδό Θ. Χατζημιχαήλ, κατέβηκε στο λιμάνι, έψαξε μια θέση να παρκάρει – δεν ήταν εύκολο γιατί όλες οι θέσεις ήταν πιασμένες – και μόλις μια άδειασε, πάτησε γκάζι να την πιάσει. Τι ακριβώς έγινε εκεί, δε θα το μάθουμε ποτέ! «Έκανε κάποιο χειρισμό λάθος;» «Ήταν πολύ δυνατή η… γκαζιά για να μπει στη θέση;» «κάπου κάτι μάγκωσε;», σημασία έχει ότι οι μπροστινοί τροχοί του οχήματος, δε σταμάτησαν στο κράσπεδο αλλά ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο και πήραν δυο στροφές! Από εκεί και πέρα το «μοιραίο» ήταν επόμενο. Το όχημα έγειρε στη θάλασσα, χτύπησε στη γωνία του μουράγιου, πήρε τούμπα κι έπεσε στη θάλασσα.
Ο «υπηρέτης» για 60 Χρόνια του λιμανιού, παραδόθηκε στην αγκαλιά του!
Η εκλεκτή φαμίλια που δημιούργησε, το καύχημά του, να τον θυμάται πάντα και να καυχιέται για εκείνον!
Η Κηδεία του Αντώνη Πίκουλου θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 3.30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να διατεθούν χρήματα για τη στήριξη του Συλλόγου ΑΜΕΑ «Κυψέλη» (τηλ. 22510 20022).
Η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων
Τη θλίψη της για την απώλεια του Αντώνη Πίκουλου εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου της οποίας ο 83χρονος ήταν επίτιμο μέλος.
«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων εκφράζουμε την απερίγραπτη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο συνάδελφό μας Ηλία Πίκουλο και στους οικείους του για την ξαφνική απώλεια του Επίτιμου Προέδρου και συναδέλφου Αντώνη Πίκουλου.
Ο τουριστικός και επιχειρηματικός κόσμος της Λέσβου έγινε φτωχότερος χάνοντας έναν ικανότατο και δυναμικό συνάδελφο με μακρά και επιτυχημένη πορεία στην Ένωση Τουριστικών – Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου. Ο Αντώνης Πίκουλος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, ο πρώτος Πρόεδρός της και το 1990 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος. Η συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης ήταν καθοριστική ώστε η Ένωση να γίνει πραγματικότητα. Οι δυναμικές του τουριστικές δράσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στη Λεσβιακή τουριστική αγορά και βοήθησαν ώστε η Λέσβος να κάνει το άνοιγμά της στον Τουρισμό. Ακόμη και ως Επίτιμος Πρόεδρος ποτέ δε σταμάτησε να παρακολουθεί και να συμμετέχει στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».