Τελεσίγραφο για τον καθαρισμό οικοπέδων

Spread the love

  • Ξεκινά η λήψη των μέτρων πυροπροστασίας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου

“Από Μάρτιο… καλοκαίρι” (παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία) φαίνεται πως λένε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που φέτος, νωρίτερα από ποτέ, καλούν τους Δήμους αλλά και τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. 

Μετά από την έγκριση της κατανομής των πιστώσεων ανά Δήμο για τις δράσεις πυροπροστασίας, όπως έγραψαν χθες τα “Νέα της Λέσβου”, καλούνται τώρα οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία και για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας που αποφασίστηκε πέρυσι και προκάλεσε αλαλούμ στους Δήμους, οι οποίοι σήκωσαν “τα χέρια ψηλά”, δηλώνοντας ότι δεν έχουν ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και τους πόρους για να αναλάβουν κι αυτή την ευθύνη.

Οι εργασίες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη για τον καθορισμό των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, υποχρεούνται να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της έως τις  30 Απριλίου. Οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιήσουν είναι:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
  •  Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος 
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η υπεύθυνη δήλωση

Επίσης οι ιδιοκτήτες οφείλουν να συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου, τους συγκεκριμένους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Σε περίπτωση μη τήρησης των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, οι παραβάτες τιμωρούνται με τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού, πρόστιμο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, καθώς και επιπλέον πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για όσους δεν καταθέσουν τη σχετική δήλωση ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. 

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να προβούν στην υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.) (akatharista.apps.gov.gr). Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών.

Αυτοψίες και έλεγχοι από τους Δήμους

Στις αρμοδιότητες των Δήμων είναι η διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας για την τήρηση των μέτρων, η εξέταση καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, ή/και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Για την ανεύρεση των στοιχείων των υπόχρεων, οι Δήμοι μπορούν να ανατρέχουν στα δεδομένα που αντλούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Παράλληλα οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την υποβολή αίτησης προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, να προβαίνουν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων. Ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός από το Δήμο για την άμεση άρση του κινδύνου, σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας, «πράγματι, φέτος από νωρίς καλούμαστε όλοι, φορείς και πολίτες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την πυροπροστασία σε αγροτικές, δασικές αλλά και αστικές περιοχές. Ο καθαρισμός των οικοπέδων είναι μείζον ζήτημα και εμείς, ως οφείλουμε, θα ενημερώσουμε τους δημότες για τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος Απριλίου. Επιδιώκουμε την καλή συνεργασία και τη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές και τους πολίτες, όπως πράξαμε και πέρυσι με συνεχείς συσκέψεις για την πρόληψη των πυρκαγιών, που είναι και το σημαντικότερο».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση