- «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου και δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα διακοπής νερού οφείλεται στις συνεχείς, καθημερινές προσπάθειες να “πιάσουμε” οποιαδήποτε ζημιά ή διαρροή μπορεί να υπάρχει και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τα δίκτυα με νέες γεωτρήσεις», δηλώνει ο Π. Βάλεσης
“Στον πάτο του βαρελιού” έχει φθάσει η στάθμη του νερού στα Ύδατα μετά από 6 μήνες ανομβρίας και η ΔΕΥΑΛ προσπαθεί “με νύχια και με δόντια” να διαχειριστεί αυτή την πρωτοφανή κατάσταση για το νησί μας. Χθες εκδόθηκε ανακοίνωση για πιθανή διακοπή στην ομαλή υδροδότηση της υψηλής ζώνης ύδρευσης της πόλης, λόγω μη επάρκειας νερού, και συγκεκριμένα στις περιοχές Λαγκάδα (Περιοχή Φυλακών), Βουναράκι, Συνοικισμός, Λόφος Αρτεργατών και στις δεξαμενές ύδρευσης της Αγίας Κυριακής. Τα προβλήματα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα αν δεν βρέξει, όπως “παρακαλούν” τόσο τα μέλη της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης όσο και όλοι οι κάτοικοι της Λέσβου τόσους μήνες.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης είχε εκπέμψει SOS πριν ακόμη ξεκινήσει το καλοκαίρι βλέποντας ότι τα αποθέματα νερού βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τον περασμένο χειμώνα και ο κίνδυνος να διψάσουν ντόπιοι και τουρίστες ήταν ορατός, αφού η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για το νησί μας σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις. Παράλληλα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά με καθοδική πορεία των αποθεμάτων, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση και μάλιστα μετά από μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν με σημαντική αύξηση των τουριστών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Βάλεσης, «το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου και δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα διακοπής νερού μετά από 6 μήνες ανομβρίας δεν είναι απλώς επίτευγμα, αλλά άθλος και οφείλεται στις συνεχείς, καθημερινές προσπάθειες να “πιάσουμε” οποιαδήποτε ζημιά ή διαρροή μπορεί να υπάρχει και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τα δίκτυα με νέες γεωτρήσεις. Έχουμε φθάσει στον πάτο του πάτου του βαρελιού και στην ύστατη διαχείριση που μπορούμε να κάνουμε. Ελπίζω και εύχομαι να βρέξει σύντομα για το καλό όλων μας», σημείωσε ο ίδιος.
Στο Πλωμάρι
Οριακή είναι η κατάσταση τις τελευταίες 10 ημέρες και στο Πλωμάρι, όπου στέρεψε το φράγμα Σεδούντα και σε πολλά σπίτια που βρίσκονται σε ψηλά σημεία η πίεση του νερού είναι χαμηλή και κάποιες ώρες διακόπτεται εντελώς, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Η ΔΕΥΑΛ, σε συνεργασία με την Κοινότητα προχώρησαν στην ενεργοποίηση μιας παλιάς γεώτρησης στην περιοχή Σεδούντα, καθώς και στον καθαρισμό της πηγής στην τοποθεσία Μοναστηράκι, που βρίσκεται μεταξύ Πλωμαρίου και Μεγαλοχωρίου. Με την ενίσχυση του δικτύου μέσω της γεώτρησης και της πηγής έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η κατάσταση, ενώ απαιτείται φειδώ και λελογισμένη χρήση του νερού μέχρι να βρέξει.
Γεωτρήσεις και Μονάδα Αφαλάτωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα γίνονται συνεχείς συσκέψεις στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ για την διαχείριση του προβλήματος και προτείνονται λύσεις και για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα με την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων. Μία από αυτές είναι η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε περιοχές όπως η Στύψη, ο Παπάδος, το Παλαιοχώρι κι άλλα χωριά που διψούν κάθε καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης για την Πέτρα, όπου επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των αναγκών και η λύση που έχει προταθεί είναι η εγκατάσταση κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης, για την οποία όμως θα πρέπει να εξευρεθούν οι προβλεπόμενες πιστώσεις. Το θετικό στοιχείο είναι ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και από την φετινή δραματική χρονιά για πολλές χώρες, είναι η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των νερών με την υλοποίηση νέων έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.