Το δεύτερο συλλαλητήριο πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι, στην Πλατεία Σαπφούς, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό να εκφράσει την αντίθεσή της αλλά και τη δυσαρέσκειά της σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας εντός των ημερών για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι ένα από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης, από καθηγητές των πανεπιστημίων της χώρας μας μέχρι και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας. Αρκετοί είναι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο, ενώ φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την χώρα εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως καταλήψεις σχολών, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι φωνές κατά του νέου νομοσχεδίου ολοένα και αυξάνονται δίνοντας μια αρκετά σοβαρή διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη Μυτιλήνη είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μια οργανωμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών με την στήριξη φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και μαθητές σχολείων της Λέσβου πραγματοποίησε χθες κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια ειρηνική πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Την στήριξή τους για ακόμη μια φορά έδωσαν με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, σύλλογοι από τον Μανταμάδο και την Καλλονή, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές.
Ήδη από νωρίς χθες το μεσημέρι η Πλατεία Σαπφούς γέμιζε με φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης σύντομες ομιλίες έβγαλαν ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Γιώργος Συκάς, ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης Παναγιώτης Αυγουστίδης, η εκπρόσωπος του συλλόγου ΔΕΕΠ του Πανεπιστημίου Κρίστι Πετροπούλου, αλλά και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη της εκπαίδευσης και μαθητές σχολείων της Λέσβου.
Στα σχολεία της Λέσβου
Σε αναβρασμό βρίσκονται και τα σχολεία της Λέσβου, μετά την είδηση για εισαγγελικές παρεμβάσεις σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Μετά τις καταλήψεις σχολείων της Λέσβου την προηγούμενη εβδομάδα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αντιδράσεων από γονείς, συλλόγους και μαθητές. Φορείς της εκπαίδευσης, σύλλογοι, μαθητές αλλά και γονείς αντιδρούν βγάζοντας ανακοινώσεις και καταδικάζοντας πρακτικές, οι οποίες έχουν ως στόχο να «κλείσουν τα στόματα» των μαθητών.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του Μανταμάδου εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου και Γυμνασίου Μανταμάδου καταγγέλλουν την προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης που ξεκίνησε για την κατάληψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μανταμάδου από την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Η κινητοποίηση αφορά τις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Ακολουθώντας το αγωνιστικό παράδειγμα των σχολείων πανελλαδικά, συμμετέχει και το Γυμνάσιο-Λύκειο Μανταμάδου στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Από την πρώτη μέρα της κατάληψης ήρθε η αστυνομία, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες. Η εισαγγελία ζητά ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν στην κατάληψη, ενώ η διαδικασία των καταθέσεων θα επεκταθεί στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, σε καθηγητές, γονείς και μαθητές. Απορούμε, γιατί η κατάληψη στο σχολείο του Μανταμάδου τείνει να πάρει χαρακτήρα ποινικού αδικήματος και γιατί με τόσο μένος θέλουν να κατασταλεί; Την ίδια στιγμή που από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν καλυφθεί ακόμα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μανταμάδου παρά τα συνεχόμενα αιτήματα της διεύθυνσης και ενώ τα σχολικά συγκροτήματα έχουν μία σωρεία προβλημάτων, είναι άξιο απορίας πώς η διαμαρτυρία των παιδιών μας αποτελεί παράπτωμα που πρέπει να τιμωρηθεί και να κατασταλεί με αυτό τον τρόπο. Οι καθηγητές δεν είναι καταδότες, οι μαθητές και οι γονείς τους δεν είναι εγκληματίες και η διεκδίκηση της ίσης και δωρεάν παιδείας για όλους δεν νοείται να αντιμετωπίζεται σαν παράβαση του ποινικού κώδικα…».