Κολλημένη εδώ και 7,5 χρόνια φαίνεται να βρίσκεται η υπόθεση για την αναστήλωση της σεισμόπληκτης Βρίσας. Όπως αναφέρει στα «Νέα της Λέσβου» ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Δυναμική», Θεόδωρος Βαλσαμίδης, από τις 12 Ιουνίου του 2017, που σημειώθηκε ο φονικός Εγκέλαδος στο χωριό (έχασε τη ζωή της μια γυναίκα) και έγινε αισθητός σε όλο το νησί, δεν έχει γίνει η άρση της επικινδυνότητας μέσα στον οικισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια στη λειτουργικότητα των κτιρίων και στην ασφάλεια των κατοίκων. Σύμφωνα με τον κ. Βαλσαμίδη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην «πολύπαθη Βρίσα» και να αρθεί η επικινδυνότητα μέσα στον οικισμό, είτε με μέτρα αντιστήριξης, είτε με μέτρα κατεδάφισης.
Εισηγήσεις
Ειδικότερα, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 28 Ιανουαρίου, για λογοδοσία της Περιφερειακής αρχής, ο κ. Βαλσαμίδης ζήτησε «να συντονιστούν οι ενέργειες με το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Υπουργείο Υποδομών και επιτέλους να λάβει τέλος η ταλαιπωρία των κατοίκων». Επίσης, «να προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Για την υλοποίηση του έργου είχα αναλάβει την πρωτοβουλία και συνεργάστηκα το 2017 με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί. Η απάντηση που έλαβα είναι ότι αναζητείται χρηματοδότηση στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ».
Ακόμη ο κ. Βαλσαμίδης αιτήθηκε τη χρηματοδότηση των μελετών και των μέτρων για την άρση της ετοιμορροπίας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. «Το θέμα είχα θέσει με επιστολή μου στην Περιφερειακή Αρχή από το 2020 σε συνέχεια της προσπάθειας που κάναμε από το 2017 και πετύχαμε την άρση της κατεδάφισης του μνημείου, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Εύχομαι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025 να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τις μελέτες & τα απαραίτητα άμεσα έργα», συμπληρώνει.
Περιπλοκότητα
Ωστόσο, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι αναμένεται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο οι λόγοι που εμποδίζουν την άρση της επικινδυνότητας. Ο πρώτος λόγος αφορά σε όσους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κατοικιών έχουν αιτηθεί να λάβουν χρηματοδότηση για την κατεδάφιση ή αναστήλωση του σπιτιού τους και δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα για να το πράξουν, και ο δεύτερος λόγος αφορά στους ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων κατοικιών που δεν ενδιαφέρονται να αιτηθούν για τη διαδικασία της κατεδάφισης ή της αναστήλωσης της κατοικίας τους, και οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της απόστασης και της αδιαφορίας για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για περίπου 12 σπίτια, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται.
Ελλείψεις
Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας, Νίκος Λάσκαρης, επισημαίνει τις ελλείψεις που υπάρχουν στο χωριό, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινότητα των 200 κατοίκων. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να γίνει η άρση της επικινδυνότητας ώστε να επιστρέψει η ζωή στο χωριό, ενώ τονίζει ότι από το Σεπτέμβριο του 2023 έχει σταματήσει η καταβολή του ενοικίου για όσους σεισμόπληκτους ενοικιάζουν σπίτι σε διπλανά χωριά.
Επίσης, αναφέρει ότι εδώ και 7,5 χρόνια το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο λειτουργεί μέσα σε κοντέινερ, με 45 συνολικά μαθητές, ενώ δεν υπάρχει ούτε παιδική χαρά για να παίξουν τα παιδιά. Το οξύμωρο είναι ότι από το 2017 λειτουργεί ανελλιπώς ο φούρνος στο χωριό (το οποίο είναι θετικό), ενώ την ίδια ώρα απαγορεύεται να λειτουργήσουν άλλα καταστήματα.
Όπως τονίζει, είναι σημαντικό «να γίνει η άρση για να μπορέσει να έρθει ο αγροτικός ιατρός καθώς οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ζητούν καθημερινά σχεδόν συνταγογράφηση. Επίσης, να ανοίξει το καφενείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Εκκλησία και να υπάρξει σωστή θέρμανση και υποδομές. Υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και εκκρεμούν η δεύτερη και η τρίτη δόση για τους σεισμόπληκτους. Νιώθουμε κοροϊδία πλέον, ότι μας έχουν ξεχάσει», υπογραμμίζει ο κ. Λάσκαρης.
Ψήφισμα
Μάλιστα, ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας το μήνα Ιανουάριο υπέβαλε ένα διαδικτυακό ψήφισμα, μέσω της εφαρμογής AVAAZ, για την άρση της επικινδυνότητας και την άμεση αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Βρίσας. Εκεί όσοι το επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν για να στηριχθεί ξανά η περιοχή. Μέσω του ψηφίσματος, οι Βρισαγώτες επιδιώκουν να σταματήσει η αδιαφορία και να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης του χωριού.