Το «αντίπαλο δέος» του Ερντογάν θα συναντήσει ο Κύτελης

Spread the love


Τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και για πολλούς το μεγάλο αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν και φαβορί με σημαντικές προοπτικές για να είναι ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου, θα συναντήσει στην Πόλη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Δημάρχου σε Δημάρχους του Βαλκανικού Δικτύου Πόλεων, με τον Δήμο Μυτιλήνης να είναι ο μοναδικός από το Αιγαίο που θα συμμετέχει στην συγκεκριμένη συνάντηση, όπου επίσης θα λάβουν μέρος οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Πρόκειται για μια μείζονος σημασίας συνάντηση με σημαντικούς συμμετέχοντες. Προσβλέπουμε σε έναν γόνιμο διάλογο με υπευθυνότητα για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις πόλεις, αλλά και για τις δυσκολίες και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία μεταξύ πόλεων και λαών», ανέφερε ο κ. Κύτελης στα «ΝΕΑ της Λέσβου». Κατά τη συνάντηση αυτή του Βαλκανικού Δικτύου Πόλεων οι Δήμαρχοι θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μια συζήτηση για κοινές προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο Πολιτισμός, η Οικονομία, η Κλιματική Αλλαγή και η Βιώσιμη Ανάπτυξη. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κύτελης, θα υπάρξει και η υπογραφή σχετικής διακήρυξης συνεργασίας σε ένα εύρος τομέων, μεταξύ των οποίων και η ανταλλαγή τουριστών, ενώ με αφορμή την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη θα επιδιώξει να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μπορεί το εύρος των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη να θέτει ορισμένα πλαίσια σε όλες τις πλευρές για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί εκεί, αλλά δεδομένου ότι μεταξύ αυτών και μάλιστα με τον ρόλο του οικοδεσπότη θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ανεπίσημα έστω, στο περιθώριο των επίσημων επαφών και σε σχετικά «πηγαδάκια» θα θιγεί και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Κάτι μάλλον αναπόφευκτο εν μέσω περιόδου μιας ακόμη κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα και τη Λέσβο. Γεγονός, που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συγκεκριμένη συνάντηση και μας κάνει να περιμένουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου 

Όπως αναφέραμε, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται από πολλούς – και όχι άδικα – το αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν και το πρόσωπο που εν μέσω κρίσης για τον Τούρκο Πρόεδρο μπορεί ενδεχομένως να βάλει τέλος στην παντοκρατορία του. Ο κ. Ιμάμογλου, σε αντίθεση με τον τωρινό Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρα Κεμαλιστής και υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, πρεσβεύοντας εντελώς διαφορετικές αρχές από εκείνες του Ερντογάν. Με καταγωγή από τον Πόντο και την Τραπεζούντα, με σπουδές σε Κερύνεια στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, έγινε μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας το 2008 και το 2014 εκλέχτηκε Δήμαρχος του Beylikdüzü, που υπάγεται στη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης. Το 2019 αποφασίστηκε να διεκδικήσει τη Δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου και είχε απέναντί του τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ ήταν πρώην πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Τουρκίας όταν επί θητείας του έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, που οδήγησε στην συνταγματική αναθεώρηση και τη μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική Δημοκρατία και την κατάργηση της θέσης του Πρωθυπουργού.

Το ότι ο Ιμάμογλου τέθηκε απέναντι στον «άνθρωπο του Προέδρου» Γιλντιρίμ για τον μεγάλο Δήμο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και η αποδοχή που συγκέντρωνε ήταν αρκετά για να στρέψουν την προσοχή (και κυρίως την ενορχηστρωμένη επίθεση) του Ερντογάν πάνω του, ο οποίος μάλιστα τον χαρακτήριζε ως «Έλληνα» που θα έπαιρνε την Πόλη, ενώ επικοινωνούσε πως από την εκλογή Γιλντιρίμ εξαρτιόταν η επιβίωση της χώρας! Παρά τον πόλεμο που δέχτηκε ο Ιμάμογλου (που κέρδιζε την αποδοχή ακόμη και θρησκευόμενων Τούρκων, κάτι σπάνιο για κοσμικό) αναδείχθηκε νικητής των εκλογών και μάλιστα δύο φορές, αφού οι πρώτες εκλογές λόγω της μικρής διαφοράς και ενστάσεων από την πλευρά του Προέδρου ακυρώθηκαν.  

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση