Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στον Εισαγγελέα οι οικοπεδούχοι της Βαρειάς!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • “Στο μηδέν” βρίσκονται οι διαδικασίες για την Πράξη Εφαρμογής, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη
  • Επιπλέον πιστώσεις για την ανάθεση της μελέτης καλείται να εξασφαλίσει ο Δήμος ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός

Στον Εισαγγελέα ετοιμάζονται πλέον να προσφύγουν οι εκατοντάδες οικοπεδούχοι της ευρύτερης περιοχής της Βαρειάς, που βλέπουν για μια ακόμη φορά ότι η πολεοδομική μελέτη που αποτελεί νόμο του κράτους εδώ και ένα χρόνο, έχει καταχωνιαστεί στα συρτάρια και οι ίδιοι παραμένουν όμηροι αυτής της κατάστασης. Το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, η μελέτη για την Πράξη Εφαρμογής, δεν έχει ακόμη ανατεθεί, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί! Οι ιδιοκτήτες γης στη Βαρειά, το Ακρωτήρι, τη Βίγλα και τους Ταξιάρχες πιέζουν τον Δήμο Μυτιλήνης για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η πολυσυζητημένη μελέτη δόμησης των παραπάνω οικισμών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2023, μετά από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά. Με την έγκριση της μελέτης μετά από 25 χρόνια (!) ολοκληρώθηκε το πολεοδομικό σχέδιο των παραπάνω τμημάτων με τον καθορισμό των οικοδομήσιμων χώρων, των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων στάθμευσης, πρασίνου, πάρκου αναψυχής, παιδικής χαράς, πλατείας, κοινωφελών χώρων άθλησης, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων – δραστηριοτήτων, Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού σχολείου, χώρου εκκλησίας και πεζοδρόμων, ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων που βρίσκονται στα τμήματα των πολεοδομικών ενοτήτων Βαρειά – Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες. 

Η μελέτη

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης διαμορφώθηκε σε περιοχή α’ κατοικίας ως προάστιο της Μυτιλήνης και εξειδικεύεται στον Πολεοδομικό Κανονισμό ως προς το είδος των χρήσεων που επιτρέπονται. Βάσει της μελέτης, στις όχθες των ρεμάτων δημιουργούνται ζώνες πρασίνου σε επαφή με τις οριογραμμές. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει διαχωρισμός και προστασία αφενός του φυσικού περιβάλλοντος του ρέματος και αφετέρου του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κλάδος του τουρισμού και της αναψυχής μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της περιοχής, αρκεί να μην αφορά οχλούσες δραστηριότητες. Σε κεντρικό σημείο στην περιοχή, δημιουργείται κόμβος με χρήσεις Εκπαίδευσης – Πρόνοιας – Αθλητισμού σε έκταση που προκύπτει από την υποχρέωση των παρακείμενων ιδιοκτησιών εισφοράς σε γη.

Ο Κανονισμός Δόμησης συντάχθηκε με βάση τους κανόνες εξασφάλισης του χαρακτήρα του οικισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με περιορισμό στον όγκο των οικοδομών, τον καθορισμό των χρήσεων γης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του οικισμού, χωρίς να δημιουργείται όχληση των κατοίκων και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.

Βασικοί άξονες της μελέτης είναι η διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αποφυγή της πυκνής δόμησης. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η κοπή των δέντρων, που υπάρχουν κατά μήκος των οδών, των υφιστάμενων και των υπό διάνοιξη, ακόμη και αν έτσι μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος.

Στην μελέτη αποτυπώνονται αναλυτικά οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, όπως και ειδικοί όροι απαγόρευσης κατασκευής κτιρίων επί υποστυλωμάτων. Στην υπό πολεοδόμηση περιοχή της Βαρειάς – Ακρωτηρίου, εμπίπτουν δυο βασικά τμήματα υδατορεμάτων μέχρι την εκβολή τους στη θάλασσα, καθώς και ένα μικρότερο τμήμα κλάδου ρέματος, για τα οποία έχουν καθορισθεί και εγκριθεί οι οριογραμμές.

Αύξηση προϋπολογισμού

Το περασμένο φθινόπωρο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ο πρώην Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιάννης Βατός, είχαν αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ανάθεση της Πράξης Εφαρμογής, ενώ είχε εξασφαλιστεί και το ποσό των 250.000 ευρώ για την σύνταξη της μελέτης. Σύμφωνα με το νέο Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Σωτήρη Μαρινάτο, ο φάκελος με τα τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκε τέλος Φεβρουαρίου και υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες για την ανάθεση της Πράξης Εφαρμογής. 

«Έχουμε στα χέρια μας τα τεύχη δημοπράτησης, αλλά περιμέναμε την αναπροσαρμογή της τιμής του συντελεστή του Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών, για το 2024, ώστε να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Παράλληλα, πρέπει να αυξηθεί και το ποσό για την σύνταξη της μελέτης, στα 300.000 ευρώ, για να βγει στον αέρα η προκήρυξη. Θεωρώ ότι όλα θα είναι έτοιμα μετά το Πάσχα και η Πράξη Εφαρμογής θα παραδοθεί σε 6 – 8 μήνες», δήλωσε ο κ. Μαρινάτος.

Την ίδια ώρα όμως, έχει εξαντληθεί η υπομονή των οικοπεδούχων, που περιμένουν τόσα χρόνια για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” εκπρόσωπος μιας ομάδας 60 περίπου ιδιοκτητών, «περιμέναμε την έγκριση της μελέτης τόσα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι από πέρυσι που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Δεν μπορούμε να βγάλουμε καμία άδεια χωρίς την Πράξη Εφαρμογής. Γι’ αυτό και έχουμε αποφασίσει να αποταθούμε πλέον στον Εισαγγελέα με την ελπίδα ότι θα βρούμε επιτέλους το δίκιο μας και θα πάψουμε να βρισκόμαστε σε ομηρία».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img