“Θηλιά” το τέλος ταφής απορριμμάτων

Spread the love


  • Στους προϋπολογισμούς των Δήμων εντάσσεται η καταβολή του τέλους από τη νέα χρονιά

Σωτήρια για τη ΔΕΔΑΠΑΛ και κατ’ επέκταση για τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, όπως και για όλους τους Δήμους της χώρας, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει το ποσό των 93 εκατ. ευρώ για τα τέλη ταφής απορριμμάτων που οφείλουν για το 2022 και το 2023, έστω κι αν αυτό το ποσό συγκεντρώθηκε εν μέρει με παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνουν οι Δήμοι κάθε χρόνο από το κράτος. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού οι Δήμοι δεν είχαν προβλέψει στους προϋπολογισμούς τους αυτό το ποσό, ενώ από δω και πέρα θα πρέπει κάθε 6μηνο να καταβάλλουν τις δαπάνες που τους αναλογούν για να μην αναγκαστεί η Επιχείρηση να παρακρατήσει το τέλος από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε επίπεδο Λέσβου, το τέλος ταφής απορριμμάτων ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το τέλος ταφής είναι το “πέναλτι” που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ΟΤΑ της χώρας που συνεχίζουν αντί να επεξεργάζονται τα αστικά απορρίμματα να τα θάβουν σε χωματερές. Η πολιτεία είχε θεσπίσει περίπου πριν μία 10ετία το τέλος ταφής, το οποίο ανέρχεται σε 20 ευρώ ο τόνος από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως την τιμή των 35 ευρώ. Ωστόσο η εποχή των μνημονίων και η οικονομική κρίση έβαλαν ένα μεγάλο φρένο στην υλοποίηση του μέτρου.

Το τέλος ταφής επανήλθε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από πέρσι. Για το 2022 το ποσό που κάλυψε η πολιτεία ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, οι αντίστοιχες δαπάνες θα ανέλθουν σε 52 εκατ.. Όμως οι πληρωμές θα είναι μικρότερες καθώς υπάρχουν οι πόροι από πέρσι που δεν διατέθηκαν και θα χρειαστεί επομένως να καταβληθούν περί τα 33 εκατ. ευρώ, για τα οποία επίκειται νομοθετική ρύθμιση. Τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική χρηματοδότηση των Δήμων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επισημάνθηκε ότι η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων είχε ανασταλεί για δύο χρόνια, αλλά το 2024 οι Δήμοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά. Η ΚΕΔΕ ζητά να υπάρξει ρύθμιση του θέματος, διότι όπως τονίζει δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι Δήμοι σε αυξήσεις των δημοτικών τελών όταν η ακρίβεια πλήττει τους πολίτες.

Τα ποσά για το 2022 αναμένεται να καταβληθούν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έως το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, τα 93 εκατ. ευρώ θα εξακολουθούν να βαρύνουν τους Δήμους, καθώς θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική τους χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ταφής για τα σκουπίδια επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που δεν ανακυκλώνονται, αλλά θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ), καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν (ή θα προκύψουν) από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων που επίσης καταλήγουν σε ΧΥΤ.

Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι 22 Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)  και οι Δήμοι ή τα Νομικά Πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής θα είναι 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και θα αυξηθεί στα 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση καταβολής των τελών μετά την παρέλευση των προθεσμιών ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να επιβάλλεται από τον ΕΟΑΝ πρόστιμο ίσο με το 2% του τέλους ταφής που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό, το οποίο θα ανατοκίζεται με επιτόκιο 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, «οι Δήμοι πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι το 2024. Θα πρέπει να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους τα ποσά για το τέλος ταφής και να τα αποδίδουν κάθε 6μηνο. Σε διαφορετική περίπτωση θα παρακρατώνται, όπως έγινε για το 2022 και το 2023».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση