Την αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών συζητά η ΕΠΟ

Spread the love

Έπειτα από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση, θα τεθεί ξανά υπό συζήτηση το θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Για τη Super League, που πορεύεται εδώ και καιρό με 14 ομάδες, ίσως υπάρξει μια μικρή αύξηση του αριθμού των ομάδων σε 16 και, για το τηλεοπτικό… δέλεαρ, να καθιερωθούν αγώνες κάθε Παρασκευή βράδυ. Για τη Super League 2 η μείωση των ομάδων αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο της ίδιας της κατηγορίας που διεξάγεται σε δύο ομίλους των 10 ομάδων φέτος. Στόχος είναι να διεξάγεται σε έναν όμιλο, το πολύ των 16 ομάδων. Για τη Γ’ Εθνική, που διοργανώνεται από την ΕΠΟ, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι οι τέσσερις όμιλοι είναι κοστοβόροι για τα ερασιτεχνικά σωματεία λόγω των μεγάλων μετακινήσεων. Η σκέψη που υπάρχει είναι να επανασυσταθεί η Δ’  Εθνική, που θα είναι το περιφερειακό πρωτάθλημα και η Γ’ Εθνική να «αναβαθμιστεί» από ερασιτεχνική σε ημιεπαγγελματική κατηγορία, αρχικά σε δύο ομίλους και κατόπιν σε έναν.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο και τους κανονισμούς, οι αλλαγές – εφόσον αποφασιστούν – θα ισχύσουν από τη σεζόν 2026-27.

Άλλες επτά φορές άλλαξαν τα πρωταθλήματα!

Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εφαρμόζεται από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία της Ελλάδας σε συνεργασία και υπό την έγκριση της ΕΠΟ. Η πρώτη επιβλήθηκε το 1967 από τη χούντα, οπότε καταργήθηκε η Γ’ Εθνική και επανήλθε το πρωτάθλημα πρωταθλητριών ΕΠΣ, ενώ οι όμιλοι της Β’ Εθνικής μειώθηκαν από τρεις σε δύο (και το 1969 ξανάγιναν τρεις).

Το 1975 αποφασίστηκε η αφαίρεση δύο ομάδων από την Α’ Εθνική, η οποία συνδυάστηκε με παράλληλη μείωση των ομίλων της Β’ Εθνικής ξανά σε δύο, σχήμα που διατηρήθηκε έως την αγωνιστική περίοδο 1982-83. Το 1983, το 1988 και το 1989 υπήρξαν τρεις νέες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, με τη μείωση των ομάδων της Α’ Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δύο ομίλων της Β’ Εθνικής σε έναν όμιλο και την εισαγωγή δύο ομίλων στη Γ’ Εθνική (αρχικά, και κατόπιν την ενοποίησή της σε έναν όμιλο). Κατόπιν η Α’ Εθνική επανήλθε σε 18 ομάδες, για να μειωθούν αργότερα σε 16.

Η επόμενη αναδιάρθρωση έγινε το 2013 με τη Super League να αριθμεί 18 ομάδες, την Β΄ Εθνική να διεξάγεται σε δυο ομίλους, ενώ η Γ΄ Εθνική συγχωνεύτηκε με την Δ΄, δημιουργώντας μια νέα Γ’ Εθνική κατηγορία. Νέα αναδιάρθρωση έγινε το 2019, οπότε επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές εθνικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την παράλληλη δημιουργία της νέας Super League 2 και τον… υποβιβασμό της Β’ Εθνικής και της Γ’ Εθνικής σε τρίτο και τέταρτο επίπεδο αντίστοιχα.

Με την αναδιάρθρωση, που έγινε το καλοκαίρι του 2021, η Super League 2 συγχωνεύθηκε με τη Β’ Εθνική (Football League) σε μία νέα Κατηγορία (Super League 2) στην οποία αυτή τη φορά επανήλθαν οι δύο όμιλοι, και η Γ’ Εθνική κατηγορία επανήλθε ως τρίτο επίπεδο, ερασιτεχνικό…

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση