Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο έλεος μειοψηφιών η Μυτιλήνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τα πρωτοφανή, θλιβερά γεγονότα που έζησε η Μυτιλήνη το βράδυ της Κυριακής και μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, με απίστευτες εικόνες βίας από ομάδες νεαρών, κυρίως φασιστικών και χουλιγκανικών στοιχείων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών – μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα –  στην πλατεία Σαπφούς, συγκέντρωσαν χθες την κατακραυγή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πρωτίστως όμως της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 και μοιάζει να γίνεται έρμαιο ομάδων μειοψηφιών, οι οποίες παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες τόσο των προσφύγων και μεταναστών όσο και των πολιτών του νησιού.

Από μια πλευρά  των μειοψηφιών που αναφέρουμε, βρίσκονται  οι ομάδες του ακροδεξιού χώρου και φασιστικά στοιχεία, που εκμεταλλευόμενοι την δικαιολογημένη αγωνία, την ανασφάλεια, την αντίδραση των πολιτών, γιατί το κεντρικότερο σημείο της πόλης είχε μετατραπεί για σχεδόν μια εβδομάδα σε ανοιχτό καταυλισμό, και την αγανάκτηση των επαγγελματιών, σχεδίασαν και οργάνωσαν την «επίθεση» στην πλατεία, «επιστρατεύοντας» μάλιστα θερμοκέφαλους νεαρούς οπαδούς ομάδων και χούλιγκανς, που επιτέθηκαν στους μετανάστες της πλατείας, με πέτρες, κομμάτια από μάρμαρα που ξήλωναν από την πλατεία και τα πλακόστρωτα, κροτίδες, μέχρι και φωτοβολίδες. Άναψαν φωτιές σε κάδους σε διάφορα σημεία της προκυμαίας και επιτέθηκαν και εναντίον των αστυνομικών. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν είχε «ζήσει» στο παρελθόν η ειρηνική κοινωνία της Μυτιλήνης.

 

Το άλλο άκρο…

 

Από την άλλη πλευρά όμως βρίσκονται  οι μειοψηφίες εκπροσώπων κάποιων ΜΚΟ, που υποστήριξαν, και ενδεχομένως οργάνωσαν την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς αρχές της περασμένης εβδομάδας, χρησιμοποιώντας ομάδες Αφγανών κυρίως μεταναστών και έχοντας στο πλευρό τους ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρχικούς και αλληλέγγυους. Ποιον εξυπηρέτησε τελικά η κατάληψη της πλατείας; Υπάρχει ένας πολίτης της Μυτιλήνης που δεν συμμερίζεται το αίτημα των προσφύγων και μεταναστών για γρηγορότερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου και μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα;

Γιατί επέλεξαν να «τιμωρήσουν» την τοπική κοινωνία και μάλιστα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου; Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώσεις και αλληλέγγυοι υποστηρίζουν και υποκινούν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.  Θυμίζουμε πέρυσι είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν το λιμάνι, προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Τότε οι αστυνομικές αρχές πρόλαβαν ν’ αποκλείσουν την είσοδο του λιμανιού, ενώ η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών διαλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες όταν οι ίδιοι αποχώρησαν από το σημείο.

 

Η αστυνομία… εφάρμοσε (τώρα) το νόμο

 

Η αστυνομία, που εδώ και μια εβδομάδα διατηρούσε το ρόλο του «παρατηρητή» ανακοίνωσε χθες ότι έγιναν 120 συλλήψεις, Αφγανών στην πλειοψηφία τους, με τις κατηγορίες της «απείθειας» και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρίσκονταν το πρωί στην πλατεία. Εφαρμόσθηκε, δηλαδή, τελικά ο νόμος, όπως ανέμεναν και ζητούσαν οι κάτοικοι του νησιού, με πρώτο και κύριο τον Δήμαρχο Λέσβου, αφού προηγουμένως έγιναν όσα θλιβερά έγιναν, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Στο σύνολό τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνησή τους από το κέντρο της πόλης. Μαζί τους διαμένει και μεγάλος αριθμός ανήλικων παιδιών τους με τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο, για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της Αστυνομίας και των αλλοδαπών.

Τέλος, σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Από τους τραυματίες – που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν – οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.

 

Το χρονικό των συγκρούσεων

 

Η νύχτα τρόμου στο κέντρο της Μυτιλήνης έληξε στις 5.30 περίπου το πρωί όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες της πλατείας επιβιβάσθηκαν με τη βία στα λεωφορεία της Αστυνομίας  και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και η κατάληψη που είχε ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της πόλης. Με επιχείρηση που κράτησε – το πολύ – 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί με την παρότρυνση εκπροσώπων ΜΚΟ παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά.

Είχαν προηγηθεί πρωτοφανή επεισόδια και εικόνες βίας στην πλατεία της Σαπφούς στην  προκυμαία, καθώς και τα  σοκάκια  του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών, υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς»!

Ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων που συγκρούσθηκαν με τις ομάδες των νεαρών.

Οι άγριες συμπλοκές κορυφώθηκαν μετά τη 1.30 τα μεσάνυχτα, όμως, η ένταση είχε αρχίσει να δημιουργείται  πολύ νωρίτερα, γύρω στις 8 το βράδυ, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας στην πλατεία Σαπφούς. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς, όπου ακούσθηκαν και διαμαρτυρίες για την κατάληψη της πλατείας. Μετά το τέλος της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωσή της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

«Ενισχύσεις» από τα χωριά

 

Γύρω στις 10 οι συγκεντρωμένοι – που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς – ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μετά από κάλεσμα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από ανθρώπους του ακραίου χώρου. Μια ώρα μετά,  οι συγκρούσεις των νεαρών εναντίον των αστυνομικών είχαν πάρει μεγάλη έκταση. Οι νεαροί άναβαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αδιαφορώντας για την παρουσία  γυναικόπαιδων, που ήξεραν πως υπήρχαν στην πλατεία. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον – καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει – πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το Παλαιό  Δημαρχείο και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00 απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι, κάποιοι ντόπιοι του ακραίου χώρου, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμό τους με την Αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ταυτόχρονα ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού. Δυνάμεις της αστυνομίας σταμάτησαν μάλιστα περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνταν από τη Μόρια προς τη Μυτιλήνη, προς ενίσχυση των ομοεθνών τους.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Το πρώτο φως της μέρας, χθες, βρήκε το κέντρο της πόλης σε άθλια κατάσταση με όγκους σκουπιδιών. Συνεργεία του Δήμου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Κατζανό ξεκίνησαν το δύσκολο έργο της αποκατάστασης. Η προκυμαία μάλιστα είχε κλείσει νωρίς το πρωί μέχρι να απομακρυνθούν τα κάθε είδους αντικείμενα από τους δρόμους, καθώς και οι καμένοι κάδοι και να καθαριστούν οι δρόμοι. Γύρω στις 10 το πρωί τίποτα δεν θύμιζε το προηγούμενο βράδυ. Η ηρεμία είχε επανέλθει στην πόλη. Η κατάληψη της πλατείας είχε τελειώσει. Τίποτα όμως πλέον δεν ήταν το ίδιο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img