Στο πόδι η χώρα για την Πανώλη – Τα μέτρα θωράκισης στη Λέσβο

Spread the love

Παρατείνεται για μία ακόμα εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11 Αυγούστου, το λουκέτο στα σφαγεία όλης της Ελλάδας, γεγονός που προκαλεί αρρυθμίες καθώς οι μέρες είναι πολλές και δημιουργούνται ζητήματα και για όσους κτηνοτρόφους θέλουν να σφάξουν, όπως επίσης και για την τροφοδοσία κρέατος στην αγορά.

Η παραπάνω απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της εξάπλωσης της πανώλης των προβάτων στη χώρα μας και ανακοινώθηκε από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ σημείωσε ότι με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, τόσο για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης. 

Επίσης με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης θα ενεργοποιηθούν δύο επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων, δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ταυτόχρονα όμως για πρώτη φορά το υπουργείο φαίνεται να αναζητά και ποινικές ευθύνες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων στη Θεσσαλία, όπου είχαμε το πρώτο κρούσμα και ως προς αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας, που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε εάν προκύψουν ευθύνες, να αποδοθούν. 

Ο υπουργός επίσης ανακοίνωσε επανασχεδιασμό με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.  

Επίσης, διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους ενεργοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα θωράκισης στη Λέσβο

Και ενώ τις τελευταίες ώρες έχει γίνει γνωστό ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει ανιχνευτεί και στην Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο και η Λέσβος παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με την Τουρκία και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι υποστελεχωμένη, φαίνεται ότι βρίσκεται αρκετά βήματα πιο μπροστά από άλλες περιοχές έχοντας τον έλεγχο στο τι μπαίνει και τι βγαίνει από το νησί μας. Αυτό έχει φανεί και από την ευλογιά που χτύπησε στα δυτικά της Λέσβου πέρυσι τον Οκτώβριο και ελέγχθηκε άμεσα, όπως επίσης και από τον έλεγχο κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού. Καταρχάς να σημειώσουμε ότι ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, κινήθηκε άμεσα εγκρίνοντας την πρόσληψη 4 κτηνιάτρων, όπως έγραψαν τα Νέα της Λέσβου και η διαδικασία της πρόσκλησης αναμένεται να προχωρήσει εντός των ημερών. 

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ακολουθεί αυστηρά μέτρα κάθε φορά που λαμβάνει σήμα για είσοδο ζώων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Περιφερειακές Ενότητες ευθύνης της απαιτώντας από τον διακινητή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής να τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα. Δηλαδή κατά κανόνα και απαρέγκλιτα τα μεταφερόμενα ζώα να κατεβαίνουν για ξεκούραση μόνο στους εθνικούς συνοριακούς σταθμούς ανάπαυσης ζώων, όπου και εξετάζονται από τους υπεύθυνους κτηνιάτρους. Επίσης να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του φορτηγού οχήματος και μετά την ανάπαυσή τους τα ζώα να φορτώνονται στο ίδιο όχημα συνεχίζοντας το ταξίδι ως τον τελικό προορισμό, χωρίς να σταματήσουν σε κανένα άλλο σημείο εντός της Ελλάδας και κυρίως στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις των διακινητών. 

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλλης «η υπηρεσία μας έχει ζητήσει να ενημερώνεται από το Λιμεναρχείο κάθε φορά που καταφθάνουν ζώα στο λιμάνι με φορτηγά οχήματα, ώστε να διενεργεί τους απαιτούμενους κτηνιατρικούς ελέγχους και κατόπιν να ολοκληρώνει τη διοικητική διαδικασία των συνοδευτικών εγγράφων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Traces. Το σύστημα Traces παρέχει πλήρη ιχνηλασιμότητα και αν τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μετακίνησης ζώων ελαχιστοποιεί πιθανές αστοχίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων». 

Και καταλήγει ο διευθυντής Κτηνιατρικής λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εισόδου του νοσήματος στην περιοχή ευθύνης μας και μάλιστα θέλω να σας πω ότι υπήρξαν περιπτώσεις που έχουμε αρνηθεί να επιτρέψουμε την αναχώρηση ζώων προς την περιοχή ευθύνης μας, επειδή κρίναμε ότι τα ζώα αυτά προέρχονται από ένα βεβαρημένο υγειονομικό καθεστώς και αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία άλλων ζώων, αλλά και για τη δημόσια υγεία».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση