Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με τις επιδοτήσεις, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την υποχώρηση των τιμών, κυρίως για το ελαιόλαδο, σε συνάρτηση με άλλα προβλήματα, όπως είναι το ενεργειακό κόστος, έκαναν τον προηγούμενο χρόνο τους αγρότες σαν ένα “καζάνι που σιγοβράζει”.
Τελικά φαίνεται πως έφτασε η ώρα για έναν πανελλαδικό ξεσηκωμό του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος αντανακλά και στη Λέσβο, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων βρίσκεται σε συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Την άλλη Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, οι αγρότες κατεβαίνουν στον κόμβο της Λάρσου και θα φτάσουν και μέχρι τη Μυτιλήνη στοχεύοντας σε μια μεγάλη κινητοποίηση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά, καθώς όπως λένε, η μία άσχημη χρονιά διαδέχεται την άλλη και η φετινή είναι καταστροφική ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς.
Η παρατεταμένη ανομβρία, οι απανωτοί καύσωνες το καλοκαίρι οδήγησαν μια διαφαινόμενη καλή ελαιοπαραγωγή σε μαρασμό του καρπού, ακόμα και των ίδιων των δέντρων. Μάλιστα η Ομοσπονδία χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της τον τίτλο «απόγνωση» που είχαν δώσει για τους ελαιοπαραγωγούς την περασμένη εβδομάδα τα Νέα της Λέσβου, μέσα από το ρεπορτάζ τους για τις μειωμένες αποδόσεις. «Οι μειωμένες αποδόσεις σε λάδι, η κατακόρυφη πτώση της τιμής κάτω του κόστους παραγωγής, οδηγούν τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση και εγκατάλειψη», τονίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει αναφερόμενη στις ζωονόσους που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους, την καραντίνα, και την απαγόρευση σφαγής λίγο πριν τις γιορτές, την πτώση της τιμής στο γάλα και στο κρέας, την περικοπή των επιδοτήσεων πάνω από 30% για όλους τους αγρότες, την αύξηση των εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ, που εκτιμά ότι οδηγούν σε ένα καταστροφικό και αβέβαιο μέλλον τους αγροτοκτηνοτρόφους.
«Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, μαζικά και μαχητικά», τονίζει η Ομοσπονδία. Και συνεχίζει: «Πρέπει να σπάσουμε την όποια μοιρολατρία, διστακτικότητα και μάταιη προσμονή ότι κάποιοι – κάπου θα μας λύσουν τα προβλήματά μας, χωρίς εμάς. Όχι. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε λύση στα διαχρονικά προβλήματα που μαστίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά με τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας, με τη φωνή μας. Μόνο με μαζική συμμετοχή σε παναγροτικά συλλαλητήρια ακουγόμαστε εκεί που πρέπει και μπορούμε να έχουμε κέρδη. Όπως κέρδη είχαμε με προηγούμενους αγώνες μας, έτσι και τώρα πρέπει να απομονώσουμε φωνές που λένε ότι «δεν γίνεται τίποτα» και να βγούμε δυναμικά μπροστά αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας, στα χωριά μας και όχι να μπούμε στη μακριά λίστα των ανέργων. Μόνο με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις», σημειώνει καταλήγοντας η Ομοσπονδία παραθέτοντας τα αιτήματα της κινητοποίησης που είναι τα ακόλουθα:
- «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς απ’ την καταστροφή της φετινής παραγωγής.
- Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από ζωονόσους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της καραντίνας από την ευλογιά.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.
- Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Πάλη για ΕΛΓΑ, δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. -Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
- Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. Να προσληφθεί άμεσα κτηνίατρος για το νησί της Λήμνου που τους τελευταίους δύο μήνες είναι χωρίς μόνιμη κάλυψη έχοντας 80.000 αιγοπρόβατα.
- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος».