Το φάσμα της ανεργίας αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές ημέρες περισσότερες από 30 οικογένειες στην Λέσβο, οι οποίες καλούνται να ανέβουν πλέον τον δικό τους Γολγοθά. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες 12 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των υπαλλήλων τους στην Λέσβο, οι οποίοι από την 1η του μήνα έκλεισαν τα πρακτορεία τους γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου μέσα στο 2017.
Από τα 24 πρακτορεία σε όλο το νησί τα μισά έβαλαν λουκέτο, με τα 11 εξ αυτών να είναι στην Μυτιλήνη και το ένα στον Πολιχνίτο, ενώ αυτή την στιγμή στην πόλη λειτουργούν μόλις τέσσερα. Την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι 12 πράκτορες προκειμένου να μείνουν ανοικτά τα καταστήματά τους μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών στις 30 Μαρτίου, αίτημα που απορρίφθηκε. Έτσι μέχρι τις 30 του μήνα τα πρακτορεία θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά, ελπίζοντας οι ιδιοκτήτες τους πως θα κερδίσουν τα ασφαλιστικά και θα δικαιωθούν σε πρώτη φάση. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό ώστε να εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει κατά της εγκυρότητας της καταγγελίας σύμβασης από τον ΟΠΑΠ.
Δεν δέχτηκαν να υπογράψουν
Το όλο θέμα έχει ξεκινήσει από πέρυσι τέτοια εποχή όταν πλέον ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ ζήτησε από τους πράκτορες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, ακυρώνοντας τις πρόσφατες που είχαν υπογραφεί το 2009. Σε αυτές τις νέες συμβάσεις, ο ΟΠΑΠ άλλαζε προς όφελός του και εις βάρος των πρακτόρων όλη ουσιαστικά την σύμβαση, κάνοντάς την όπως λένε όσοι δεν υπέγραψαν «σύμβαση υποταγής»: «Η πιο πρόσφατη σύμβαση που είχαμε υπογράψει ήταν το 2009 και η οποία καθόριζε τη σχέση μας με τον ΟΠΑΠ και είχε ισχύ μέχρι το 2031. Με έγγραφό τους όμως πριν ένα χρόνο μας ζήτησαν να καταργηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση και μας καλούσε να υπογράψουμε την καινούργια. Εκτός από τις προμήθειες οι οποίες μειώνονταν δραματικά προκαλώντας μας απώλεια χιλιάδων ευρώ το χρόνο, υπήρχαν και δυσμενείς μεταβολές στην εν γένει λειτουργία του καταστήματος. Οποιαδήποτε στιγμή ο ΟΠΑΠ μπορεί να σου αλλάξει τοποθεσία εντός του νομού, εκεί που κρίνει ο Οργανισμός ότι υπάρχει έλλειψη, με δικά σου έξοδα και σου ζητάει και στόχους που αν δεν τους πετύχεις ενδεχομένως να μένεις εκτός δικτύου. Κάνει κουμάντο στην επιχείρηση ακόμη και ποιον υπάλληλο θα προσλάβεις. Δεν μπορούμε να μεταβιβάσουμε την άδειά μας και ένα σωρό ακόμη αλλαγές που μας καθιστούν ομήρους και ουσιαστικά μας μετατρέπουν σε υπαλλήλους στα ίδια μας τα μαγαζιά και με τα δικά μας χρήματα», τόνισε πράκτορας που δεν έχει υπογράψει.
Πού ελπίζουν
Πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για όσους δεν έχουν υπογράψει την νέα σύμβαση, καθώς από την 1η του μήνα έχουν κλείσει οι μηχανές των πρακτορείων τους, ενώ ήδη ο ΟΠΑΠ έχει αρχίσει να «αδειάζει» τα πρακτορεία αυτά, παίρνοντας όλο το υλικό που είχε παραχωρήσει (μηχανές, τηλεοράσεις κτλ.). Πού ελπίζουν πλέον οι πράκτορες; Όλοι όσοι δεν έχουν υπογράψει πανελλαδικά τις νέες συμβάσεις (περίπου 700 σε σύνολο 4.500 πρακτορείων) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους ένας κανονισμός που επικαλείται ο ΟΠΑΠ της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων, είναι αντισυνταγματικός. Αυτό αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς επτά σωματεία πρακτόρων απ’ όλη την Ελλάδα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος κανονισμός ρύθμισης των παιγνίων που εξέδωσε η επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου και πάνω στον οποίο βασίστηκε ο ΟΠΑΠ για τις νέες συμβάσεις.
Επ’ αυτού αναμένεται απόφαση που επίσης μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς αν η απόφαση αυτή κριθεί αντισυνταγματική, τότε δεν υφίσταται ο λόγος στον οποίον «πάτησε» ο ΟΠΑΠ για να αλλάξει τις συμβάσεις. Μάλιστα η απόφαση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο και μπορεί να αλλάξει όλο το σκηνικό υπέρ των πρακτόρων. Στις 30 Μαρτίου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητείται τα πρακτορεία να παραμείνουν ανοικτά, μέχρι να βγει η απόφαση της αγωγής που έχουν καταθέσει και με την οποία ζητούν να κριθεί άκυρη η καταγγελία της σύμβασης. Αν η απόφαση είναι υπέρ των πρακτόρων, τότε τα πρακτορεία θα ανοίξουν ξανά μέχρι την εκδίκαση της αγωγής και την οριστική απόφαση. Αν δεν είναι, τότε το παιχνίδι ουσιαστικά θα έχει κριθεί, καθώς μέχρι να βγει η απόφαση και να τελεσιδικήσει (μιλάμε για ελληνικά δικαστήρια που τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται χρόνια για να τελεσιδικήσουν) δύσκολα θα βρεθεί πράκτορας που θα έχει αντέξει. Και εκεί «ποντάρει» πολλά ο ΟΠΑΠ.
Σε απόγνωση
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους πράκτορες που δεν υπέγραψαν βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Και αυτό καθώς έμειναν χωρίς δουλειά, κάποιοι μετά από πολλά χρόνια εργασίας, κάποιοι έχοντας δαπανήσει μια ολόκληρη περιουσία για να αποκτήσουν τα πρακτορεία. Υπάρχουν πράκτορες που πριν 2-3 χρόνια αγόρασαν άδεια πρακτορείου δίνοντας 80.000-100.000 ευρώ, στηριζόμενη στην παλιά σύμβαση βεβαίως και ξέροντας πάνω – κάτω τις απολαβές που θα είχαν. Η επένδυσή τους αυτή πάει πλέον στράφι καθώς δεν κατάφεραν ούτε τα χρήματα που έδωσαν να κάνουν απόσβεση. Κάποιοι άλλοι νεότεροι στην ηλικία, κληρονόμησαν την άδεια απ’ την οικογένειά τους, έκαναν την δική τους οικογένεια, πήραν δάνεια και σπίτια, έφτιαξαν την ζωή τους με βάση τα δεδομένα που είχαν τότε και σήμερα βλέπουν την ζωή τους να γκρεμίζεται.
Αυτό ακριβώς είναι που «τρόμαξε» όσους κράτησαν τελικά ανοικτά τα πρακτορεία τους και υπέγραψαν την σύμβαση που τους προτάθηκε. Προφανώς και δεν ήταν και εκείνοι ικανοποιημένοι, αλλά θέλησαν να έχουν τουλάχιστον μια δουλειά, έστω και με δυσμενείς συνθήκες απ’ το να μπουν σε μια μεγάλη και με αβέβαιο μέλλον περιπέτεια.
Ζητάει συνεργάτες
Ο ΟΠΑΠ έχοντας ήδη μείνει με τα μισά πρακτορεία στο νησί και έχοντας χάσει τα 11 από τα 15 στην Μυτιλήνη αναζητά νέους συνεργάτες, ανθρώπους δηλαδή που θα ανοίξουν νέα πρακτορεία. Αυτά θα είναι σε περιοχές που έχουν κλείσει τα πρακτορεία, δηλαδή Ερμού, προκυμαία, Καλλιθέα, Λαγκάδα, Πολιχνίτο κτλ. Βέβαια για να ανοίξει κανείς ένα πρακτορείο σήμερα θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ΟΠΑΠ, ο οποίος απλά θα δίνει εντολές ακόμη και για το πού θα μπει η τελευταία καρέκλα και ο πράκτορας θα πληρώνει, καθώς με δικά του έξοδα θα στήνεται η επιχείρηση.
Το μήνυμα των πρακτόρων
Με ένα μήνυμα στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι πράκτορες «αποχαιρέτησαν» τους πελάτες τους:
«Αγαπητέ φίλε-παίκτη, Μυτιλήνη 1/3/18
Στο καθημερινό «παιχνίδι» της ζωής όλα αυτά τα χρόνια στο πρακτορείο μας παίξαμε και κερδίσαμε αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Ήμασταν πάντα με το μέρος σου, στηρίζαμε και φροντίζαμε για το όφελος και τις επιλογές σου. Θέλαμε πάντα να κερδίζεις και να ψυχαγωγείσαι. Και όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον που να τιμά και να σέβεται την εμπιστοσύνη σου, που όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν καθημερινά μας πρόσφερες, γι’ αυτό και πάντα σε κοιτούσαμε στα μάτια. Ο Ιδιώτης και μέχρι χτές συνεργάτης μας, με τη νέα σύμβαση που μας υποχρεώνει να υπογράψουμε, απαιτεί εναρμόνιση και υπακοή σε έναν τρόπο συνεργασίας που δεν μας αρμόζει. Που κλονίζει και μας στερεί την αμφίδρομη ανθρώπινη σχέση που χτίσαμε με κόπο όλα αυτά τα χρόνια, που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μας υποχρεώνει ουσιαστικά να αλλάξουμε εμείς οι δύο σχέση και ιδιότητα, να «παραδώσουμε» τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας και να υποθηκεύσουμε – αργά και σταθερά – το μέλλον των οικογενειών που εργάζονται σε αυτές. Από 1η Μαρτίου 2018 ο ΟΠΑΠ κατεβάζει τους διακόπτες στις μηχανές μας και μετά από 23 χρόνια άμεμπτης επαγγελματικής συμπεριφοράς, το πρακτορείο μας, με πιστοληπτική ικανότητα Α, χωρίς ούτε ένα ευρώ οφειλής ή διακανονισμού προς τον ΟΠΑΠ, υποχρεώνεται μαζί με 11 ακόμα συναδέλφους – συνοδοιπόρους στον τόπο μας, να διακόψει την λειτουργία του. Αυτό είναι το «πρόσωπο» του «τιμωρημένου» και αυτό του «τιμωρού». Το ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του θα κριθεί από την Δικαιοσύνη. Ο αμείλικτος χρόνος θα το δείξει και θα το αποδείξει. Σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου!
Καλή ζωή, καλή τύχη, καλή καρδιά».