«Τα εθνικιστικά κόμματα θέλουν να μπουν στο παιχνίδι της εξουσίας»

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Στο προηγούμενο άρθρο ασχοληθήκαμε με την ΣΕΡΒΙΑ, σήμερα αντικείμενο του άρθρου θα είναι η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συνορεύει με το Κόσσοβο, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Αλβανία. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Σλαβομακεδόνες, ένας νότιος Σερβικός λαός. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, ακολουθούμενοι από Τούρκους, Σέρβους, Ρομά, και άλλες μικρότερες μειονότητες.

Στον καθημερινό δημόσιο λόγο, εντός Ελλάδος αναφέρονταν σαν ΣΚΟΠΙΑ, με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών ήταν επώδυνη. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από την πρ. ΓΔΜ, όπως τότε ονομάζονταν και με αυτήν οι δύο χώρες επαναπροσδιορίστηκαν ως Εθνικές Οντότητες.

Η Δύση και  η Αμερική ήταν υπέρ της Συμφωνίας αυτής και πρωτοστάτησαν για την υπογραφή της. Η Ρωσία, με πολλούς τρόπους, προσπάθησε να ακυρώσει την συμφωνία, για τους δικούς της λόγους. Σήμερα χρόνια μετά την συμφωνία των Πρεσπών, τα δύο μέρη βρίσκονται στο σημείο ΜΗΔΕΝ της πολιτικής συνύπαρξης.

Η Νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνει ότι έχει δικαίωμα να αποκαλεί την ονομασία της χώρας της, όπως εκείνη επιθυμεί. Οι σκοπιανοί Μακεδονία ονόμαζαν την χώρα τους παντού, και την περίοδο που είχαν πάρει την ονομασία πρ. ΓΔΜ.

Το ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ κόμμα (VMR) που κέρδισε τις εκλογές, χρηματοδοτήθηκε πιθανόν από ισχυρούς παράγοντες, οι οποίοι θέλουν τώρα τα οικονομικά ανταλλάγματα, ή και τα πολιτικά ανταλλάγματα. Η  πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έβγαλε μία κραυγή μπροστά στην πολιτική ολιγωρία του Μητσοτάκη, ο οποίος  μάλλον και για εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες (Σαμαράς), καθυστέρησε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΝΔ και ο σημερινός πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι καταψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα όμως δηλώνει ότι θα πρέπει να σοβαρευτούν, δηλαδή να τηρήσουν τα συμφωνημένα τα οποία εκείνος ΔΕΝ κύρωσε στη Βουλή. Εδώ τα πράγματα είναι γιουβέτσι.

Οι εθνικές ταυτότητες σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, κυριαρχούν. Τα εθνικιστικά κόμματα θέλουν να μπουν στο παιχνίδι της εξουσίας, γιατί τα ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. Μία τέτοια προσέγγιση ίσως είναι και η ύπαρξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, το οποίο γεννήθηκε από ένα μικρό κύκλο διανοούμενων Σλάβων της Μακεδονίας τον 19ο και 20ό αιώνα.

Οι φίλοι μας οι σκοπιανοί απογοητευμένοι από την διαφθορά και τις ολιγωρίες της Ε.Ε. ψήφισαν   εθνικιστικό κόμμα. Τέτοια εθνικιστικά κόμματα θα δούμε να πρωτοστατούν στις ευρωεκλογές.

Παράλληλα από την Σερβία έρχονται πληροφορίες ότι καλούνται οι έφεδροι σε εκπαίδευση, εξαιτίας της  ρευστής κατάστασης στο Κόσσοβο. 

κ. Πρωθυπουργέ καλείστε να αντιμετωπίσετε το εθνικό αυτό θέμα, που προέκυψε από ολιγωρίες ή  εσωτερικές πιέσεις. Παράλληλα δηλώνετε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να κυρωθεί, όσο τα Σκόπια δεν συμμορφώνονται με αυτά που υπέγραψαν. Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτής της παράταξής σας,  Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει την φράση η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ και ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Καλό βόλι και καλά ξεμπερδέματα.

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση