- Αυτοψία του ειδικού ερευνητή, δασολόγου – εντομολόγου του Οργανισμού “Δήμητρα”, Δημήτρη Αβτζή, την ερχόμενη Παρασκευή στα πευκοδάση της Λέσβου
Κραυγή αγωνίας εκπέμπει για μια ακόμη φορά το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος”, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πριν λίγες μέρες, για το φαινόμενο της ξήρανσης χιλιάδων πεύκων στους πρόποδες του Ολύμπου, την Αγιάσο, το Αμπελικό και μέχρι τον Σταυρό, καθώς και στη δυτική Λέσβο, στο δάσος της Αχλαδερής, τα Παράκοιλα και μέχρι το Μόλυβο.
Μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Δασών δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ενημέρωση για το σοβαρό αυτό πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του και, όπως όλα δείχνουν, οι όποιες ενέργειες θα δρομολογηθούν μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από το ερχόμενο φθινόπωρο, αν και εφόσον υπάρχει το περιθώριο για την διάσωση των πευκοδασών που έχουν προσβληθεί. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το νησί μας ο ειδικός ερευνητής, δασολόγος – εντομολόγος του Οργανισμού “Δήμητρα”, Δημήτρης Αβτζής, ο οποίος έχει μελετήσει παρόμοιες ασθένειες που έχουν προσβάλει πευκοδάση στη Χαλκιδική και τη Θάσο, προκειμένου να καθοδηγήσει τις τοπικές Υπηρεσίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
Οι διαστάσεις που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα αυτό το φαινόμενο είναι πραγματικά ανησυχητικές και η εξάπλωση συνεχίζεται και αυτό το μήνα. Ορισμένα ξερά πεύκα έχουν λυγίσει από την ασθένεια και πέφτουν στο έδαφος, ενώ τα έντομα βρίσκονται παντού μέσα στο δάσος. Από τις αναλύσεις των δειγμάτων που λήφθηκαν τόσο από την Διεύθυνση Δασών όσο και από το Δήμο Δυτικής Λέσβου επιβεβαιώθηκε ότι για την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, ευθύνονται ξυλοφάγα έντομα και η μόνη λύση είναι η κοπή των προσβεβλημένων δέντρων και η άμεση απομάκρυνσή τους από τα δάση. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στα δέντρα να αντεπεξέλθουν στην προσβολή από τα έντομα. Επιπλέον συνιστάται στις περιοχές που παρατηρούνται ξηράνσεις και θα απομακρυνθούν τα ξηρά δέντρα, να τοποθετηθούν παγίδες για την παγίδευση ενήλικων ατόμων, καθώς τα άτομα αυτών των ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά συνάθροισης.
Το συγκεκριμένο έντομο επιτίθεται σε ζωντανά δέντρα, έχει την ικανότητα να πετάει και ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του μέσα στα δέντρα σε 1 – 3 χρόνια. Μάλιστα ένα θηλυκό γεννάει έως και 300 αυγά, με τις προνύμφες κατευθείαν να τρέφονται ειδικά με το κάμβιο του δέντρου γι’ αυτό ξεραίνονται τα πεύκα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Φωλιάζει στα πεύκα και μόλις ολοκληρώσει το έργο του σε ένα δέντρο, μεταπηδά σε άλλο. Τα ενήλικα έντομα σκάβουν τρύπες κάτω από τον κορμό, μέσα στον τρυφερό φλοιό και αφήνουν εκεί τα αβγά τους. Μόλις βγουν τα νεαρά έντομα αρχίζουν επίσης να ρουφούν τους χυμούς από τους οποίους τρέφονται. Στην αρχή προσβάλλονται τα πιο ευάλωτα πεύκα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε βραχώδεις περιοχές. Σήμερα θεωρείται το πιο απειλητικό παράσιτο σε όλη την Ευρώπη.
Το είδος αυτό του σκαθαριού ευνοείται ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους 22℃, δηλαδή από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο που είναι η αναπαραγωγική περίοδος και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους δασολόγους ερευνητές, αφού ήδη η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα δάση της Λέσβου.
Η Διεύθυνση Δασών ζήτησε τη βοήθεια του ειδικού ερευνητή, δασολόγου – εντομολόγου του Οργανισμού “Δήμητρα”, Δημήτρη Αβτζή, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα δάση την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως δήλωσε ο κ. Αβτζής στα “Νέα της Λέσβου”, «αυτό που πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση είναι η κοπή και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων, αλλά δεν γνωρίζω αν αυτές οι εργασίες μπορούν να γίνουν τώρα, μέσα στο καλοκαίρι ή αν θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Αν προγραμματιστούν για το φθινόπωρο, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το προπαρασκευαστικό στάδιο, δηλαδή να γίνει όλη η προετοιμασία και η σήμανση των δέντρων που θα κοπούν. Η υλοτόμηση πάντως πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί όσο παραμένει η νεκρή βιομάζα τόσο επιτρέπει και σε άλλα έντομα να αναπτυχθούν», σημείωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλλης, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν από το φθινόπωρο και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία: «Σε συνεργασία με τους Δήμους, που είναι οι μεγάλοι δασοκτήμονες πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα οι προκαταρκτικές ενέργειες για την διαχείριση των δασών. Είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν σκευάσματα για την χημική καταπολέμηση αυτών των εντόμων. Η μόνη λύση είναι τα διαχειριστικά μέτρα με υλοτομίες που θα γίνουν το φθινόπωρο».