Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στο αρχείο η έρευνα για το μαύρο χρήμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων που εξελισσόταν τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχοντας στο μικροσκόπιο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δεν οδήγησε σε κάποια αξιοποιήσιμα δεδομένα
  • Ικανοποίηση στους κατηγορούμενους και στους δικηγόρους τους που έχουν στα χέρια τους ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα εν όψει της συνέχειας της δίκης το Νοέμβριο

Στο αρχείο με Εισαγγελική Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, η οποία έγινε αποδεκτή από την Εισαγγελέα Εφετών, τέθηκε η υπόθεση της διερεύνησης των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων για τη μεγάλη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, για την οποία η συνέχεια της δίκης αναμένεται το Νοέμβριο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων πως για ό,τι συνέβη με την κάλυψη επιταγών και δάνεια σε επιχειρηματίες που συναλλάσσονταν με τη Συνεταιριστική Τράπεζα δεν υπήρχε δόλος από τους εμπλεκόμενους και οικονομικό όφελος, αλλά ό,τι έγινε, έγινε από άγνοια στη διοίκηση του Τραπεζικού Ιδρύματος. Όπως και να έχει, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν προκύπτει καμία σκιά και ύποπτη κίνηση και γι’ αυτό το λόγο η έρευνα ολοκληρώνεται, με το φάκελο της υπόθεσης να περνά στο αρχείο.

Από το 2020

Επί 2 χρόνια, από τις αρχές του 2020 μέχρι τώρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί διαχρονικά των διοικήσεων, υπηρεσιακών στελεχών  και άλλων εμπλεκομένων με τις υποθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο προς διερεύνηση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή εξέλιξη το Μάρτιο του 2020 καθώς η έρευνα είχε ξεκινήσει με συγκεκριμένη αιτία.  

Να θυμίσουμε μάλιστα καθώς το θέμα είχε αναδειχθεί αποκλειστικά από τα Νέα της Λέσβου ότι προέκυψε για ένα χρονικό διάστημα πολύ σοβαρό πρόβλημα στους κατηγορούμενους, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των λογαριασμών τους που είχαν δεσμευτεί για να ελεγχθούν. Και αυτό είχε ως συνέπεια, κατηγορούμενοι γονείς, που σπούδαζαν παιδιά στο εξωτερικό, να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν υποχρεώσεις και μία σειρά από ζητήματα τα οποία τροφοδοτούσαν και επηρέαζαν τη δραστηριότητα του κάθε κατηγορούμενου, είτε επρόκειτο για επιχειρηματία, είτε για μισθωτό υπάλληλο ή επαγγελματία. 

Ωστόσο με προσφυγή που έκαναν τότε κατάφεραν εκ των υστέρων η δικαιοσύνη να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς τους, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς συνέπειες. Όμως ανεξάρτητα από την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων η έρευνα προχωρούσε σε βάθος.

Για την υπόθεση είχε διοριστεί πραγματογνώμονας, ο οποίος αφού διερευνούσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς καλούσε τους κατηγορουμένους, ζητώντας να του προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία και από αυτή τη διερεύνηση δεν προέκυψε τίποτα το μεμπτό για τους κατηγορούμενους.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών δεν τροφοδοτήθηκε το 2020 από τις δύο μεγάλες υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε επιχειρηματίες που ζημίωσαν την Τράπεζα χωρίς τους τόκους κατά 4 εκατ. ευρώ και κλόνισαν συθέμελα  τη Συνεταιριστική, αλλά απ’ την τελευταία υπόθεση που επί της ουσίας αφορά τις περιπτώσεις μικρότερων δανείων, για κάποια εκ των οποίων μάλιστα οι δανειολήπτες εκχώρησαν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία. 

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν και δάνεια μικρά και δυο μεγάλα σε μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Μάλιστα η κίνηση του ενός μέσα στο 2019 να μεταφέρει 60.000 ευρώ από έναν τραπεζικό του λογαριασμό (ύψους 80.000 ευρώ) σε συγγενικά του πρόσωπα, μνημονευόταν στην πολυσέλιδη Διάταξη που έλαβαν οι 47 συνολικά κατηγορούμενοι από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ότι κατάσχονται οι λογαριασμοί τους και κάθε άλλο περιουσιακό τους στοιχείο, εφόσον δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα το εγκληματικό προϊόν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα!

Δεν βρέθηκε τίποτα

Ωστόσο από την εδώ και 2,5 χρόνια διερεύνηση της υπόθεσης σε κάθε πτυχή, από τις αρμόδιες Αρχές ουδέν το μεμπτό βρέθηκε ώστε να τροφοδοτήσει με νέα στοιχεία την υπόθεση και κάτω από αυτή την εξέλιξη ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προκύπτουν σκιές για τους κατηγορούμενους. 

Αυτό εν πολλοίς είχε εκτιμηθεί από κατηγορούμενους και γι’ αυτό υπήρχαν φωνές κατηγορουμένων που ζητούσαν από μόνοι τους το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. 

Ένας από αυτούς τους κατηγορούμενους και μάλιστα εκείνος που είχε θέσει πρώτος το άνοιγμα των λογαριασμών ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα, εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Ταξιάρχη Κουφέλο, που είχε πει για λογαριασμό του πελάτη του ότι θα έπρεπε να είχαν ανοίξει προ πολλού οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς από αυτούς θα μπορούσε «να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι», δηλαδή να φανεί αν θα προέκυπταν στοιχεία για κάποιους εκ των εμπλεκομένων και ποιοι ήταν εκείνοι μεταξύ των κατηγορουμένων που δεν είχαν να κρύψουν τίποτα. 

Χθες μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κουφέλος & Συνεργάτες, Ταξιάρχης Κουφέλος, σημείωσε ότι «ήμασταν εξ αρχής όχι μόνο εντός των δικαστικών αιθουσών, αλλά από την ανάκριση ακόμα το 2013 υπέρ του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών πιστεύοντας ότι από τη διερεύνησή τους η δικαιοσύνη θα είχε στη διάθεσή της την εικόνα για το ποιοι κατηγορούμενοι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα. Και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δικό μου πελάτη είμαστε κάθετοι. Από την αρχή ζητούσαμε με δική μας πρωτοβουλία όχι μόνο να ανοίξουν οι λογαριασμοί αλλά να ανοίξουμε και τα σπίτια μας να ψάξουν όσο θέλουν και όπου θέλουν. Από την εξέλιξη της υπόθεσης θα σας έλεγα πως δεν εκπλαγήκαμε. Έχουμε, άλλωστε, επανειλημμένα αναφέρει ενώπιον των δικαστών ότι οι διοικήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας δεν αποτελούνταν στο σύνολό τους από οικονομολόγους, αλλά από εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας που αναμείχθηκαν με τη Συνεταιριστική, θέλοντας με το κύρος και με τις γνωριμίες τους να στηρίξουν το θεσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γνώριζαν από οικονομικές ορολογίες και τραπεζικές πρακτικές, αλλά ακολουθούσαν τις υποδείξεις του προέδρου και των υπηρεσιακών στελεχών που έκαναν τις εισηγήσεις, χωρίς κανείς να μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφταναν να βρεθούν κατηγορούμενοι», κατέληξε ο κ. Κουφέλος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img