Την διάσπαση του Οργανισμού είχε αποφασίσει την προηγούμενη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου με την σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης
Όχι στο σπάσιμο της ΔΕΥΑΛ, ναι σε νέα Αναπτυξιακή
Πυρ και μανία έγινε χθες το μεσημέρι ο Ταξιάρχης Βέρρος με την απόφαση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου να μην σπάσει σε δύο ο Οργανισμός, η οποία πάρθηκε με την θετική ψήφο του μέλους του Δ.Σ. Γιώργου Καραθανάση, αν και ο ίδιος ψήφισε ναι στο Δημοτικό Συμβούλιο το προηγούμενο απόγευμα. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”, «φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το ρητό “η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη”, αφού ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης άλλαξε θέση και ψήφο από την μια μέρα στην άλλη», ενώ ο Δήμαρχος κατήγγειλε και τον Λιμενάρχη Μυτιλήνης που έλαβε μέρος στην διαδικασία και ψήφισε κατά της διάσπασης του Λιμενικού Ταμείου, αν και – όπως τονίζει – επρόκειτο καθαρά για μια πολιτική απόφαση.
Η συζήτηση αυτή άνοιξε ξανά το απόγευμα της Τετάρτης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, που αποφάσισε να μην σπάσει η ΔΕΥΑΛ, αλλά να χωρίσουν τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους οι δύο Δήμοι σε ό,τι αφορά την ΑΔΕΛ και το Λιμενικό Ταμείο. Με αφορμή το κλείσιμο 2 χρόνων της θητείας των Δημοτικών Αρχών και βάσει του νόμου για την διάσπαση των Δήμων, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε αποκλειστικά για τα τρία αυτά ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και τους κατοίκους. Ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και από τον Δήμο Μυτιλήνης για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, στις λιμενικές υποδομές, αλλά και στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Εισηγητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Άρης Ελευθερίου, ο οποίος ενημέρωσε κατ’ αρχήν το σώμα ότι η απόφαση που είχε λάβει πριν μερικούς μήνες η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ για το σπάσιμο της Επιχείρησης δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επειδή την ευθύνη για την λειτουργία της έχουν οι δύο Δήμοι. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ΔΕΥΑΛ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της λόγω έλλειψης προσωπικού και κατ’ επέκταση αν λυθεί και οι υπάλληλοι κατανεμηθούν στους δύο Δήμους η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου ή μελέτης, αλλά και ανταπόκρισής της στις στοιχειώδεις ανάγκες συντήρησης των δικτύων».
Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε την συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ ως διαδημοτικής Επιχείρησης μέχρις ότου οι νεοσύστατοι Δήμοι συμπληρώσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους ξεχωριστές ΔΕΥΑ. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού ο Στρατής Αλεξίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Χήρα ψήφισαν κατά.
«Άχρηστη Διοίκηση»
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τέθηκε προς συζήτηση το σπάσιμο του Λιμενικού Ταμείου και ο Γ.Γ. του Δήμου υποστήριξε ότι «κατά την διετή θητεία της, η Διοίκηση έδειξε τα χειρότερα δείγματα γραφής με παντελή απουσία από καίρια προβλήματα σε ό,τι αφορά την χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Στην ουσία είναι ανύπαρκτο για τον Δήμο μας, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής της κατάστασης αυτής», είπε ο κ. Ελευθερίου, ο οποίος μάλιστα σε δήλωσή του χθες στα “Νέα της Λέσβου” χαρακτήρισε “ως άχρηστο το Διοικητικό Συμβούλιο”: «Δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις του, δεν έχει Τεχνική Υπηρεσία, ενώ στο Ταμείο του υπάρχει πακτωλός χρημάτων. Πρόκειται για ένα άχρηστο Διοικητικό Συμβούλιο. Και την ευθύνη έχουν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ως Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, Κώστας Παπαδόπουλος που επί της ουσίας εκτελεί χρέη Προέδρου».
Ο Γ. Γ. του Δήμου ανέφερε επίσης ότι εξ’ αρχής ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είχε ζητήσει να λάβει την Αντιπροεδρία του Λιμενικού Ταμείου, πρόταση που κατατέθηκε και πριν λίγες μέρες στην Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, η οποία απάντησε αρνητικά. Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την θετική ψήφο των Δημοτικών Συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης.
Αλαλούμ
Τα πράγματα όμως άλλαξαν χθες το μεσημέρι, όταν συνεδρίασε για το ίδιο θέμα και η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Εκεί, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Καραθανάσης ψήφισε κατά της διάσπασης, εκφράζοντας την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής Βέρρου, Ιορδάνης Ιορδάνου, Κώστας Πάππος και Ιωάννα Κατανάκη, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας Λιμενικού Ταμείου Δυτικής Λέσβου.
Όμως με πέντε αρνητικές ψήφους από τον Πρόεδρο, Στρατή Κύτελη, τον Αντιπρόεδρο, Κώστα Παπαδόπουλο, τον Δημοσθένη Χατζηγιάννη, τον Γ. Καραθανάση και τον Λιμενάρχη, κ. Ψυχογιό, η Διοίκηση αποφάσισε να παραμείνει ως έχει, προκαλώντας την οργή του Ταξιάρχη Βέρρου.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κ. Παπαδόπουλος, «για πρώτη φορά το Λιμενικό Ταμείο κάνει έργα και όχι λόγια και εκπροσωπείται στην Ένωση Λιμένων Ελλάδας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο να έχει φωνή στην κεντρική Διοίκηση και να ικανοποιεί τα αιτήματά του. Όλα τα θέματα που αφορούν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και κατατίθενται στο Δ.Σ. έχουν περάσει και υλοποιούνται παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία απείχε από όλες τις συνεδριάσεις εδώ και 2 σχεδόν χρόνια».
Ναι για την ΑΔΕΛ
Τέλος, ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης για την δημιουργία νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Όπως είπε ο Άρης Ελευθερίου, «ο Δήμος έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα τα οποία ο τέως Δήμος Λέσβου έχει παραχωρήσει προς χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση στην ΑΔΕΛ. Η μέχρι σήμερα λειτουργία της ΑΔΕΛ, τουλάχιστον τα 2 τελευταία χρόνια που λειτουργεί ως Διαδημοτική, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε αξιοποίησε σε ικανοποιητικό βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν δοθεί. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο και αναγκαίο να αποχωρήσει ο Δήμος μας για να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τα ακίνητά του, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο θα κρίνει, προς όφελος των δημοτών».