«Τα πουλιά της ελευθερίας» στο Ιστορικό Αρχείο του ιδρύματος Πειραιώς

Spread the love

Η Ομάδα «Πολύτροπον» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζουν, από σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου (στις 6 το απόγευμα), την έκθεση συμμετοχικού έργου τέχνης «Τα πουλιά της ελευθερίας», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι  την 1η Απριλίου 2020. 

Μικρά και μεγάλα γλυπτά σε σχήμα πουλιών από ανακυκλώσιμα υλικά συμβολίζουν την ανάγκη του ανθρώπου να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει ψηλά. Μπουκάλια νερού, χαρτιά, εφημερίδες μετατρέπονται σε έργα τέχνης αναδεικνύοντας την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών, με αποτέλεσμα η έκθεση να λειτουργεί ως βιωματική εκπαίδευση σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Την έκθεση εμπνεύστηκε η Φερενίκη Τσαμπαρλή και επιμελήθηκε η εικαστικός Λουΐζα Καραπιδάκη. Στα εγκαίνια θα γίνει θεωρητική εισαγωγή στη συμμετοχική τέχνη από την επιμελήτρια της έκθεσης και θα ακολουθήσει θεατρική performance. 

«Τα πουλιά της ελευθερίας» είναι ένα συμμετοχικό έργο τέχνης, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα με εστιασμένο κοινωνικό στόχο, η οποία ενεργοποιείται τόσο στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, όσο και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση των πολιτών της Λέσβου, της Ελλάδας, της Ευρώπης.

Είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας εικαστικής τριλογίας, η οποία ξεκινά στο τέλος του 2015 και στις αρχές του 2016, με τη «Σκακιέρα του κόσμου», συνεχίζει με τα «Πουλιά» του φεστιβάλ “The Island of Love” και ολοκληρώνεται με «Τα πουλιά της ελευθερίας». Και τα τρία έργα αντλούν την έμπνευσή τους από το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 απασχολεί τη Λέσβο, την Ελλάδα και τον κόσμο γενικά.

Κοινό χαρακτηριστικό και στόχος και των τριών έργων είναι η μέσω της τέχνης βιωματική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που προκύπτουν από τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων, οι οποίοι μεταναστεύουν αναζητώντας σωτηρία ή καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. 

«Τα πουλιά της Ελευθερίας» είναι ένα συμμετοχικό έργο τέχνης που ενεργοποιείται ως έκφραση «επισφαλών προσδοκιών», ως μέσο επαναδιαπραγμάτευσης της τρέχουσας κατάστασης, ως ενεργοποίηση των πολιτών ή ως ειρηνική διαμαρτυρία. 

Βασικοί στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας ήταν και είναι:

-Η διερεύνηση της δυνατότητας ειρηνικής ένταξης και ενσωμάτωσης προσφύγων στον κοινωνικό ιστό μέσω της τέχνης.

-Η βιωματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας και συνακόλουθα η συμβολή  στην ενδυνάμωση και μελλοντική οικονομική ανεξαρτησία τους.

-Η δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ευπαθείς – ευάλωτες ομάδες.

Η οργάνωση της κατασκευής του έργου έγινε σε εργαστήρια των 14 ατόμων, με 7 μετανάστες και 7 ντόπιους, το καθένα. Οι συμμετέχοντες έφτιαξαν και ζωγράφισαν μικρά και μεγάλα πουλιά με ανακυκλωμένα υλικά (μπουκάλια νερού και χαρτιά, εφημερίδες). Συνολικά έλαβαν μέρος 652 άτομα και έφτιαξαν 652 γλυπτά πουλιά. Ένα πουλί για κάθε 1.000 μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο από το 2015 ως σήμερα. Στα εργαστήρια συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες.

Την έκθεση πλαισιώνουν εργαστήρια (workshops) δημιουργικής ανακύκλωσης, για παιδιά και ενήλικες. Αναλυτικά οι ημερομηνίες των εργαστηρίων: 7/3, 9/3, 10/3, 30/3, 31/3 και 1/4/2020.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στο τηλ. 210 3418051. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

  • Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαρτίου έως και 1η Απριλίου 2020
  • Ώρες λειτουργίας: 10:00 -21:00
  • Είσοδος ελεύθερη

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση