Με μια συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος τίμησε τη μνήμη και την προσφορά της ιστορικού και Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου (1957-2015), δίνοντας το όνομά της στην αίθουσα που στεγάζει το αρχείο του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου του Παπάδου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου συντήρησης και ψηφιοποίησής του.
Η Ρούρα Σιφναίου ήταν ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας και πρόσφερε στο Αρχιπέλαγος, επί είκοσι χρόνια, ακούραστα και εθελοντικά την πολύτιμη γνώση της καθώς και σημαντικό πνευματικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει δύο βιβλία, που κυκλοφόρησαν με τη σφραγίδα της Εταιρείας, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Η δική μου Μυτιλήνη”, το οποίο σχεδίασε υπογράφοντας και το σενάριο, και την ιστορική επιμέλεια των εκθεμάτων στο Μουσείο Σαπωνοποιίας στο Πλωμάρι. Αποκορύφωμα της προσφοράς της στο Αρχιπέλαγος, υπήρξε η έρευνα και η τεκμηρίωση της ιστορίας του Ελαιοτριβείου Βρανά, στη φάση της αποκατάστασης του μνημείου και της μετατροπής του σε μουσείο, η συγγραφή των κειμένων ξενάγησης και, όπως προαναφέρθηκε, η αποκατάσταση του φθαρμένου από το χρόνο και πολύ σημαντικού αρχείου του.
Κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, έγινε η αποκάλυψη αναμνηστικής πινακίδας στην είσοδο της αίθουσας, από μέλη της οικογένειας της Ρούρας Σιφναίου: Τον αδελφό της Αριστείδη Σιφναίο και το γιο της Λέο Σάλβι-Σιφναίο.
Ακολούθησαν ομιλίες για το έργο και την προσφορά της Ρούρας Σιφναίου. Ο Μάνος Ευστρατιάδης σκηνοθέτης, πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «… υπηρέτησε την Ιστορία με την ευαισθησία μιας ποιήτριας και εκφράσθηκε ποιητικά με τη λιτότητα και το μέτρο μιας ιστορικού». Η Χριστίνα Αγριαντώνη, Ομότιμη Καθηγήτρια οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό και συγγραφικό έργο της τιμώμενης. Η Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σχέση της Ρούρας Σιφναίου με τη Λέσβο, λέγοντας ότι «η αγάπη της αυτή για τον τόπο της και η έγνοια της για την οικονομική ανάπτυξη και την προκοπή του, την κρατούσαν σε απόλυτη εγρήγορση μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της».
Ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λέσβιος στην καταγωγή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις έρευνες της αείμνηστης ιστορικού.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Νίκος Σηφουνάκης, Αρχιτέκτων, τ. Υπουργός, Ιδρυτικό μέλος Εταιρείας Αρχιπέλαγος, ο οποίος, στη σύντομη προφορική του παρέμβαση, αναφέρθηκε στην πολύχρονη φιλία και στη στενή και πολύχρονη επιστημονική και συγγραφική συνεργασία που είχε με την εκλιπούσα.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένη διάλεξη της Ρούρας Σιφναίου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, το Δεκέμβριο του 2014.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οικογένεια της Ρούρας Σιφναίου πρόσφερε ως δώρο σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, την ποιητική συλλογή της “Οικείος Χώρος”.