- «Καθαρή» τη βγάζει προς το παρόν η εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη, ενώ σε Λέσβο και Σάμο τα σχέδιά του υλοποιούνται χωρίς πρόβλημα
Προς τραγική επιβεβαίωση όλων όσων εκφράζουν εδώ και πολύ καιρό την άποψη ότι η νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που χτίζεται στην περιοχή της Βάστριας θα αποτελέσει κέντρο υποδοχής όλων των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οδεύει η εξέλιξη των γεγονότων τους τελευταίους μήνες. Επιβεβαίωση, η οποία φυσικά – για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις – δεν προέρχεται από επίσημα χείλη, αλλά από το πώς διαμορφώνεται η γενικότερη κατάσταση με το μεταναστευτικό όλο αυτό το διάστημα και το ότι, όπως διαφαίνεται, πολύ σύντομα η Λέσβος θα έχει νέα δομή, αλλά η γειτονική Χίος θα την έχει «γλιτώσει».
Όσον αφορά τη Βάστρια, οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής εξελίσσονται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Θυμίζουμε πως πρόσφατα δόθηκε σχετική άδεια από τη Δασική Υπηρεσία, οπότε παρεμβάσεις γίνονται και στο δασικό τμήμα, ενώ εκκρεμούν και οι αποφάσεις για προσφυγές της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων Κώμης και Νέων Κυδωνιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου για περιβαλλοντικούς λόγους ζητούν πρακτικά την διακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο σημείο. Πιο συγκεκριμένα, έχει κατατεθεί αίτημα ακύρωσης για το έργο και αίτημα αναστολής, ούτως ώστε να διακοπούν οι εργασίες μέχρι την εξέταση του βασικού αιτήματος ακύρωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2023. Πριν από λίγες εβδομάδες, το ΣτΕ απέρριψε και αίτημα προσωρινής διαταγής για διακοπή εργασιών μέχρι την εξέταση του αιτήματος αναστολής, η οποία με τη σειρά της αναμενόταν αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Με λίγα λόγια, οι προσφυγές αυτές έχουν μαγκώσει στη «δαγκάνα» της Δικαιοσύνης, η οποία εξετάζει τα ζητήματα αυτά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Βέβαια, η βραδύτητα των δικαστικών διαδικασιών έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δομής της Βάστριας, που αν δεν αλλάξει κάτι θα εγκαινιαστεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας αυτού οι φωτογραφίες από την περιοχή, που δείχνουν τη γρήγορη εξέλιξη των εργασιών, σε ένα σημείο που ελάχιστα πλέον θυμίζει το τεράστιο ξέφωτο που αντίκρισαν όσοι έσπευσαν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο της 7ης Φεβρουαρίου εκεί, ενώ σχεδόν 7 μήνες μετά σκιαγραφείται η δομή των 3.000 προσφύγων και μεταναστών. Δυναμικότητα, η οποία θυμίζουμε πως «έπεσε» σε αυτό το σημείο από τον αρχικό σχεδιασμό των 5.000 ατόμων, στο πλαίσιο των γενικότερων μεθοδεύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κώλυμα, που θα έθετε σε κίνδυνο την εξέλιξη των εργασιών.
Η Χίος
Την ίδια στιγμή στη γειτονική Χίο, που ειρήσθω εν παρόδω είναι εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου Υπουργού, Νότη Μηταράκη (όπως κι αν μπορεί να εκληφθεί αυτό, ως προς την εξέλιξη των γεγονότων) το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Υποτίθεται πως η εκεί δομή θα ξεκινούσε να κατασκευάζεται πριν από εκείνη της Λέσβου (τυπικά περιλαμβάνονται στο ίδιο έργο) και θυμίζουμε τα γεγονότα στα λιμάνια των δύο νησιών ανήμερα των Φώτων, όταν εμποδίστηκε η εκφόρτωση των μηχανημάτων της αναδόχου ΤΕΡΝΑ στο γειτονικό νησί, ωστόσο μέχρι σήμερα οι εργασίες στο Θόλος δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης εναντίον του Δήμου Χίου, που απαγόρευσε τη διέλευση των οχημάτων από τη δημοτική οδό που οδηγεί στο σημείο κατασκευής της δομής. Το Ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε… προσβολή της προσωπικότητάς του, λόγω της απαγόρευσης αυτής, με το Ειρηνοδικείο Χίου να απορρίπτει την προσφυγή, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο μόνο φυσικό πρόσωπο ή ιδιώτης μπορεί να το επικαλεστεί και καλώντας το Δημόσιο να απευθυνθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια αν θεωρεί πως προσβάλλονται τα δικαιώματά του από ενέργειες του Δήμου.
«Θυμίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τελεσίδικη απόφαση δέχθηκε ως νόμιμη την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Πρωτοδικείο Χίου στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων δέχθηκε την ιδιοκτησία του Δημοσίου στην επίμαχη έκταση. Στόχος του Δημοσίου παραμένει το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η δημιουργία κλειστής / ελεγχόμενης δομής 1.240 θέσεων (όσο δηλαδή ήταν η χωρητικότητα της ΒΙΑΛ και των διαμερισμάτων) ώστε να μην ξαναβιώσει η Χίος καταστάσεις, όπως την περίοδο 2015-2019» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, σχολιάζοντας την απόφαση, κάνοντας αναφορά σε πρωτόδικη απόφαση κυριότητας της έκτασης, ενώ υπάρχει αγωγή κυριότητας του Δήμου που δεν έχει εκδικαστεί.
«Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όπως πάει η κατάσταση, δομή θα γίνει μόνο στη Λέσβο», σχολιάζεται στο νησί μας, με αφορμή τις εξελίξεις στη γειτονική Χίο.
Η γενική εικόνα
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη όλα αυτά, λίγους μήνες πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, η εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη επωμίζεται το ελάχιστο του βάρους του μεταναστευτικού, που σηκώνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου στις 20 Σεπτεμβρίου, στις δομές του στη Χίο φιλοξενούνται μόλις 370 άτομα (359 στη ΒΙΑΛ), ενώ στη Λέσβο 1.726 (1.555 στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι) και στη Σάμο 1.104 (1.082 στη νέα δομή). Ή αλλιώς στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, μόλις 1 φιλοξενείται στη Χίο, ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε τη ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού στη Σάμο, που σχεδόν διπλασιάστηκε από τις αρχές Αυγούστου.
Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση που ακολουθείται και στον σχεδιασμό των νέων δομών. Η δομή της Σάμου είναι διπλάσιας και η σχεδιαζόμενη της Λέσβου τριπλάσιας χωρητικότητας, σε σχέση με εκείνη που σχεδιάζεται (και προς το παρόν μένει στα χαρτιά) στη Χίο.