Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η χθεσινή μέρα στην Περιφερειακή Αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου, λόγω της ξαφνικής μετάβασης κλιμακίου Ελεγκτών της Εφορίας Μυτιλήνης στην έδρα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στην Παγανή, στην οποία έγινε χθες πολύωρος οικονομικός έλεγχος. Πρόκειται για ένα όχι και τόσο συνηθισμένο γεγονός (δηλαδή να τεθούν στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών της Εφορίας “τα βιβλία” μιας υπηρεσίας του Δημοσίου ή της Αυτοδιοίκησης) και γι’ αυτό το λόγο προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τα αίτια του ελέγχου, με άλλα λόγια τι ψάχνουν οι Εφοριακοί;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο Ελεγκτών μετέβη στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Μυτιλήνης ζητώντας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, τα οποία συγκέντρωνε και ήλεγχε μέχρι αργά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείεται ο έλεγχος να συνεχιστεί σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά την είσοδο του κλιμακίου Ελεγκτών στην Κτηνιατρική, για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αδαμίδης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” επεσήμανε ότι «παρέχουμε στο κλιμάκιο της Εφορίας ό,τι στοιχεία μας ζητούνται και βεβαίως θα διευκολύνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας την διενέργεια του ελέγχου, ως έχουμε υποχρέωση άλλωστε».
Με βάση πάντα πληροφορίες, το κλιμάκιο των Ελεγκτών της Εφορίας που μετέβη στην Κτηνιατρική συντονίζεται από τον πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ (έχει καταργηθεί η υπηρεσία στην περιοχή μας) και νυν Υποδιευθυντή της Εφορίας Μυτιλήνης Δημήτρη Βαρδαξή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα από αυτούς τους ελέγχους, ενώ αποτελείται από έμπειρα στελέχη με χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” στον Διευθυντή της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτη Μπαρούτη, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο κλείνοντας βιαστικά το τηλέφωνο. «Απευθυνθείτε στα κεντρικά της υπηρεσίας μας για ενημέρωση, εμείς δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία και αρμοδιότητα», είπε ο Διευθυντής της Εφορίας.
Ο Στρατής Ψαριανός
Καθώς η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Παναγιώτα Πετρίδου – όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα – δεν απαντά σε ερωτήσεις μας επί θεμάτων αρμοδιότητάς της (και το αντίθετο όμως να συνέβαινε, χθες ειδικά δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να απαντήσει καθώς η υπηρεσία της βρισκόταν σε έλεγχο), τα “Νέα της Λέσβου” απευθύνθηκαν στο Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Στρατή Ψαριανό (ο οποίος ανέκαθεν κατέβαλε προσπάθειες για την διευκόλυνση του δημοσιογραφικού έργου) από τον οποίο ζητήσαμε να μας ενημερώσει για το αντικείμενο του ελέγχου. «Εφόσον ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη θα παρακαλούσα θερμά να περιμένουμε την ολοκλήρωσή του. Εξ όσων έχω ενημερωθεί ανεπίσημα έχουν ζητηθεί κάποια στοιχεία για την βεβαίωση των Πρόσθετων Υγειονομικών Τελών, επί του παρόντος όμως, επιτρέψτε μου, σταματώ εδώ, τίποτα περισσότερο», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής.
Τα Πρόσθετα Υγειονομικά Τέλη
Στην περίπτωση που ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Ψαριανού ότι ο έλεγχος της Εφορίας εστιάστηκε χθες στην βεβαίωση των Πρόσθετων Υγειονομικών Τελών και δεν αποτελεί αυτό το κομμάτι μια παράμετρο ενός γενικότερου ελέγχου και σε άλλα επίπεδα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελούν τις εισφορές των εμπόρων κρεάτων οι οποίες βεβαιώνονται από τους κτηνίατρους που κάνουν τις κρεοσκοπήσεις στα σφαγεία. Τα Πρόσθετα Υγειονομικά Τέλη καταβάλλονται για την υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων, καθώς επίσης και για την απασχόλησή τους σε αργίες, εξαιρέσιμες και Σαββατοκύριακα στα σφαγεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των Υπουργικών Αποφάσεων 289667/2008 και 264074/2009 και καθορίζονταν τότε σε 9,78 ευρώ περίπου ανά ώρα απασχόλησης κτηνιάτρου σε σφαγείο. Με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 13,33 ευρώ ανά ώρα υπερωριακής απασχόλησης κτηνιάτρου σε σφαγείο.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα είναι υποχρεωμένες να τηρούν οικονομικό αρχείο στο οποίο καταγράφονται τα παραπάνω, ενώ ούτως ή άλλως ένα δεύτερο αρχείο για τις σφαγές τηρείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.
Τα ποσά των Υγειονομικών Τελών και των Προσθετών Υγειονομικών Τελών βεβαιώνονται, όπως προαναφέραμε, από τους κτηνιάτρους που παίρνουν Εντολή Μετακίνησης από την υπηρεσία τους να μεταβαίνουν σε σφαγεία, παραμένοντας καθ’ όλη τη διάρκεια των σφαγών για να ελέγχουν την ποιότητα των κρεάτων που διατίθενται στην αγορά. Είναι πιθανό, το κλιμάκιο της Εφορίας να ελέγχει ώστε να διαπιστώσει τυπικά την εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για έναν κύκλο πανελλαδικών ελέγχων σε αντίστοιχες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των οικονομικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο θα φανεί άλλωστε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.