Στο μικροσκόπιο τα κτίρια της Βρίσας και του Πλωμαρίου

Οι ομιλητές της ημερίδας
Spread the love

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου με θέμα «Η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής αξίας των οικισμών του Πλωμαρίου και της Βρίσας» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Είναι μια δουλειά τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιό τους τα κτίρια των δύο αυτών περιοχών βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα αλλά, το σπουδαιότερο, διαπιστώνοντας ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα ώστε μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση να αποφευχθεί στο μέλλον ένα νέο φαινόμενο Βρίσας. 

Συμμετοχή του κοινού στην ημερίδα

Δείχνει το δρόμο το ΤΕΕ

Για άλλη μία φορά το Τεχνικό Επιμελητήριο απέδειξε ότι αποτελεί μέσα από την συνεχή δραστηριότητά του έναν επιστημονικό φορέα – πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και των ζητημάτων μέσα από τη που εργάζεται συνεχώς και με συνέπεια, καταγράφοντας, ερευνώντας και αναδεικνύοντας. Αυτό φάνηκε και από την εκδήλωση του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, η έρευνα σχετικά με το δομικό σύστημα των οικισμών Βρίσας και Πλωμαρίου που απασχόλησαν τη Λέσβο το 2017 κατά το μεγάλο σεισμό. 

Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν η αρχιτέκτων μηχανικός, Ελένη Αλεξάνδρου, ο καθηγητής πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χαράλαμπος Μουζάκης, και ο εκπρόσωπος της ομάδας ΩΜΕΓΑ, Κώστας Κωτσόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας. Έγινε αναφορά στις παθογένειες των κτιρίων της Βρίσας και του Πλωμαρίου και στη συμπεριφορά που θα έχουν σε περίπτωση ανάλογου σεισμού όπως του 2017. Επισημάνθηκαν επίσης κάποια γενικά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φύσεως των σπιτιών των δύο οικισμών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μιας σωστής και ενδελεχούς μελέτης σε περίπτωση παρεμβάσεων στα κτίρια. Οι παρεκκλίσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν σημαντικά προβλήματα στα κτίρια, όπως συνέβη και στον σεισμό της Βρίσας το 2017. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι προτάσεις επεμβάσεων που παρουσιάστηκαν ενώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με λογισμικό αυξημένης πραγματικότητας και έγινε και χρήση προσομοιώσεων για την παρουσίαση των ευρημάτων. Η έκδοση της συγκεκριμένης έρευνας είναι μια προσπάθεια αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αποτελεί ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς για το νησί μας. Οι δύο σχολές συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, ενώ στις έρευνες συμμετείχαν διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και επιστήμονες της σχολής του Πολυτεχνείου, οι οποίοι αφιέρωσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να παρουσιάσουν στο κοινό του νησιού αυτό το εξαιρετικό πόνημα. 

Το εξαιρετικό εγχείρημα της έρευνας

4 χρόνια δουλειάς 

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακελλης ο οποίος έκανε την εισαγωγή και είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα μιλώντας στα Νέα της Λέσβου. Όπως τόνισε: «Το όλο εγχείρημα είναι μια δουλειά σχεδόν τεσσάρων ετών από την υποβολή της πρότασης έως και την έκδοση του βιβλίου, η οποία αποτελεί την έντυπη μορφή ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος που υποστηρίζεται από λογισμικό αυξημένης πραγματικότητας. Είναι μια δουλειά συλλογική, από επιστημονικές ομάδες των σχολών αρχιτεκτόνων μηχανικών και πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίες συνεργάστηκαν για την έρευνα, τη μελέτη και την παρουσίαση του παραδοσιακού δομικού συστήματος των δύο οικισμών. Θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνουν και προτάσεις ήπιων παρεμβάσεων. Τα συμπεράσματα των αναλύσεων και των ερευνών είναι ότι οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται κατόπιν μελέτης. Σε αντίθετη περίπτωση οι επεμβάσεις μπορεί να είναι άστοχες και να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες, όπως είχαμε και στον οικισμό της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017. Οφείλω να δώσω πολλές ευχαριστίες αλλά και συγχαρητήρια στους συναδέλφους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, που συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του πονήματος. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του συλλόγου “Πόλιον” για το έναυσμα και τη στήριξη της όλης προσπάθειας. Κυρίως όμως στην Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ) για την ένταξη της πράξης και την υποστήριξη που πρόσφερε καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος» είπε καταλήγοντας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση