Στη Λέσβο ταξιδεύει 3 με 8 Μαΐου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος UniversALL καθώς φέτος έρχεται η σειρά του Βορείου Αιγαίου έχοντας προηγηθεί η Δωδεκάνησος.
Από τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 διαδικτυακές συναντήσεις όπου ερευνητές και ερευνήτριες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ταξίδεψαν μέσω διαδραστικών διαλέξεων τους ακρίτες μαθητές στις γειτονιές του σύμπαντος. Τώρα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση τους ήρθε η σειρά των ερευνητών να ταξιδέψουν προκειμένου να επισκεφτούν και να συναντήσουν από κοντά στο τόπο τους όλους αυτούς τους μαθητές και τις μαθήτριες και μαζί να οργανώσουν μία γιορτή της επιστήμης ανοιχτή σε όλους και όλες. Εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και πειράματα, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, επιστημονικές ομιλίες, παιδικά εργαστήρια θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ευκαιρία και εμπειρία για τους μαθητές της περιοχής μας καθώς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό φορέα της χώρας μας.
Μικροί αστρονόμοι σε δράση
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών”, που υλοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μαθητές συμμετείχαν από 34 γυμνάσια και λύκεια της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Ικαρίας, των Λειψών, της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, της Αστυπάλαιας, της Ρόδου και της Κάσου συμμετείχαν σε ένα κοινό πείραμα για να αποδείξουν το σχήμα της Γης.
Οι μαθητές την ίδια ημέρα και ακριβώς την ώρα που ο Ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο ύψος στον ουρανό, μέτρησαν το μήκος της σκιάς ενός στύλου, τον οποίο είχαν τοποθετήσει στην αυλή του σχολείου τους, ύψους ενάμισι μέτρου.
Αν η Γη ήταν επίπεδη, καθώς οι ακτίνες του Ήλιου θα έπεφταν παράλληλες, όλες οι σκιές των στύλων θα ήταν ίσες σε όλα τα νησιά. Αντίθετα, αν η Γη είναι σφαιρική η σκιά του στύλου θα μεγάλωνε, καθώς κινούμαστε προς τον βορρά, δηλαδή καθώς αυξάνεται το γεωμετρικό πλάτος.
Οι μαθητές μέτρησαν το μήκος της σκιάς του στύλου και στα συγκριτικά αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι υπήρχε διαφορά στις μετρήσεις από νησί σε νησί. Η σκιά του στύλου στη Λήμνο ήταν μεγαλύτερη από αυτή στη Λέσβο, η οποία με τη σειρά της ήταν μεγαλύτερη από τη σκιά στην Ικαρία και αυτή μεγαλύτερη από τη σκιά στη Ρόδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μέγιστη διαφορά της σκιάς ήταν 18 εκατοστά μεταξύ των δύο πιο ακραίων νησιών που συμμετείχαν, της Λήμνου και της Κάσου. Έτσι, μέσα από το πείραμα οι μαθητές απέδειξαν με εμφατικό τρόπο τη σφαιρικότητα της Γης.
Είχε προηγηθεί διαδικτυακή παρουσίαση στους μαθητές, όπου συζητήθηκαν οι βασικές αρχές, η μεθοδολογία και οι στόχοι του πειράματος το οποίο μοιάζει με το πείραμα του Ερατοσθένη που διεξάγεται κατά τις ισημερίες και έχει ως στόχο τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.