- Οι κάτοικοι και οι αγρότες ζητούν άμεσες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια για να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες τους σε κάθε έντονη βροχόπτωση
Με τον φόβο μιας νέας κακοκαιρίας ζουν οι κάτοικοι και οι αγρότες στην περιοχή Πεδή του Μανταμάδου, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές οι αντοχές τους από τις ζημιές που συμβαίνουν σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Από το 2010 διαμαρτύρονται προς την Περιφέρεια για τον ελλιπή καθαρισμό των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων που έχουν ως συνέπεια να πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, αγροικίες, χωράφια και να καταστρέφονται όλοι οι αγροτικοί δρόμοι. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να εκτελείται μια γενναία παρέμβαση για την διοχέτευση των όμβριων νερών και πριν από λίγες μέρες απευθύνθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αρώνη, με τον οποίο ζήτησαν συνάντηση για να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Όπως μας είπε μόνιμος κάτοικος της Πεδής, τα τελευταία χρόνια έχει πλημμυρίσει η περιοχή μέχρι τον Ασπροπόταμο τέσσερις φορές και τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, ενώ οι ζημιές δεν αποκαθίστανται. Πάνω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στον Μανταμάδο και πριν από την διασταύρωση για Ασπροπόταμο υπάρχουν δύο ρέματα τα οποία δεν καθαρίζονται όπως πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης να υπερχειλίζουν και όλα τα νερά να μένουν στο δρόμο και να πλημμυρίζουν τα παρακείμενα σπίτια και κτήματα. Το 2015 είχε εκπονηθεί μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οι καταγγελίες τους έχουν φθάσει μέχρι και στο γραφείο του Εισαγγελέα, αφού όπως λένε, ούτε και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι καθαρισμοί, όπως θα έπρεπε, για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες τους.
Στη μεγάλη κακοκαιρία που συνέβη στις 16 Ιανουαρίου, τα νερά της βροχής κατέστρεψαν για μια ακόμη φορά περιφράξεις σπιτιών και κτημάτων, ξερολιθιές, πλημμύρισαν αυλές, ενώ υπήρξαν και νεκρά ζώα που ακόμη βρίσκονται εκεί. Οι αγροτικοί δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αλλά όπως τονίζουν οι κάτοικοι, αν και συντηρούνται από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με την πρώτη βροχή μετατρέπονται και πάλι σε λάσπη. «Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια ζούμε κάθε τρεις και λίγο τον ίδιο εφιάλτη. Μόλις βρέξει λίγο παραπάνω φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας. Φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, αλλά δεν μας ακούει κανείς. Τα ρέματα και οι ποταμοί πρέπει να καθαρίζονται σωστά και συχνά για να μην πλημμυρίζουμε. Παράλληλα, πρέπει να γίνει διαπλάτυνση στο γεφύρι για να αντέχει το νερό και να εκτελεστούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα», μας είπε ο ίδιος.
Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας είναι ενήμερος για το ζήτημα αυτό και όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” θα επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα: «Με ενημέρωσαν οι κάτοικοι για τις ζημιές που συμβαίνουν από τις βροχές και θα συναντηθώ μαζί τους τις επόμενες ημέρες για να δούμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Είναι θέμα προγραμματισμού και αποκατάστασης των όποιων κακοτεχνιών υπάρχουν ώστε να διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα χωρίς να προκαλούνται αυτές οι ζημιές».