Την έντονη αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου ‘’ΘΕΣΙΣ’’. Να σημειωθεί ότι η ‘’ΘΕΣΙΣ’’, με 12 ομάδες μέλη, εκπροσωπεί γύρω στους 400 ερασιτέχνες ηθοποιούς από κάθε γωνιά του νησιού μας.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο «για απαράδεκτη συμπεριφορά, για πρώτη φορά στα χρονικά», ως προς την διαθεσιμότητα του Δημοτικού Θεάτρου για την διενέργεια προβών και παραστάσεων, καθώς η αιτιολογία που προτάσσεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας του προσωπικού του χώρου του Θεάτρου, για τις πρόβες μετά τις 9 το βράδυ και για παραστάσεις μετά τις 11 μ.μ.
Κατά συνέπεια, οι ερασιτεχνικές ομάδες υποχρεούνται να χαμηλώσουν το ποιοτικό επίπεδο των παραστάσεων κάνοντας βιαστικά στησίματα σκηνικών και γρήγορες πρόβες προκειμένου να φέρουν ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ερασιτέχνες, για ανθρώπους που κάνουν θέατρο και ασχολούνται με τον πολιτισμό αφιλοκερδώς και με όλο τους το είναι, αφήνοντας στην άκρη τον ελεύθερο χρόνο που τους απομένει, ιδίως τις ημέρες των προβών και των παραστάσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επιπλέον, από την ‘’ΘΕΣΙΣ’’ έγινε ξεχωριστή μνεία στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος από το 2011 – εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας – δεν πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, με τη φυσική παρουσία όλων των θεατρικών ομάδων του νησιού, αλλά αντ’ αυτού έγινε η προβολή της μαγνητοσκοπημένης παράστασης ‘’Λαβωμένη Γη’’, που «ανέβηκε» πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο: «Η Αντιδημαρχία μας αρνήθηκε τη χρήση του Θεάτρου τη συγκεκριμένη μέρα, αρχικά με την ψευδή πρόφαση άλλης εκδήλωσης, και τελικά, με την δικαιολογία ότι το προσωπικό δεν μπορεί να δουλέψει μέρα Εθνικής Εορτής. Αντ’ αυτού μας προσέφερε είτε τρεις ώρες το πρωί ή τρεις το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαρτίου, χρόνος ελάχιστος.
Η έλλειψη του απαραίτητου χρόνου για την προετοιμασία μας οδήγησε σε έναν ιδιαίτερο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, με την προβολή της βιντεοσκόπησης της προαναφερθείσας παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και στο θέατρο του Φ.Ο.Μ. στη Μυτιλήνη, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την παραχώρηση των αιθουσών. Ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης μιας και οι ηθοποιοί στερηθήκαμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτό για το οποίο κοπιάζουμε: να παίξουμε θέατρο».
Προτάσεις
Η ανακοίνωση της ‘’ΘΕΣΙΣ’’ καταλήγει εκφράζοντας την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της Διοίκησης του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ γίνεται αναφορά στην κατάθεση προτάσεων στην οποία έχει προχωρήσει η Ένωση Θεατρικών Σωματείων προς το Δήμαρχο Μυτιλήνης. Οι προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων αφορούν στην σύσταση του Δημοτικού Θεάτρου ως ανεξάρτητου και αυτόνομου οργανισμού, και επιδοτούμενου από τον Δήμο (όπως γίνεται και τώρα), με δικούς του αποκλειστικά υπαλλήλους (τεχνικούς και διοικητικούς). Για το Δημοτικό Θέατρο επίσης προτείνεται η διαχείρισή του από Διοικητικό Συμβούλιο που να απαρτίζεται από μόνιμο υπάλληλο του Δήμου, καλλιτεχνικό διευθυντή και μέλη από τις τοπικές πολιτιστικές ομάδες, όπως και η ανακαίνιση του χώρου του όσον αφορά τα καθίσματα και την σκηνή.
Στις προτάσεις της ‘’ΘΕΣΙΣ’’ περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία ενός Θερινού Δημοτικού Θεάτρου αξιοποιώντας ένα νταμάρι ή και την νότια παρυφή του Κάστρου Μυτιλήνης, στο δασάκι στα Τσαμάκια, και μετατρέποντάς τον σε αξιοπρεπή χώρο εκδηλώσεων (προβλέποντας πάντα την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες και την προσβασιμότητά του).