- Ζήτησε εξηγήσεις ο Περιφερειάρχης από τον Στρατηγό
- Προσεκτικές κινήσεις από την Κυβέρνηση για να αποφευχθεί μια επανάληψη σκηνικού Καράβας
Συναγερμός σήμανε στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και σε κατοίκους της περιοχής έπειτα από πληροφορίες για έναρξη εργασιών στην Βάστρια, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο ΚΥΤ, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιούνταν από ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού. Οι κάτοικοι μετέβησαν άμεσα στην περιοχή, διακόπτοντας τις εργασίες, ενώ μέχρι τότε όλα έδειχναν πως η κατασκευή των νέων δομών θα ξεκινούσε από τη Χίο, όπου επίσης οι κάτοικοι βρίσκονται στις επάλξεις περιμένοντας από μέρα σε μέρα την έναρξη των εργασιών.
Η πληροφορία για την έναρξη εργασιών στη Βάστρια από μηχανήματα του στρατού έφτασε χθες γύρω στις 3 το μεσημέρι και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και κάτοικοι αναχώρησαν άμεσα για την περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη και να εμποδίσουν τη συνέχισή τους. Φαίνεται όμως πως η κινητοποίηση που δημιουργήθηκε προκάλεσε και την «άρον-άρον» αποχώρηση των μηχανημάτων, αφού όμως άφησαν εμφανή τα σημάδια τους και πρόλαβαν να διανοίξουν έναν δρόμο μήκους 50 έως 80 μέτρα.
Το συγκεκριμένο γεγονός, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε και την παρέμβαση του ίδιου του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος φέρεται να κάλεσε άμεσα τον Στρατηγό Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, Δημήτριο Τσιπίδη, για να του ζητήσει εξηγήσεις. Ο Στρατηγός ωστόσο δεν παραδέχτηκε πως οι εργασίες σχετίζονταν με την κατασκευή της δομής, αντιθέτως υποστήριξε πως είχαν να κάνουν με υποθέσεις του στρατού. Φαίνεται, όμως, πως δεν έπεισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που παρέμειναν στην περιοχή για να καταλήξουν σε επόμενες ενέργειές τους.
Επαγρύπνηση στη Χίο
Την ίδια στιγμή σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Χίου, καθώς όλα έδειχναν πως τα έργα κατασκευής των δομών θα ξεκινούσαν από το γειτονικό νησί και στην περιοχή Θόλος. Οι τοπικοί φορείς βγάζουν ο ένας μετά τον άλλο ανακοινώσεις ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ κάτοικοι κοντινών χωριών από τις 6 χθες το πρωί εναλλάσσουν βάρδιες τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα, προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη εργασιών.
Η κατάσταση στην Χίο είναι γενικότερα οριακή σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή της νέας δομής, καθώς δεν είναι μόνο οι φορείς που δημόσια στέκονται στο πλευρό των κατοίκων του νησιού, αλλά υπήρξαν ακόμη και διαγραφές κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν συνταχθεί ενάντια στην δημιουργία του κέντρου. Η αυξημένη επιφυλακή και οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο γειτονικό νησί οδηγεί την Κυβέρνηση σε πολύ προσεκτικές κινήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ΜΑΤ αλλά αστυνομικές δυνάμεις των νησιών για την διασφάλιση της εκτέλεσης των εργασιών.
Και αυτό, ενώ όπως φαίνεται και από την κινητοποίηση που υπάρχει στη Χίο αλλά και από τη χθεσινή αντίδραση στη Λέσβο, οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσει «αγόγγυστα» η κατασκευή των νέων δομών και παραμένουν στις επάλξεις έτοιμοι για «μάχη».
Χωρίς περιθώρια
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από την Κυβέρνηση δεν θέλουν με τίποτα να επαναληφθεί το σκηνικό του Φεβρουαρίου του 2020, όχι τόσο ως προς τα επεισόδια και τη σύγκρουση των ΜΑΤ με τους κατοίκους, όσο σε σχέση με το τι κατάφεραν τελικά. Τα εικοσιτετράωρα συγκρούσεων σε Καράβα και Διαβολόρεμα και αντίστοιχα στη Χίο πριν από δύο χρόνια, είχαν τελικά σαν αποτέλεσμα και τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν και να μην ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής του κέντρου. Προφανώς μια δεύτερη ανεπιτυχής προσπάθεια από την Κυβέρνηση είναι κάτι που επικοινωνιακά θα την πλήξει και μάλιστα σε μια περίοδο, που δεν μπορεί να σηκώσει πολλά τέτοια πλήγματα: Ο Φλεβάρης του 2020 δεν συγκρίνεται με εκείνον του 2022, καθώς στο μεταξύ έχει εμφανιστεί και η πανδημία και η πολυσυζητημένη διαχείρισή της από την Κυβέρνηση, η οποία δέχεται έντονη κριτική. Μια ακόμη αποτυχία θα φέρει πονοκεφάλους, που σε μια χρονιά που μπορεί να είναι χρονιά εκλογών, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να διαχειριστεί, όχι τόσο στα νησιά όσο σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά; Πως αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή της νέας δομής στη Βάστρια θα πρέπει να την τελειώσει κιόλας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέσα επιβολής που θα χρησιμοποιήσει. Μέσα, που σύμφωνα με τις φήμες και πληροφορίες μπορεί να μην περιλαμβάνουν τα ΜΑΤ, που είχαν κάνει «απόβαση» στα νησιά το 2020, αλλά εμπλέκουν τον στρατό, όπως λίγο-πολύ έγινε με την επείγουσα διαμόρφωση του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές εργασίες από μηχανήματα του στρατού στη Βάστρια.
Και το Μαυροβούνι;
Το ενδεχόμενο διατήρησης του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι είναι κάτι που πάντα πρέπει να εξετάζεται, ακόμη και αν επίσημα η Κυβέρνηση υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται. Αν οι Χιώτες βάλουν φρένο στην κατασκευή της νέας δομής στο νησί τους και αν όντως αυτό οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις Μητσοτάκη και Μηταράκη, δεν αποκλείεται να δούμε το σενάριο μονιμοποίησης της δομής στον Καρά-Τεπέ να υλοποιείται. Όπως έχουμε επισημάνει, άλλωστε, στο προσωρινό ΚΥΤ έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα και έχουν γίνει εργασίες, που παραπέμπουν σε ένα μόνιμο κέντρο.
Το θέμα είναι αν όντως προχωρήσει αυτό το σενάριο, τι έντασης αντιδράσεις θα υπάρξουν και ποιες ακριβώς θα είναι οι διεκδικήσεις, καθώς έχει αποσαφηνιστεί από την Επιτροπή Αγώνα τουλάχιστον πως το «όχι» στη Βάστρια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται και ως «ναι» στο Μαυροβούνι.