Την παραλία στα Τσαμάκια καθάρισαν οι μαθητές 

Με λήψη προστατευτικών μέτρων και με την καθοδήγηση των δασκάλων
Spread the love

Σήκωσαν μανίκια οι μικροί μαθητές και καθάρισαν την παραλία στα Τσαμάκια, ως υποδειγματικοί εθελοντές για την προστασία της ζωής της θάλασσας, στα πλαίσια του προγράμματος Helmepa Junior, στο οποίο συμμετέχει η Β’ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Με τη βοήθεια των  εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες, συνέλεξαν σκουπίδια από την ακτή και τα κατέγραψαν στα δελτία καταγραφής.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από την Helmepa, για στατιστικούς λόγους. 

Η HELMEPA που συντονίζει εδώ και τρεις δεκαετίες τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών στη χώρα μας, έχει σύμβολό της το “Γλάρο”, και πραγματοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης στις μικρές ηλικίες και το ευρύ κοινό για τη θαλάσσια ρύπανση. Στα προγράμματά της συμμετέχουν σχολεία της χώρας, πρόσκοποι και μαθητές, οι οποίοι στην πράξη γίνονται εθελοντές, «υιοθετώντας» ακτές της περιοχής τους, ενώ παράλληλα ενημερώνονται για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από στερεά απορρίμματα. Το πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA” (Junior) στο οποίο συμμετέχει και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών, σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Τα πλαστικά κυριαρχούν μεταξύ των απορριμμάτων

 

Η καταγραφή των απορριμμάτων, εκτός από την ενημερωτική σημασία για τους μικρούς μαθητές, έχει ειδική αξία εθνικά, όπως ενημερώνει η Helmepa, καθώς αποτυπώνει σε δεδομένα την εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας, και μάλιστα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών. Το 2020, δε, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εκστρατεία  τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, με συμμετοχή περισσότερων από 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου. Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων τότε είχε δείξει ότι τα περισσότερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές ήταν  κομμάτια πλαστικού, αποτσίγαρα, πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτιά, πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια και συσκευασίες τροφίμων. Αναμένοντας από την Helmepa να δημοσιοποιήσει και φέτος ποια είναι τα σκουπίδια που ρυπαίνουν τις θάλασσες του νησιού μας, εκφράζεται η ελπίδα να λειτούργησε αποτρεπτικά η ελληνική και διεθνής ευαισθητοποίηση για τα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία, με μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον, σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. 

Μικροί παγκόσμιοι πρεσβευτές των καθαρών ελληνικών ακτών

 

Κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι η θάλασσα είναι ζωή και ότι υπάρχει περιθώριο να σώσουμε τις θάλασσες. 

Στόχος της δράσης στα Τσαμάκια ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της προσπάθειας για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση