- Ανέλαβαν καθήκοντα από την Τετάρτη, 1η Μαΐου, που ξεκίνησε και τυπικά η αντιπυρική περίοδος, οι πυροσβέστες που στελεχώνουν τη νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, μαζί με τους εποχικούς δασοπυροσβέστες
- Τέλος του μήνα η έλευση των Πετζετέλ
Ενισχυμένη με 30 νέους πυροσβέστες που στελεχώνουν την 12η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση δασικών συμβάντων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί μας από την Τετάρτη 1η Μαΐου που ξεκίνησε και τυπικά η αντιπυρική περίοδος. Παράλληλα, έπιασαν δουλειά οι εποχικοί δασοπυροσβέστες που θα εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Λέσβο, με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών και στο τέλος του μήνα αναμένεται η έλευση του Κλιμακίου της 359 ΜΑΕΔΥ με τα δύο Πετζετέλ αεροσκάφη.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ήδη το πυροσβεστικό προσωπικό βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των συμβάντων που εκδηλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ φέτος έχει αυξηθεί το έμψυχο δυναμικό και έχουν αναβαθμιστεί τα μέσα και ο εξοπλισμός για την πυροπροστασία των νησιών μας.
Το προσωπικό της ΕΜΟΔΕ είναι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων 7ετούς θητείας, οι οποίοι στη συνέχεια θα μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσλήφθηκαν. Κατά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον χειμώνα προσλήφθηκαν 30 νέοι υπάλληλοι, ενώ την Μονάδα στελεχώνουν επίσης οχτώ υφιστάμενα στελέχη της Πυροσβεστικής.
Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νησιά μας είχαν γίνει το 2001 και όπως είναι εύλογο, στην πορεία αυτών των 22 χρόνων προέκυψαν πολλές κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ορισμένες από αυτές καλύπτονται κατά την αντιπυρική περίοδο με τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, αλλά η πρόσληψη των νέων πυροσβεστών 7ετούς θητείας δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά το εποχικό προσωπικό, από την περασμένη Τετάρτη ανέλαβαν καθήκοντα 47 δασοπυροσβέστες στη Λέσβο και τη Λήμνο, από 66 που ήταν πέρυσι, επειδή πολλοί από αυτούς είχαν υποβάλει αιτήσεις και προσλήφθηκαν στην ΕΜΟΔΕ. Από τις 19 κενές θέσεις, έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες για να καλυφθούν οι 12 από επιλαχόντες της προκήρυξης του 2020, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις επτά τελευταίες θέσεις έως το τέλος του μήνα.
Ήδη άρχισαν να οργανώνονται οι περιπολίες της Πυροσβεστικής σε επικίνδυνα σημεία, κάτι που γίνεται σε κάθε αντιπυρική περίοδο, όπως στον Όλυμπο της Αγιάσου, στο “Πετροβούνι” Καλλονής, στον Λεπέτυμνο και στον “Ροδίτη” στο Πλωμάρι. Σ’ αυτά τα τέσσερα σημεία βρίσκονται τα πυροφυλάκια που έχουν δημιουργηθεί στα υψηλότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και τον εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκεί θα βρίσκονται οι δασοπυροσβέστες που θα καλύπτουν δύο τουλάχιστον βάρδιες, ενώ κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσης.
Επίσης, από τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται περιπολικά και σε επτά ακόμη σταθερά σημεία (κιόσκια) που αποτελούν βάσεις για επεμβάσεις σε δασικές περιοχές του νησιού. Αυτά είναι η Λάρσος, η θέση “Αράπη Πέτρες” στην Καλλονή, τα Βασιλικά, η Μεγάλη Λίμνη, η χωματερή της Γέρας, η Αγιά Δούσα στα Παράκοιλα και η Αμαλή. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 2 – 3 θα υπάρχουν εκεί οχήματα με προσωπικό 16 ώρες την μέρα, ενώ όταν “σκαρφαλώνει” στο 4άρι θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Η Διοίκηση της Πυροσβεστικής περιμένει επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο για την ενίσχυσή της από αέρος με τα δύο Πετζετέλ αεροσκάφη και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που κάθε χρόνο συμβάλλουν τα μέγιστα στην έγκαιρη καταστολή μεγάλων και επικίνδυνων πυρκαγιών. Το Κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ αναμένεται να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης μεταξύ 20 – 25 Μαΐου, ενώ το πυροσβεστικό ελικόπτερο αναμένεται μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Όπως είναι γνωστό, η μη τήρηση των παραπάνω μέτρων, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειακός Διοικητής, «ως Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου, με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά όπως έχω ξαναπεί, μόνο η καταστολή δεν φτάνει. Χρειάζονται έργα πρόληψης, τα οποία έχουν ξεκινήσει σε όλα τα νησιά μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο έναρξης αλλά και εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς. Θα επιτελέσουμε το καθήκον μας εις το ακέραιον, γιατί οι πυροσβέστες βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».