Στα χέρια του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, βρίσκεται πλέον η τύχη της μονής Λειμώνος ως προς την υλοποίηση των μελετών που έχουν συνταχθεί για την αναστήλωση των κτιρίων του ιστορικού μοναστηριού, που αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα για τη χώρα μας και όχι μόνο μοναστήρια, έχοντας στο εσωτερικό του χειρόγραφα και σπάνια έργα – θησαυρούς της Ορθοδοξίας.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ο νέος ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος, από την ώρα που ενθρονίστηκε από τον μητροπολίτη Μηθύμνης, Χρυσόστομο, έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για να δρομολογηθεί η αναστήλωση της μονής, έχοντας δίπλα του στενούς συνεργάτες του μητροπολίτη που τον υποστηρίζουν σε κάθε του βήμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κλείστηκε το ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον προηγούμενο μήνα, για την οποία έγραψαν τα Νέα της Λέσβου αναλυτικά όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Αθήνα, ενώ είχαμε την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Θεόδωρου Βαλσαμίδη, που καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να χρηματοδοτήσει τη μονή και στη συνέχεια την παρέμβαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Στρατή Κυρατζή.
Στο μοναστήρι
Ο κ. Κυρατζής τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ηγούμενο, ο οποίος από την πλευρά του τον ξενάγησε στους χώρους της μονής και του έδειξε την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο κ. Κυρατζής ενημέρωσε τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να δρομολογηθεί η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί επίσημα αίτημα από τη μονή προς την Περιφέρεια και μπορεί αυτό να είναι μία καθαρά τυπική διαδικασία, ωστόσο πρέπει να γίνει ώστε τα προβλήματα να τεθούν στο τραπέζι και να εξεταστούν ποια είναι τα περιθώρια για να προωθηθούν λύσεις.
Όπως είπε ο κ. Κυρατζής στα Νέα της Λέσβου, μετά τη συνάντησή του με τον ηγούμενο της μονής Λειμώνος «είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον π. Ιάκωβο, ο οποίος προσπαθεί για τη μονή και εμείς είμαστε εδώ για να τον ακούσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα. Εξήγησα στον ηγούμενο ότι θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια, δεν έχουμε αίτημα του μοναστηριού για να μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια και χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Σε ό,τι με αφορά καθώς η δυτική Λέσβος είναι και ο τόπος που μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, αλλά εδώ έχουμε τις οικογένειες και τα παιδιά μας, η ευαισθησία από πλευράς μας για το μοναστήρι είναι δεδομένη. Είναι μια σπουδαία μονή και πρέπει να αναστηλωθεί καθώς εδώ και δεκαετίες τώρα είναι το καύχημα της δυτικής Λέσβου. Θα περιμένουμε λοιπόν την υποβολή του αιτήματος και θα ενημερώσω τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, για να δούμε στην παρούσα χρονική συγκυρία ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης και τι μπορούμε να κάνουμε ως Περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Κυρατζής.