Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στα 5 από τα 6 τμήματα του ιδρύματος, με τους φοιτητές να παραμένουν ανυποχώρητοι απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στο πλευρό τους αρκετοί καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, οι οποίοι από την αρχή που το ζήτημα ξεκίνησε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, επεσήμαναν τους κινδύνους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παίρνει τον δρόμο πλέον για την Ολομέλεια στην οποία θα εισαχθεί σήμερα και θα ψηφιστεί πιθανότατα την Παρασκευή. Το ζήτημα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει αναχθεί σε πρώτο θέμα της δημόσιας συζήτησης στον τομέα της εκπαίδευσης, με ακαδημαϊκούς, συλλόγους φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας να προχωρούν σε ανακοινώσεις καταδίκης του νομοσχεδίου. Παράλληλα οι φοιτητές διοργανώνουν κάθε εβδομάδα κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ οι περισσότερες σχολές ακόμα τελούν υπό κατάληψη.   

 

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Πανεπιστημίου

Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε κοινή τους ανακοίνωση καταδικάζουν το νέο νομοσχέδιο, το οποίο όπως τονίζουν θα φέρει προβλήματα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα των πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ψήφιση νομοσχεδίου με τον παραπλανητικό τίτλο «Ενίσχυση Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» κατατέθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων και τις επόμενες ημέρες έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό που επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πέρασμα μέρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα χέρια επιχειρηματιών μέσω της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συνιστά οπισθοδρόμηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας και θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιστήμης γενικότερα». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων του Πανεπιστημίου το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: «Συνταγματική εκτροπή, οικονομικές διακρίσεις στην πρόσβαση, υποτίμηση πτυχίων, εμπορευματοποίηση του αγαθού της τριτοβάθμιας παιδείας, εξάρτηση της επιστήμης από την αγορά, υποβάθμιση της έρευνας, υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου, αντιπεριφερειακός προσανατολισμός και επιδείνωση εργασιακών σχέσεων». 

Και καταλήγει: «Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία, επειδή φτιάχτηκαν ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Μήπως αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στο επίπεδο που έχει ανάγκη και δικαιούται η νεολαία μας και ο τόπος μας. Παλεύουμε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Λέμε “όχι” στην παράκαμψη του άρθρου 16, λέμε “όχι” στην αναθεώρησή του. Δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμια. Είμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που για έβδομη εβδομάδα συνεχίζει τον αγώνα διεκδικώντας «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» με οποιαδήποτε νομική μορφή και διεκδικεί την αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό σε όλες του τις μορφές που αφορούν τόσο τις εισβολές αστυνομικών δυνάμεων στα ΑΕΙ, όσο και την ποινικοποίηση της ακαδημαϊκής ζωής με τις παραγγελίες για εισαγγελικές έρευνες και διώξεις κατά πάντων στα ΑΕΙ».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img