Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει αξιόλογα τμήματα, τα οποία κάθε χρόνο προχωράνε ένα βήμα μπροστά, με στόχο πάντα την ακαδημαϊκή εξέλιξη και την εξασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών του. Βρισκόμαστε αυτές τις μέρες εντός της προθεσμίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και η επιλογή της σχολής στην οποία θα περάσουν τα επόμενα 4 χρόνια είναι μια σημαντική διαδικασία, η οποία χρειάζεται αρκετή σκέψη καθώς η όποια λήψη απόφασης γίνεται με γνώμονα τις προοπτικές που προσφέρονται. Μια επιλογή για τους επιτυχόντες τόσο της υπόλοιπης Ελλάδας όσο και της Λέσβου είναι εκείνη των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας πέραν του ευέλικτου προγράμματος σπουδών, προσφέρει και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση σε τομείς που θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση στις μέρες μας. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος των Καθηγητών του Τμήματος της Πολιτισμικής, Χρήστος Καλλονιάτης, μίλησε για το αντικείμενο του εν λόγω τμήματος αλλά και τον συνδυασμό του πεδίου της πληροφορικής, της επικοινωνίας και του πολιτισμού που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών του: «Το τμήμα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το 2000 είχε όραμα και στόχο τον συνδυασμό τριών περιοχών. Της πληροφορικής, του πολιτισμού και της επικοινωνίας. Αυτά που μετεξελίχθηκαν σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το VR, το 3D, τα γραφικά, η εικονική πραγματικότητα κ.τ.λ., είναι η μουσειολογία και τα ζητήματα του πολιτισμού και η επικοινωνία που ασχολείται με το κομμάτι των οπτικοακουστικών, όπου εκεί τα παιδιά μαθαίνουν να αναδεικνύουν περιεχόμενο και να δημιουργούν τις δικές τους παραγωγές βίντεο, ήχου και εικόνας. Ο στόχος είναι να εμβαθύνει ο φοιτητής σε αυτές τις κατευθύνσεις αναλόγως το τι του αρέσει περισσότερο, αλλά και να συνδυάζει και τις τρεις περιοχές, ώστε να φτιάχνει ένα προφίλ στο τέλος της ημέρας, το οποίο εκφράζει αυτήν την επιπλέον γνώση, την επιπλέον ικανότητα. Και ο μαθητής της θεωρητικής και ο μαθητής των τεχνολογικών σπουδών θα μπορεί μέσα από τα μαθήματα που προσφέρει το τμήμα να αποκτήσουν ένα κοινό υπόβαθρο πάνω στο αντικείμενο του τμήματος. Δεν απαιτούνε τα μαθήματα προγενέστερες γνώσεις για τα μαθήματα του τμήματός μας. Χτίζουμε μαζί τις γνώσεις από την αρχή. Το πρόγραμμα προσφέρει πολλά μονοπάτια τα οποία ο κάθε φοιτητής τα χτίζει με βάση το τι του αρέσει».
Γιατί όμως να επιλέξει κανείς το Τμήμα της Πολιτισμικής; Την απάντηση έδωσε ο κ. Καλλονιάτης αναφέροντας: «Στην Πολιτισμική έρχονται μαθητές και από τη Θεωρητική και από το πεδίο της πληροφορικής και οικονομίας. Το τμήμα της Πολιτισμικής είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα το οποίο συνδυάζει τρεις καινοτόμους και σύγχρονους τομείς, όπως αναφέραμε και πριν, που ο συνδυασμός τους ειδικά σήμερα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος διότι βλέπουμε και στο διαδίκτυο και στην αγορά εργασίας ότι χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να αντιλαμβάνονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημιουργία και την προώθηση περιεχομένου και να το αναδεικνύουν με τις νέες τεχνολογίες. Το τμήμα έχει εγγυημένη αποκατάσταση καθώς ένας φοιτητής που θα ασχοληθεί με το αντικείμενο θα πάρει γνώσεις και δεξιότητες που προκύπτουν και από τα μαθήματα που έχουμε, που συνδυάζουν πολλά αντικείμενα, αλλά και από την αγορά εργασίας που ζητάει ανθρώπους που μπορούν να συνδυάσουν όσα προαναφέραμε. Έχουμε εταιρείες που ζητάνε τους φοιτητές μας από το 3ο κιόλας έτος».
Ολοκληρώνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε στην επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα: «Ένας απόφοιτος μπορεί να ασχοληθεί και με τον δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν σε όλες τις εταιρείες πληροφορικής. Σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως μουσεία. Σε μάρκετινγκ και διαφήμιση των πολιτιστικών οργανισμών. Σε ψηφιακές εκθέσεις. Έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν δικά τους ντοκιμαντέρ. Να δουλέψουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε διαδικτυακά κανάλια, σε χώρους σκηνοθεσίας, μοντάζ και βιντεοληψίας. Σε δημιουργία ντοκιμαντέρ. Στο δημόσιο τομέα, οι απόφοιτοι μπορούν να διδάξουν το μάθημα της πληροφορικής σε σχολεία, και μάλιστα για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό απαιτείται να έχουν την εκπαιδευτική επάρκεια που τους προσφέρει το τμήμα μας με 3 μαθήματα, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σπουδών. Εμείς ανήκουμε στο ΠΕ της πολιτισμικής διαχείρισης. Ωστόσο το τμήμα έχει καλλιεργήσει τις προϋποθέσεις για την επέκτασή του».