- Μπάζα και φερτά υλικά έχουν καλύψει τον ποταμό που διασχίζει τον οικισμό και κάθε χρόνο κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες τους από τις πλημμύρες
- «Θα βγουν δύο εργολαβίες τις επόμενες ημέρες για να λύσουμε αυτά ακριβώς τα προβλήματα», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κ. Αρώνης
Τη δικαστική οδό αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι αγρότες στην περιοχή Πεδή του Μανταμάδου, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να προλάβουν τα χειρότερα τον ερχόμενο χειμώνα, αφού – όπως καταγγέλλουν – δεν εκτελούνται τα αναγκαία έργα καθαρισμού του ποταμού που διασχίζει τον οικισμό, με συνέπεια να πλημμυρίζει. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο ποταμός έχει γεμίσει με μπάζα και φερτά υλικά, ενώ το βάθος του στο συγκεκριμένο σημείο είναι, υπό κανονικές συνθήκες, 2 μέτρα! Πλέον, το ποτάμι βρίσκεται σε μια ευθεία με τα παρακείμενα κτήματα και οικόπεδα και οι ιδιοκτήτες φοβούνται ότι με την πρώτη βροχή, το ερχόμενο φθινόπωρο θα πνιγούν και πάλι μέσα στις λάσπες.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές οι αντοχές τους από τις ζημιές που συμβαίνουν σε κάθε έντονη βροχόπτωση, ενώ από το 2010 διαμαρτύρονται προς την Περιφέρεια εγγράφως και προφορικώς για τον ελλιπή καθαρισμό των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων, που έχουν ως συνέπεια να πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, αγροικίες, χωράφια και να καταστρέφονται όλοι οι αγροτικοί δρόμοι. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να εκτελείται μια γενναία παρέμβαση για την διοχέτευση των όμβριων υδάτων, αν και έχουν απευθυνθεί κατ’ επανάληψη στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Αρώνη. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε συνεργείο της Περιφέρειας στην περιοχή, αλλά σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μηχανήματα για να καθαριστεί ο ποταμός σε βάθος και έτσι η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται δίπλα από τον κεντρικό δρόμο προς Μανταμάδο, λίγα μέτρα πριν από την διασταύρωση προς Ασπροπόταμο που έχει πλημμυρίσει τέσσερις φορές τα τελευταία 2 χρόνια και τα προβλήματα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα ίδια, ενώ οι ζημιές δεν αποκαθίστανται. Εκτός από τον ποταμό, πάνω από τον δρόμο υπάρχουν δύο ρέματα τα οποία δεν καθαρίζονται όπως πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης να υπερχειλίζουν και όλα τα νερά να μένουν στο δρόμο και να πλημμυρίζουν τα παρακείμενα σπίτια και κτήματα.
Το 2015 είχε εκπονηθεί μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ουδέποτε έγιναν τα έργα που προέβλεπε. Οι καταγγελίες τους έχουν φθάσει μέχρι και στο γραφείο του Εισαγγελέα, αφού όπως λένε, ούτε και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι καθαρισμοί όπως θα έπρεπε για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες τους.
Στη μεγάλη κακοκαιρία που συνέβη τον περασμένο χειμώνα τα νερά της βροχής κατέστρεψαν για μια ακόμη φορά περιφράξεις σπιτιών και κτημάτων, ξερολιθιές, πλημμύρισαν αυλές, ενώ υπήρξαν και νεκρά ζώα. Οι αγροτικοί δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε κακή κατάσταση και όπως τονίζουν οι κάτοικοι, αν και συντηρούνται από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με την πρώτη βροχή μετατρέπονται και πάλι σε λάσπη.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας υποστηρίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν δύο διαγωνισμοί για τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, με σκοπό τον καθαρισμό ποταμών και χειμάρρων. «Θα βγουν δύο εργολαβίες σε λίγες ημέρες, 500.000 ευρώ για τον Δήμο Μυτιλήνης και 600.000 ευρώ για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για να λύσουμε αυτά ακριβώς τα προβλήματα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, για να προλάβουμε τον χειμώνα, ενώ θα επισκεφθώ και προσωπικά την Πεδή για να καταγράψω τα προβλήματα», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κ. Αρώνης.