- 37χρονος γνωστός έμπορος της Μυτιλήνης θα έμενε παράλυτος εφ’ όρου ζωής αν δεν είχε χειρουργηθεί άμεσα από τον γιατρό
- Πώς η δισκοπάθεια του ασθενούς παραλίγο να μετατραπεί σε τραγωδία για το υπόλοιπο της ζωής του
Αν και το πρόβλημα της δισκοπάθειάς ταλαιπωρεί εκατοντάδες πολίτες και ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης κάποιοι σε πολύ προχωρημένο στάδιο υποβάλλονται σε χειρουργείο ή άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι από μία προβληματική δισκοκήλη κινδυνεύει άμεσα κάποιος να μείνει ανάπηρος εφ’ όρου ζωής!
Κι όμως αυτό παραλίγο να συμβεί σε ένα νέο άνθρωπο, ένα 37χρονο γνωστό έμπορο της Μυτιλήνης, ο οποίος διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη και μεγάλη κινητοποίηση του νευροχειρουργού Πέτρου Σουρτζή, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης φρόντισε για τα πάντα, ώστε καταρχάς να εξασφαλίσει μια μαγνητική τομογραφία που θα επιβεβαιώνει τις υποψίες του και στη συνέχεια όταν αυτό έγινε οδήγησε άμεσα τον ασθενή στο χειρουργείο, καταφέρνοντας να τον διασώσει από τη μόνιμη αναπηρία.
Πρόκειται για οικογενειάρχη, πατέρα 2 παιδιών, ο οποίος ταλαιπωρούνταν από δισκοπάθεια, ωστόσο όπως οι περισσότεροι αντιμετώπιζε το πρόβλημα συντηρητικά με παυσίπονα και άλλες θεραπείες. Ωστόσο από τις δισκοκήλες είχε τροφοδοτηθεί, χωρίς να μπορεί να το αντιληφθεί ο ασθενής, μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, ένα σύνδρομο που ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και συμβαίνει όταν οι νευρικές ρίζες (5 οσφυϊκές και 5 ιερές) μετά το μυελικό κώνο που κατευθύνονται σαν ουρά αλόγου και γι’ αυτό πήραν την ονομασία ιππουρίδα, πιέζονται, σε βαθμό να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη νεκρώνοντας τα κάτω άκρα, του περινέου, καθώς και τη φυσιολογική λειτουργία των σφιγκτήρων του ορθού και της κύστης. Ποιος να φανταστεί ότι θα μπορούσε κανείς να μείνει ανάπηρος από πρόβλημα στις δισκοκήλες, να όμως που μια περίπτωση, έστω και σπάνια, η οποία είναι πιθανό να συμβεί στον καθένα, αντιμετωπίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την παρέμβαση του νευροχειρουργού.

Ο 37χρονος ενώ βρισκόταν στην επιχείρησή του, μετά από ένα έντονο φτάρνισμα κατάλαβε να διέρχεται στο σώμα του ηλεκτρικό ρεύμα και αισθάνθηκε πόνο στη μέση και αδυναμία στα κάτω άκρα. Η επιλογή του να μην προσφύγει σε παυσίπονα εκτιμώντας τον κίνδυνο, αλλά να απευθυνθεί τηλεφωνικά στον νευροχειρουργό Πέτρο Σουρτζή τον έσωσε, καθώς ο γιατρός ζήτησε άμεσα να τον εξετάσει και όταν αυτό έγινε, ο κ. Σουρτζής «κίνησε γη και ουρανό» ώστε να τον βάλει την ίδια μέρα στο χειρουργείο. Αν ο νευροχειρουργός απουσίαζε εκείνη την ημέρα από το νοσοκομείο, σήμερα ο 37χρονος θα ήταν παράλυτος καθώς μέσα σε διάστημα 48 ωρών, ίσως και λιγότερο, προκαλείται η νέκρωση. Όπως μας εξήγησε και ο κ. Σουρτζής εκλαϊκευμένα για να το καταλάβουν οι αναγνώστες μας «είναι σαν μία θηλιά που σφίγγει το λαιμό ενός ανθρώπου και του κόβει την αναπνοή».
Ο 37χρονος
Ο 37χρονος οικογενειάρχης, που μετά το χειρουργείο βρίσκεται ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα και αναρρώνει, δεν είχε λόγια μιλώντας στην εφημερίδα μας για τον γιατρό και σωτήρα του, τονίζοντάς μας: «Ό,τι και να πω είναι λίγο γι’ αυτόν τον εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο. Φανταστείτε ότι δεν λειτουργούσε ο μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο και καθώς έπρεπε να κάνω μαγνητική τομογραφία για να μπορέσει να ίδιος να κάνει με ασφάλεια τη διάγνωση φρόντισε εκείνος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να κάνω σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, προκειμένου να έχει στα χέρια του άμεσα τις πλάκες. Διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να οργανώσει το χειρουργείο και να εισαχθώ την ίδια μέρα, παρότι δεν ήμουν προγραμματισμένος και αυτό έγινε. Οι περισσότεροι έχουμε προβλήματα με τη μέση και τις δισκοκήλες. Πού να το φανταζόμουν ότι η δική μου περίπτωση θα ήταν τόσο σοβαρή. Ευτυχώς όμως για εμένα ο κ. Σουρτζής ήταν στο πλευρό μου και δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω».
Ο γιατρός
Από την πλευρά του ο κ. Σουρτζής απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας σημείωσε ότι η περίπτωση του 37χρονου δεν είναι κάτι σύνηθες που συμβαίνει σε πολύ κόσμο, ωστόσο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί στον καθένα που έχει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και γι’ αυτό δεν θα πρέπει κανείς να αφήνει τίποτα στην τύχη του, αλλά πάντα να συνεργάζεται με το γιατρό του και να ζητά τη συμβουλή του. «Δεν έκανα τίποτα άλλο από το καθήκον μου. Βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον άνθρωπο, να φροντίζουμε τους ασθενείς μας γιατί η δική τους χαρά όταν είναι υγιείς είναι και δική μας», είπε ο κ. Σουρτζής.
Πρόκειται για έναν από τους δύο νευροχειρουργούς που μονιμοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού και χρόνια τώρα αποδεδειγμένα από τις επιτυχίες τους σώζονται ζωές, ενώ ταξιδεύουν ασθενείς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό για χειρουργεία στη Μυτιλήνη.
Αν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος γιατρός στην κατάλληλη θέση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενδεχομένως σήμερα για τον 37χρονο τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, καθώς μέχρι να γινόταν η διάγνωση στη Μυτιλήνη και να παραπεμφθεί για να ταξιδέψει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να χειρουργηθεί από μεγάλο νοσοκομείο θα είχε μείνει ήδη παράλυτος. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει τη σπουδαιότητα από την παρουσία των νευροχειρουργών στο Βοστάνειο και το πόσο συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες θωρακίζουν την ακριτική περιοχή μας.