- Ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο το μεταναστευτικό στη Λέσβο, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο δραστικής αποσυμφόρησης
- Θόλο το τοπίο ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης για το τι σκοπεύει τελικά να δημιουργήσει στη Λέσβο
Όταν πέρυσι την ίδια περίοδο, τον Ιανουάριο, η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη επισκεπτόταν τη Μυτιλήνη έχοντας επαφές στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ, καθώς τότε χτύπησε ο πρώτος συναγερμός για την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών στην περιοχή μας και το Υπουργείο Μετανάστευσης υποτίθεται ότι λάμβανε τα μέτρα του, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ένα χρόνο αργότερα θα είχαμε μια αύξηση, η οποία φτάνει το 156%. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο οι αλλοδαποί κρατούμενοι στη Λέσβο ήταν 2.163 άτομα, ενώ φέτος την αντίστοιχη περίοδο έχουν φτάσει τους 5.548, εκ των οποίων οι 5.419 βρίσκονται στο ΚΥΤ του Καρά- Τεπέ και οι άλλοι σε δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη ΜΚΟ.
Και δεν ήρθε το καλοκαίρι
Οι παραπάνω αριθμοί καταγράφονται στη Λέσβο στην καρδιά του χειμώνα, σε μια περίοδο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν για να ταξιδέψει κανείς από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά μας και σε κάθε περίπτωση δεν είναι τόσο ευνοϊκά όσο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κι όταν αυτοί οι αριθμοί αποτυπώνονται την περίοδο του χειμώνα μπορεί κανείς να καταλάβει πως την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που έχουμε μπροστά μας, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα αποσυμφόρησης, θα γίνουν ακόμα υψηλότεροι.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την κατασκευή του ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης – σε μία προσπάθεια να πείσει την κοινωνία της Λέσβου να δεχθεί την υπερδομή στη Βάστρια – ότι σταδιακά οι μετανάστες θα μειώνονταν καθώς ο κυβερνητικός στόχος ήταν να παραμένουν στην περιοχή μας 2.000 ή το πολύ 3.000 αλλοδαποί, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το αφήγημα του πρώην Υπουργού κ. Μηταράκη για μικρούς αριθμούς μεταναστών φαίνεται να καταρρέει παρά την φιλότιμη προσπάθεια που προηγήθηκε να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να κόψουν την κορδέλα στη Βάστρια. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου από αυτό το μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών, ο οποίος ενδεχομένως να ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν λειτουργούσε η δομή στη Βάστρια όπου οι κρατούμενοι θα παρέμεναν αθέατοι και μακριά από τον αστικό ιστό.
Ανησυχία για τις προθέσεις τους
Οι προθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρες για το τι θέλει τελικά να δημιουργήσει στη Λέσβο. Το Σεπτέμβριο τα Νέα της Λέσβου αποκάλυψαν ότι είχε ξεκινήσει το στήσιμο νέων σκηνών από το στρατό στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ, το οποίο ξαφνικά το προηγούμενο διάστημα είχε “συρρικνωθεί”, αλλά άρχισε και πάλι να επεκτείνεται. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Υπουργείο Μετανάστευσης συμπεριλαμβάνει τη Λέσβο σε μια πρόσκληση εκατομμυρίων ευρώ, η οποία κάνει λόγο για την κατασκευή – επέκταση για τέσσερις δομές στην ενδοχώρα, καθώς και την κάλυψη αναγκών για τα λειτουργικά έξοδα, προβλέποντας όμως επέκταση στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ. Αυτό όλως περιέργως ενώ η χώρα μας έχει προχωρήσει, υποτίθεται, σε συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, πίσω από την οποία βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Όταν στη Λέσβο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.548 πρόσφυγες και μετανάστες και το Υπουργείο Μετανάστευσης ετοιμάζεται να επεκτείνει το υφιστάμενο ΚΥΤ, τέτοιες κινήσεις κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι πρόκειται να γίνει αποσυμφόρηση στη Λέσβο. Τουναντίον μάλιστα! Και όλα τα παραπάνω και ενώ η νέα τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, εντύπωση προκαλεί η περίεργη σιωπή των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων, οι οποίοι ενώ το μεταναστευτικό τον τελευταίο χρόνο βήμα-βήμα διογκώνεται, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους τοπικούς αξιωματούχους και τους τουριστικούς φορείς. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που ένα χρόνο πριν ασκούσαν πιέσεις να μην γίνονται αναφορές στον Τύπο για διόγκωση του μεταναστευτικού, τότε που οι αλλοδαποί ήταν κάτω από 2.500, με το αιτιολογικό ότι σε κάθε διαφορετική περίπτωση δυσφημείται προς τα έξω η Λέσβος και χάνει ο τουρισμός. Ωστόσο ο χρόνος που μεσολάβησε δείχνει ότι το μεταναστευτικό διογκώνεται χωρίς ουσιαστικό και σταθερό σχέδιο για δραστική αποσυμφόρηση με τη μεταφορά αλλοδαπών στην ενδοχώρα.