- Έκτακτη επιχορήγηση και μείωση των τιμολογίων για τον δημοτικό φωτισμό ζητούν οι Δήμαρχοι για να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη
Θηλιά στο λαιμό και των Δήμων απειλεί να βάλει το ενεργειακό κόστος, 2 χρόνια μετά από την εκτίναξη των τιμών, που οδήγησε σε αδιέξοδο ήδη τις ΔΕΥΑ, όπως συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, με αφορμή την έγκριση παροχής εγγυήσεων από το Δήμο, οι οποίες θα απαιτηθούν προκειμένου η ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών της προς τη ΔΕΗ Α.Ε.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έθεσε το σοβαρό αυτό ζήτημα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, καθώς επίσης να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον δημοτικό φωτισμό. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα τελευταία 2 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν επαρκούν και η επόμενη Δημοτική Αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα, που απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας.
Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει καταφέρει να απορροφήσει σε σημαντικό ποσοστό το επιπλέον ενεργειακό κόστος για δύο λόγους: Επειδή με τις διορθώσεις των τετραγωνικών μέτρων αυξήθηκαν τα έσοδα μέσω των ανταποδοτικών και επειδή το έργο της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με led είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών προχωρά σε ρυθμίσεις με την ΔΕΗ για την εξόφληση των λογαριασμών κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εισπράττονται τα δημοτικά τέλη με μεγάλη καθυστέρηση.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ και των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης. Επίσης, η ΚΕΔΕ ζητά την ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων για την κάλυψη μέρους του τεράστιου ενεργειακού κόστους λειτουργίας Μονάδων, ΧΥΤΑ, έργων κλπ., αναλογική και κατ’ αντιστοιχία των ενισχύσεων προς Δήμους και ΔΕΥΑ, καθώς επίσης και την πλήρη κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων από το κράτος κι όχι από τους Δήμους, αφού οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων αποτελούν ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Δήμαρχοι προτείνουν επίσης να εξευρεθεί ο απαραίτητος χώρος για να δημιουργήσουν τα δικά τους αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς επίσης να δοθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουν με τραπεζικό δανεισμό την ιδία συμμετοχή.
Τέλος, στο θέμα των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ ζητά την αναστολή της καταβολής του τέλους ταφής, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι Δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Στρ. Κύτελης, «δεν είναι η πρώτη φορά που παρίσταμαι στην ΚΕΔΕ για να διεκδικήσω αυτά που δικαιούνται τόσο ο Δήμος Μυτιλήνης, όσο και η ΔΕΥΑΛ. Ειδικά η ΔΕΥΑΛ που κινδυνεύει με το χρέος των 4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ πρέπει να βοηθηθεί και γι’ αυτό ζήτησα να γίνει πράξη η έκτακτη χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος που βαρύνει τον Δήμο λόγω του δημοτικού φωτισμού, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας με το έργο των φωτιστικών led, αλλά σίγουρα δεν λύθηκε το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιβαρυνθούν οι πολίτες και η επόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικήσει αυτά που δικαιούνται οι δημότες».