Θα χαθεί η ελαιοπαραγωγή αν δεν λάβουμε μέτρα

Spread the love

 

  • Τι απειλεί να τινάξει στον αέρα την επόμενη ελαιοκομική περίοδο και πώς θα πρέπει να κινηθούν οι αγρότες πριν να ‘ναι αργά 
  • Αυτοψία των Νέων της Λέσβου στον ελαιώνα – Συνομιλούμε με τους γεωπόνους Παναγιώτη Κατσαβέλλη, Γιώργο Λαγουτάρη και Βασίλη Γάλλο

Η αυλαία που έπεσε αυτές τις μέρες στην ελαιοκομική περίοδο 2023-2024 με το κλείσιμο των ελαιοτριβείων σε όλη τη Λέσβο, έρχεται ουσιαστικά να στρέψει τα βλέμματα – καθώς αφήνουμε πια πίσω μας σιγά-σιγά το χειμώνα – στη νέα ελαιοκομική σεζόν, δεδομένου πως διανύουμε ένα διάστημα προετοιμασίας των δέντρων για την ανθοφορία. 

Οι πρώτες ενδείξεις από το Πλωμάρι μέχρι τον Ευεργέτουλα και από τον Πολιχνίτο μέχρι τη Θερμή είναι ενθαρρυντικές ότι τη χρονιά που έχουμε μπροστά μας μπορεί να ρεφάρει η Λέσβος και να έχει μια παραγωγική περίοδο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου θα αποφέρουν μια σημαντικότατη τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία μέσα από το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Ωστόσο την αισιοδοξία αυτή έρχονται από νωρίς να την επισκιάσουν μύκητες που πλήττουν τα ελαιόδεντρα στην πιο παραγωγική τους περίοδο, όπως το κυκλοκόνιο, καθώς οι πρώτες αμυδρές ενδείξεις στον ελαιώνα της Λέσβου προδιαθέτουν ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα είναι έντονο. 

Το κυκλοκόνιο προκαλεί κηλίδες στα φύλλα της ελιάς και την πτώση τους από τα δέντρα. Αν αυτό συμβεί μέσα στην ανθοφορία επηρεάζεται η απόδοση του δέντρου, καθώς το διάστημα που η ελιά θα χρειάζεται δυνάμεις για να τις δώσει στον ανθό θα τις μοιράσει και για την δημιουργία νέων φύλλων και αυτό θα ρίξει την ανθοφορία προς τα κάτω. Όμως το κυκλοκόνιο επηρεάζει και το στάδιο της καρπόδεσης και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο μίσχο που κρατάει τον καρπό και να έχουμε την ξήρανση και την πτώση. Γενικότερα το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο έχουν επηρεάσει σοβαρά τα τελευταία χρόνια τον ελαιώνα της Λέσβου και οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται σε περιόδους όπου υπάρχει παρατεταμένη υγρασία στα ελαιόδεντρα και η φετινή χρονιά ήταν τέτοια, καθώς είχαμε αρκετές μικρές αλλά παρατεταμένες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες που συνέβαλαν για την δημιουργία παρατεταμένης υγρασίας, κυρίως στις πεδινές περιοχές.

Αυτοψία των Νέων της Λέσβου στις περιοχές του Περάματος και του Ιππείου όπου βλέπουμε σε φύλλα ελιάς τις πρώτες σκιές που προδιαθέτουν για κυκλοκόνιο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Γιώργος Λαγουτάρης, μιλώντας στα Νέα της Λεσβου επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή με ελαιοπαραγωγούς και φέρνουν και στο γραφείο φύλλα ελιάς, βλέποντας ότι πράγματι οι εκτιμήσεις τους είναι βάσιμες. Έχουμε κάποια πρώτα δείγματα με σκιάσεις των φύλλων που αποτυπώνουν ότι υπάρχει προσβολή από κυκλοκόνιο. Εγώ θα έλεγα ότι και το γλοιοσπόριο είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε καθώς οι μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς σε συνδυασμό με το ότι σχεδόν ο μισός ελαιώνας κοντεύει να γίνει βιολογικός, ιδιαίτερα τώρα με τη νέα ΚΑΠ καθώς οι αγρότες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα Οικολογικά Σχήματα γι’ αυτές τις επιδοτήσεις, δυνητικά μπορεί να φανεί απειλητικό για την παραγωγή ελαιολάδου που περιμένουμε, αν ο κάθε ελαιοπαραγωγός δεν λάβει τα μέτρα του. Για τις μυκητολογικές ασθένειες ψεκάζουμε όταν πρέπει σε συνεννόηση με τους γεωπόνους μας, ενώ για τα βιολογικά ελαιοκτήματα η τοποθέτηση δακοπαγίδων προστατεύει». 

Ο κ. Λαγουτάρης σκοπεύει το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει ένα μεγάλο κύκλο αυτοψιών στον ελαιώνα της Λέσβου με βασικό μέλημα την καταγραφή της κατάστασης στα βιολογικά χωράφια, προκειμένου η υπηρεσία να τοποθετηθεί εγκαίρως εν όψει της δακοκτονίας που θα γίνει το καλοκαίρι.

Οι ιδιώτες γεωπόνοι 

Κι αν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας φαίνεται ανήσυχος εκφράζοντας την υπηρεσιακή πλευρά, στον ιδιωτικό τομέα ο γεωπόνος, Βασίλης Γάλλος, χτυπά όχι καμπανάκι, αλλά τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη και σοβαρή έξαρση του κυκλοκονίου. Ο κ. Γάλλος απηύθυνε έκκληση από τα Νέα της Λέσβου σε κάθε παραγωγό να φροντίσει να ψεκάσει το χωράφι του με τα κατάλληλα σκευάσματα για να ανακοπεί η επέλαση του κυκλοκονίου και του γλοιοσπορίου. Όπως λέει στην εφημερίδα μας «από τις επισκέψεις που έχω κάνει σε δεκάδες ελαιοκτήματα σε όλη τη Λέσβο, από τη Γέρα, τον Ευεργέτουλα, το Λισβόρι, την περιοχή της Θερμής μέχρι την Άντισσα, διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγάλη προσβολή του κυκλοκόνιου. Αυτό δεν φαίνεται από έναν που δεν έχει την εμπειρία του γεωπόνου, εμείς όμως που γνωρίζουμε και βλέπουμε τις πρώτες σκιές πάνω στα φύλλα καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί.  Οι πρώτες ενδείξεις στον λεσβιακό ελαιώνα προδιαθέτουν για μια μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2024 – 2025, πρέπει όμως οι αναγνώστες σας να δείξουν προσοχή. Οι αγρότες πρέπει να καταπολεμήσουν το κυκλοκόνιο, να ψεκάσουν, καθώς αν δεν λάβουν τα μέτρα τους σε μια χρονιά που θα περιμένουν να έχουν μεγάλη ελαιοπαραγωγή θα υποστούν σημαντική μείωση και αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε», είπε ο γεωπόνος.

Η καταπολέμηση του κυκλοκονίου γίνεται με τον ψεκασμό χαλκούχων σκευασμάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται μέσα στο χαλκό και χημικές ενώσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Το κυκλοκόνιο αναπτύσσεται συνήθως στις υγρές περιοχές και δεν προσβάλλει τα επάνω τμήματα του ελαιόδεντρου, αλλά κινείται από τη μέση και κάτω. Οι αγρότες θα πρέπει να εστιάζουν στο πρώτο μισό του ελαιόδεντρου και εσωτερικά κατά τους ψεκασμούς, οι οποίοι προφανώς δεν θα είναι αποδοτικοί αν γίνουν με τους παλιούς χειροκίνητους ψεκαστήρες, αλλά απαιτούνται πιο σύγχρονα μέσα για να μπορούν και μαζικά να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις και αριθμό ελαιοδέντρων. 

Το ΓΕΩΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, με καίριες παρεμβάσεις στον τομέα του και με το κύρος του επιστημονικού φορέα που εκπροσωπεί, μιλώντας για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα μας, επεσήμανε και μια προσωπική εμπειρία από το χωριό του, τα Πάμφιλα, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιοχές μπορούν και μεταξύ τους οι ελαιοπαραγωγοί ή συνεταιρισμοί να χρηματοδοτούν, για παράδειγμα, τρακτέρ από κοινού και να αναλαμβάνει τον ψεκασμό για να μπορούν να έχουν γρήγορα και πιο οικονομικά αποτελέσματα ως προς το κόστος.  

Ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε ότι «το κυκλοκόνιο δεν είναι μόνο ένα φετινό φαινόμενο, αλλά και από τα προηγούμενα χρόνια και είναι ένας παράγοντας μαζί με το γλοιοσπόριο που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τις παραγωγές ελαιολάδου στη Λέσβο, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα ελαιόδεντρα. Πρέπει πρώτα οι ίδιοι οι αγρότες να θωρακίσουν τα χωράφια τους με τις καλλιεργητικές εργασίες. Αν το απέφευγαν αρκετοί τα προηγούμενα χρόνια όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες, τώρα οι τιμές αποτελούν κίνητρο για να καλλιεργήσει και να παράγει ο ελαιοπαραγωγός της Λέσβου.  Φέτος ήταν μία χρονιά με υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, ωστόσο ελάχιστα επωφελήθηκε η περιοχή μας καθώς δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί σε συνεργασία ώστε η επόμενη ελαιοκομική περίοδος να είναι το ακριβώς αντίθετο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και είμαστε και στη διάθεση κάθε φορέα και των αγροτών μας για να βοηθήσουμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας», κατέληξε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση