Την πρόθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συζητήσει το θέμα της Βάστριας με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ανακοίνωσε τηλεφωνικώς ο Υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Μουτζούρης το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ υπήρχε συζήτηση για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Βορίδης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο τον Περιφερειάρχη και του ζήτησε να μεταφέρει προς τους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους την πρόθεση του Υπουργείου για συζήτηση για τη Βάστρια. Φαίνεται πως το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών που σημειώθηκε στη Λέσβο τα ξημερώματα της Πέμπτης, η επίσκεψη των Πρέσβεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των Πρέσβεων το βράδυ της Πέμπτης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής για το μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί μας, συνέβαλαν στην εμπλοκή και του Υπουργού Μετανάστευσης.
Επίσκεψη
Μια ιστορική επίσκεψη για το νησί μας ολοκληρώθηκε. Οι Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Λέσβο και αναχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής για την Αθήνα. Πρώτη φορά στον τόπο μας συγκεντρώθηκαν τόσοι Διπλωμάτες και μάλιστα για το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι Πρέσβεις πραγματοποίησαν επίσκεψη, μεταξύ άλλων, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού πρώτα είχαν επισκεφθεί, από τις 12:00 έως τις 17:00, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά-Τεπέ (Μαυροβούνι), χωρίς ωστόσο να επιτρέψουν την είσοδο των Μέσων Ενημέρωσης λόγω του ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό επτά ανθρώπων από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πολωνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. για να δουν από κοντά το νησί που δεχόταν και συνεχίζει να δέχεται τακτικά τόσους μετανάστες και πρόσφυγες.

Μέσα από το δείπνο που τους παρέθεσε ο Περιφερειάρχης επεδίωξε την προβολή του νησιού μας στο εξωτερικό, αλλάζοντας την εικόνα από το προσφυγονήσι στο νησί της κουλτούρας, λέγοντας ότι «ήταν η ευκαιρία από την μια να αναδείξουμε τον πολιτισμό των νησιών μας και τα τοπικά μας προϊόντα και από την άλλη να εκφράσουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις απόψεις μας για το μεταναστευτικό ζήτημα».
Απευθυνόμενος προς τους Πρέσβεις επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «η Λέσβος με μακρά ιστορία στον πολιτισμό, τα τελευταία 15 χρόνια υπέφερε από τις μεταναστευτικές ροές. Δεν θα δεχτούμε να λειτουργήσει καμία δομή, δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει η δομή που φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα αντισταθούμε και δεν θα το επιτρέψουμε, σας προειδοποιώ και το εννοώ. Μην το επιχειρήσετε».
Βίζα
Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι «η Περιφερειακή Αρχή με τις ενέργειες εξωστρέφειας κατάφερε να βάλει τα νησιά σε τάση ανάπτυξης τουριστικά με τη βοήθεια και της κυβέρνησης, η οποία εισάκουσε το αίτημά μας για την εξασφάλιση της Visa για τους εκτός Σένγκεν πολίτες. Τα νησιά μας προσφέρουν culture and sun (CS), πολιτισμό και ήλιο και αυτό πρέπει να αναδειχθεί».
Καλεσμένοι στη δεξίωση από τον κ. Μουτζούρη ήταν, μεταξύ άλλων, ο τ. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην Υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Γιάννης Βακαρέλης και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
Εξωστρέφεια
Ο κ. Αβραμόπουλος με τη σειρά του συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για τις ενέργειες εξωστρέφειας λέγοντας ότι «το Αιγαίο αποτελεί σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών του κόσμου είτε σε περιόδους ειρήνης, είτε σε περιόδους πολέμου και είναι σημείο αναφοράς ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα στην Ευρώπη. Ο τουρισμός προσφέρει τη δυνατότητα στους λαούς να γνωριστούν καλύτερα και γι’ αυτό οι προσπάθειες του Περιφερειάρχη είναι άξιες συγχαρητηρίων. Τον ευχαριστώ και τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία με τους Πρέσβεις, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα από τη μια να ενημερωθούν για το μεταναστευτικό από πρώτο χέρι και από την άλλη να επισκεφτούν το Αιγαίο και να μάθουν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις».
Η κ. Κουτσούκου σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και γι’ αυτό το λόγο ως Υπουργείο είμαστε και θα είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια. Τα νησιά αυτά έχουν την δική τους πολιτιστική ταυτότητα, προσφέρουν ευκαιρίες και ως Υπουργείο έχουμε με εντολή της Υπουργού κα. Κεφαλογιάννη ειδική μέριμνα για την προβολή τους. Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία εξωστρέφειας».
Ο κ. Βακαρέλης τόνισε ότι «ήταν καταπληκτική η ιδέα της εκδήλωσης με τους Πρέσβεις γιατί ο πολιτισμός μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια για ανάλογες δράσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην Λέσβο και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση».
ΕΠΑΛ Σάμου

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου επισκέφτηκαν 39 μαθητές και τέσσερις καθηγητές από το ΕΠΑΛ Σάμου, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Μυτιλήνη και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Περιφερειάρχη και τους προσκεκλημένους του. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να πραγματοποιούνται περισσότερες επισκέψεις στο πλαίσιο του μαθητικού τουρισμού, μεταξύ των νησιών, Λέσβου και Σάμου.