Συσκέψεις και ευχολόγια αντί των άμεσων μέτρων

Spread the love

Την ώρα που τα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου προκαλούν ανησυχία και στη χώρα μας και θα έπρεπε ήδη να είχαν προωθηθεί πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών σε κάθε περιφέρεια, μέσω των οποίων γίνεται η μετάδοση, η Αθήνα περιορίζεται σε συσκέψεις και διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης και των νέων δεδομένων με τη δέσμευση επίσπευσης των διαδικασιών για την ανάθεση τέτοιων εργολαβιών, ενώ κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου  καταγράφεται και σε άλλες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο το ουσιαστικό μέτρο που θα περίμενε κανείς να εφαρμόσει άμεσα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου είναι να ανάψει το πράσινο φως για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από τις Περιφέρειες, που να ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο για τρεις μήνες μέχρι την περίοδο του χειμώνα, κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν προωθείται.

Κι όταν τα παραπάνω που είναι βασικά για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν έχουν γίνει, έγινε  άλλη μια ευρεία σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  Ι. Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, Β. Καραούλη  και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή  χειρουργικής, Θ. Ρόζενμπεργκ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, επιστήμονες και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 2018, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες 8 χώρες της Ευρώπης (με ιδιαίτερα αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε Ιταλία και Σερβία). Για το λόγο αυτό τονίστηκε η ανάγκη της συντονισμένης διευρωπαϊκής αντιμετώπισης στην πρόκληση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Με άλλα λόγια το Κράτος αντί να τρέξει ώστε να διαφυλάξει τον τομέα ευθύνης του εντός των ελληνικών συνόρων αναλώνεται σε ευχολόγια περί συντονισμένης διευρωπαϊκής αντιμετώπισης.

Στη συνάντηση μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη υλοποιούνται και εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής τυχόν πρόσθετων μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης και απόκρισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και ο υπουργός, στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Λαμβάνοντας δε υπόψη όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν επεσήμανε τη σκοπιμότητα βελτίωσης των υφιστάμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά:

‐Στην ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους

‐Στη διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους

‐Στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και δημόσιας Υγείας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση