- Χωρίς να έχουν αποσαφηνίσει το κεντρικό αίτημα για το κτηματολόγιο άρχισε και τελείωσε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για να επανέλθει προσεχώς με τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη
Χωρίς να έχουν διαμορφώσει το βασικό αίτημα για το θέμα του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, τα μέλη της νεοσύστατης Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης πριν από μία εβδομάδα συνήλθε χθες για την πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Δημάρχου Στρατή Κύτελη και τέθηκαν οι πρώτες προτεραιότητες για τις επαφές που θα πρέπει να γίνουν το προσεχές διάστημα.
Ενώ διανύουμε τον μήνα Φεβρουάριο και η Κτηματολόγιο έχει δεσμευθεί ότι μετά τις 20 Μαρτίου θα προχωρήσει σε αναρτήσεις των όποιων διορθώσεων έχουν γίνει μέχρι τώρα σε Μυτιλήνη και Γέρα, διαδικασία που είναι προβλεπόμενη από το νόμο για να κλείσει το κτηματολόγιο και να το παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή φαίνεται επί του παρόντος να κινείται με αργούς ρυθμούς, αφήνοντας άθελά της το χρόνο να κυλά ώστε η Κτηματολόγιο να την προλάβει! Ουσιαστικά στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε… να γίνει νέα συνεδρίαση και να κληθούν οι Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης ώστε να ενημερωθούν για να ζητηθεί η συμπόρευση όλων στην κατεύθυνση της κοινής διεκδίκησης. Κάτι που μπορούσε να είχε γίνει τηλεφωνικά σε επιτελικό επίπεδο, ώστε σήμερα να είχαν κληθεί ΗΔΗ οι Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης, χρειάστηκε να αποφασιστεί με τη σύγκληση της Επιτροπής, πράγμα που δείχνει ότι η έναρξη της δραστηριότητάς της γίνεται με δυσκινησία.
Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι στην Επιτροπή προεδρεύει ο Δήμαρχος κ. Κύτελης, ο οποίος καθημερινά έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων, επισκέψεων σε χωριά κλπ., όπως και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που καλείται τώρα να συμμετάσχει στην Επιτροπή. Κάπως έτσι δεν είναι και τόσο απίθανο να φτάσουμε μετά τις 20 Μαρτίου, να έχουν γίνει οι αναρτήσεις και ουσιαστικά η Κτηματολόγιο με αυτόν τον τρόπο να επιχειρεί να θολώσει τα νερά για να σταματήσει κάθε διεκδίκηση.
Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχουν ήδη αποκαλύψει τα Νέα της Λέσβου, οι θέσεις που διατυπώνουν τα στελέχη της Κτηματολόγιο είναι για άρον-άρον κλείσιμο μετά από δύο παρατάσεις του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα για να παραδοθεί στο τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κτηματολόγιο δηλώνει ότι δεν διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο και όλα αυτά είναι γνωστά στα μέλη της Επιτροπής.
Ωστόσο ενώ θα περίμενε κανείς να κινηθούν εγκαίρως με επιθετικές κινήσεις, όπως πρότεινε και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, χθες η πρώτη συνεδρίαση αναλώθηκε για να αποφασίσουν να επανέλθουν σε μία επόμενη συνεδρίαση, καλώντας τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές και έχει ενδιαφέρον πότε θα γίνει αυτό, καθώς θα πρέπει να βρεθεί μία μέρα που να μπορούν να βρεθούν όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι. Όλα αυτά ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο κεντρικό αίτημα και ούτε χθες διαμορφώθηκε.
Τι θέλουν να επιτύχουν
Επί της ουσίας με την παρουσία των Βουλευτών και του Περιφερειάρχη η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχυθούν τα αιτήματα που προφανώς θα διαμορφωθούν στην πορεία (!), ενώ αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα δεν πρέπει να είναι παρά ένα και συγκεκριμένα η επανακτηματογράφηση Μυτιλήνης και Γέρας. Κι αυτό, καθώς όπως είναι γνωστό, το κτηματολόγιο που ξεκίνησε το 1997 συντάχθηκε λάθος στην περιοχή μας για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα (οι πρώτες περιοχές της Ελλάδας που είχαν ενταχθεί), ενώ το ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι οι διορθώσεις που ανέλαβαν να κάνουν δύο μελετητικά γραφεία και υποτίθεται τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου από την Κτηματολόγιο για να γίνουν οι αναρτήσεις, απειλούν να περιπλέξουν περισσότερο τα πράγματα. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν τους ιδιοκτήτες (!!!) σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις, που τους βρήκαν, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μαζί τους! Αποτέλεσμα είναι 5.000 δικαιώματα, δηλαδή τα μισά από αυτά που έπρεπε να διορθωθούν, να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και ανάμεσά τους και πολλά αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, που στο τέλος του έτους θα καταλήξουν στη δικαιοδοσία του Κράτους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ιστορία επαναλαμβάνεται με το κτηματολόγιο ως φάρσα, όπως φαίνεται και από τις διορθώσεις.
Γιατί επανακτηματογράφηση;
Στην περίπτωση όμως της επανακτηματογράφησης των εκτός σχεδίου, αλλά και των εντός σχεδίου περιοχών, δηλαδή στα χωριά που δεν εντάχθηκαν στις διορθώσεις, το κτηματολόγιο θα γίνει από την αρχή και τότε θα καλείται ο καθένας να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και όποιοι δεν εμφανιστούν, στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υποστούν και τις συνέπειες. Οι ιδιοκτήτες όμως κτημάτων και οικοπέδων που θα εμφανιστούν και θα δηλώσουν ξανά τις περιουσίες τους θα δουν τις ιδιοκτησίες τους να καταχωρούνται σωστά στους χάρτες και όχι αυτό που έχει γίνει τώρα με το κτηματολόγιο.
Αυτό θα πρέπει να είναι το αίτημα της περιοχής μας: Να ζητηθεί από το Κράτος παράταση στο κτηματολόγιο της Λέσβου για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα λόγω του σκανδάλου που έχει προηγηθεί και να γίνει από την αρχή κτηματογράφηση, που θα λυτρώσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται.
Να σημειώσουμε ότι παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηρακλής Κουντουρέλλης, ο οποίος είναι καλός γνώστης της νομοθεσίας και είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά αναλύει το θεσμικό πλαίσιο για κάθε κίνηση που αποφασίζει να κάνει η Επιτροπή, η οποία σκοπεύει να καλέσει την Κτηματολόγιο από την Αθήνα, πρώτα όμως αποφάσισε να συναντηθεί με τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη. Με άλλα λόγια… έχουμε χρόνο μπροστά μας!