Μια ακόμα προσπάθεια για την επίτευξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Έβρο και πιο συγκεκριμένα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα καταβάλλει ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μαζί με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανο Γκίκα, για να συζητήσουν και να πιέσουν για το εν λόγω θέμα.
Οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν εντατικοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο με πιέσεις που έχουν ασκηθεί από πλευράς Περιφέρειας, αλλά και από φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης μια ανάλογη προσπάθεια γίνεται και από τους φορείς και τις τοπικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι επιθυμούν και εκείνοι την σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αν και επικρατούσε έντονα η άποψη ότι ίσως και να ήταν δυνατή μια τέτοια σύνδεση ήδη από το φετινό καλοκαίρι, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε με το βλέμμα να είναι στραμμένο πλέον για την νέα χρονιά.
Τα πλεονεκτήματα τα οποία θα αποκομίσει η Λέσβος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι σημαντικά. Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έχει αποδειχθεί ότι «ψηφίζουν» σταθερά το νησί μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και γι’ αυτό κάθε χρόνο τα δρομολόγια με προορισμό την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη αυξάνονται συνεχώς. Πολλοί μάλιστα επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα έρχονται στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού. Αλλά και τα εμπορικά οφέλη που θα αποκομίσουν τα νησιά μας μέσα από αυτή τη σύνδεση θα είναι σημαντικά, καθώς και το εμπόριο των ζωοτροφών θα πραγματοποιείται πιο γρήγορα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Έβρος παράγει ψηλές ποσότητες τριφυλλιού, που είναι μια αξιόλογη προοπτική για τη Λέσβο.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε την σημαντικότητα μιας τέτοιας ακτοπλοϊκής σύνδεσης: «Θα είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει μια τέτοια ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς υπάρχουν αρκετά εμπορικά οφέλη που θα αποκομίσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον θα έχουμε και τουριστική ανάπτυξη γιατί κάθε χρόνο έρχεται πολύς κόσμος από τη Βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές, αλλά και κάτοικοι της Λέσβου οι οποίοι κατάγονται από τον Έβρο και έτσι θα διευκολυνθούν αρκετά. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να επιτευχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη».
Η άποψη των πρακτόρων
Με «καλό μάτι» φαίνεται ότι βλέπει η πλειοψηφία των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου την σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, έχοντας φυσικά στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας τους την αυξημένη επισκεψιμότητα που υπάρχει από την Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μας είπε: «Νομίζω ότι κάθε ακτοπλοϊκή σύνδεση με κάποιο άλλο σημείο της χώρας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη κυρίως στην αύξηση του τουρισμού. Κάθε καλοκαίρι έρχεται κόσμος αρκετός από τη Βόρεια Ελλάδα. Το βλέπουμε κάθε χρονιά αυτό. Είναι μια περιοχή με πολύ κόσμο που έρχεται και για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και για να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Θεωρώ συνεπώς ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση το επιπλέον «άνοιγμα» με την Βόρεια Ελλάδα. Τώρα όσον αφορά τα εμπορικά οφέλη θεωρώ ότι θα υπάρχουν και αυτά μέσα από μια τέτοια σύνδεση. Γενικά πιστεύω ότι θα βοηθήσει αρκετά κυρίως στο τουριστικό κομμάτι».
Ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Πιστεύω ότι η τοποθέτηση ακτοπλοϊκού δρομολογίου προς την Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσει αρκετά. Θα βοηθήσει για τις ζωοτροφές, θα έρχονται πιο γρήγορα. Αλλά και φυσικά πολύ σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει τουριστικά το νησί μας. Καλό θα ήταν αν μπει για μια φορά την εβδομάδα καθώς υπάρχουν ήδη από Καβάλα και Θεσσαλονίκη».
Τέλος, ο τουριστικός πράκτορας, Κωνσταντίνος Τσόλος, έδωσε τη δική του οπτική σημειώνοντας: «Εφόσον υπάρχει δρομολόγιο από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι δεν θα βοηθήσει και τόσο πολύ. Γενικά βέβαια είναι καλό να γίνονται τέτοιες κινήσεις, αλλά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μήπως γίνει κάποιο άνοιγμα με τη Ρόδο καθώς για να πάει κάποιος από τη Μυτιλήνη εκεί θα πρέπει να πάει πρώτα Πειραιά. Καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο και χρήμα. Έστω μια φορά την εβδομάδα λοιπόν θα μπορούσε να κατεβαίνει και Ρόδο κάποιο πλοίο. Πιστεύω θα βοηθούσε πολύ».